Singurătatea este un mare pericol pentru vârstnici, dar în sfârșit s-a găsit soluția. Va salva toate generațiile!

Sănătatea mentală și fizică sunt importante și ar trebui să fie menținute indiferent de vârstă, dar se pare că ar trebui să acordăm o atenție specială în cazul persoanelor mai fragile, adică copiii mici și vârstnicii.

Spațiile de joacă sunt locuri în care părinții își pot aduce copiii să respire în aer liber, să se bucure de lumina soarelui, să interacționeze cu semenii săi și, astfel, să-și dezvolte abilitățile motorii, socializarea și comunicarea.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi, de asemenea, foarte benefic pentru cei vârstnici, deoarece aceștia au mai multe în comun cu copiii sensibili, decât cu orice alt grup de vârstă. Ei la fel trebuie să își dezvolte corpul, să socializeze și să îmbunătățească relațiile interpersonale.

Oamenii pot deveni izolați social din diverse motive, iar îmbătrânirea este printre cele mai des întâlnite. Cu toate acestea, indiferent de cauză, este groaznic să te simți singur și vulnerabil, iar acest lucru poate provoca o agravare serioasă a sănătății fizice și a bunăstării.

Singurătatea și izolarea socială măresc îngrijorările față de sănătatea publică a persoanelor de toate vârstele, dar afectează în special persoanele vârstnice. Cel mai recent sondaj național privind îmbătrânirea sănătoasă a constatat, că aproximativ o treime dintre persoanele în vârstă sunt singure.

Singurătatea cronică afectează bunăstarea lor fizică, sănătatea mentală, memoria și speranța de viață. Unele cercetări sugerează că singurătatea poate reduce speranța de viață, chiar mai mult decât supraponderabilitatea sau sedentarismul și la fel de mult ca și fumatul.

Cercetătorii au descoperit că singurătatea poate duce la o serie de probleme de sănătate care pot amenința longevitatea și starea de bine, inclusiv riscuri mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, depresie, anxietate și moarte timpurie.

Pe de altă parte, aceste spații pentru persoanele vârstnice, au echipamente cu impact scăzut, care le ajută să îmbunătățească rezistența musculară, coordonarea motorie, echilibrul și flexibilitatea și ar putea include biciclete de antrenament, echipamente cross, roti flexibile, bănci pentru așezări și benzi de alergat de viteză mică. Aceste parcuri, pot rezolva problema singurătății și izolării sociale.

Joana Hughes, secretarul de presă al agenției „The Royal Parks”, o agenție de administrare a parcurilor din Londra, explică faptul că aceste terenuri contribuie la îmbunătățirea sănătății sociale și psihice, în ciuda diferitelor aspecte ale sănătății fizice.

În ultimele două decenii, spațiile de joacă pentru persoanele în vârstă au devenit un fenomen des întâlnit în toată Asia și Europa. În 1995, China a înființat un parc care servește ca zonă de agrement pentru persoanele în vârstă. Exemplul ei a fost urmat imediat de Japonia și de mai multe țări europene.

Cu toate acestea, chiar dacă există parcuri destinate doar persoanelor în vârstă, Statele Unite au o abordare diferită și deschid parcuri multigeneraționale, potrivite atât pentru cei vârstnici, cât și pentru copii.

Persoanele în vârstă se bucură de compania copiilor și ambele grupuri interacționează mai bine unul cu altul.

KaBOOM! este o organizație americană non-profit, care ajută comunitățile să construiască spații de joacă pentru copii și colaborează cu Fundația Humana pentru recondiționarea și reconstruirea parcurilor vechi, abandonate.

Au construit peste 53 de parcuri multigeneraționale în toată țara, pentru a bucura sute de mii de copii și persoane vârstnice.

Sarah Pinksy, directorul serviciilor pentru clienți la KaBOOM!, a afirmat că jocul e un conector perfect pentru adulți, vârstnici și copii. Jocul are beneficii cognitive și fizice, ameliorează stresul la adulți și combate stresul toxic la copii.

Colin Milner, CEO al Consiliului internațional pentru îmbătrânire activă, a adăugat că astfel de zone sunt extrem de sociale și au efecte pozitive și revigorante.

Exercițiile și activitățile în aer liber scad ratele de spitalizare și simptome de bătrânețe la vârstnici.

Orașul La Marque din Galveston, Texas, a cheltuit peste 36.000 de dolari în 2014 pentru a echipa Carbide Park pentru persoanele în vârstă, iar acum oferă o varietate de echipamente de fitness pentru menținerea mobilității, flexibilității și stimulării echilibrului fizic.

Stephen Holmes, un comisar din regiune, spune că se așteaptă să vadă mai mulți vârstnici în aceste parcuri care să socializeze și să își îmbunătățească forma fizică.

Aceste parcuri sunt spații de agrement care vor ajuta în mod eficient persoanele vârstnice să combată singurătatea și simptomele asociate cu inactivitatea, în timp ce compania copiilor va oferi nenumărate beneficii de sănătate mentală și bunăstare generală.

Dr. Carla Perissinotto, șefa asociată a programelor clinice în geriatrie la Universitatea din California San Francisco, spune că, din fericire, singurătatea poate fi învinsă.

Prin urmare, noi trebuie să stabilim cea mai bună cale de a face acest lucru, iar parcurile multigeneraționale sunt considerate a fi printre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți starea fizică și de spirit a persoanelor în vârstă.