Simplitate modestă: 5 reguli după care japonezii își amenajează locuința!

Wabi-sabi sau “simplitate modestă” sau “estetica imperfecțiunilor” este un concept japonez, care definește arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune, asceză, modestie, autenticitate și în contemplarea naturii. Mai simplu vorbind, Wabi-sabi înseamnă să trăiești în liniște și simplitate, să prețuiești imperfecțiunea, să vezi și să apreciezi frumusețea într-o vază veche de lut, într-un perete ascetic sau într-un obiect de artizanat. Iată 5 principii wabi-sabi de care ai putea să ții cont.

1. Pereții

Pereții, podeaua și tavanul trebuie să fie neutre – ca o pânză pentru pictură pe care aplici diferite culori. De cele mai multe ori e vorba de un fundal pământiu, neutru, imperfect, care emană naturalețe și ascetism. Astfel încât florile, ornamentele și mobila să iasă în evidență. Wabi sabi e despre contemplare, iar pentru a contempla lucrurile care te înconjoară, ai nevoie de un fundal nepretențios.

2. Lumina

Lumina joacă un rol important în acest sistem, deoarece face lucrurile să pară frumoase. De altfel, atunci când vorbim de cultura wabi sabi, există două lucruri care cu adevărat contează: ying și yang – spațiul și lumina. Adepții acestui stil au grijă ca interiorul să fie cât mai spațios, iar în casă să pătrundă cât mai multă lumină. Seara, atmosfera este susținută de becuri, lămpi, candelabre, veioze, aplice sau plafoniere.

3. Mobila

În mod ideal, nu ar trebui să fie perfectă. Susținătorii acestui cult adoră mobilierul realizat manual, articolele de anticariat, mobila rară, mobila care ascunde o anumită istorie. În același timp, piesele de mobilier trebuie să fie simple și armonioase: funcționale și să nu atragă atenția asupra lor. Stilul wabi-sabi include mobilier asimetric, stofe naturale simple, obiecte artizanale și elemente ieftine, dar inedite de decor.

4. Textilele

Desigur, țesăturile trebuie să fie și ele naturale. De preferat, lucrate manual, cu mai multe decenii în urmă. Tradiția japoneză promovează simplitatea și minimalismul, atât în ceea ce privește textura, cât și în culori. Predomină tonurile calde, neutre, naturale, ne agasante, calmante, de cele mai multe ori. Wabi-sabi se trage din culorile naturii – ceea ce vezi la munte, la plajă, în grădină, în nori.

5. Decorul

Wabi-sabi înseamnă vase și ornamente lucrate manual, din ceramică, din lut, din lemn. În acest stil, perfecțiunea este considerată agasantă și plictisitoare. Dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stil japonez, concetrează-te pe design-uri cu motive simple și organice, pe simplitate, naturalețe, asceză și minimalism.