Simplă și modestă: Cum arată o casă la țară în Occident și de ce casele noastre arată altfel?

Întotdeauna am visat să trăiesc într-o casă modestă și spațioasă de la țară. Aglomerația, gălăgia și ritmul accelerat al vieții urbane îmi dau bătăi de cap de mai bine de două decenii. Nu mai vorbesc de poluare. De altfel, îmi place apartamentul meu, dar viața urbană mă obosește. Mereu am fost introvertită de fire, și în mod eronat sau nu, de când mă țin minte am asociat introversiunea cu țara.

Vara trecută pandemia m-a obligat să mă reprofilez. A fost neplăcut, dar am descoperit că pot câștiga aceiași bani fără să ies din casă. Prin urmare, nu mai sunt atașată de oraș. Până la sfârșitul anului planific să mă mut la țară. Visez la o casă ca în Occident, dar nu știu dacă voi putea găsi una.

Întotdeauna m-a fascinat aspectul tradițional și laconic al caselor țărănești din Occident. Modest, simpatic, fără pompă și fast, fără lucruri în plus în jurul casei. Cu iarba tunsă frumos, pereții văruiți, gărduț imaculat, pavaj din pietre printre gazon și felinare drăguțe la colț. Un adevărat rai pentru introvertiți. Nu mai vorbesc de peisajele pitorești din jur. Ăsta e visul meu încă din adolescență.

În interior lucrurile arată și mai promițător. Lemn, piatră, naturalețe. Contrastul dintre negru și alb extinde vizual spațiul. Pur și simplu ador modul în care lumina soarelui transformă complet interiorul unei case. În apartament îmi lipsește acest lucru. Și ce bucătărie frumoasă cu tot cu sufragerie! Și confortabilă, în ciuda tavanelor joase și a ferestrelor mici. Și televizorul? Încearcă să găsești televizorul.

P.S. Acesta lipsește. În schimb casa e plină de cărți. Asta da diferență de mentalitate. Să știți că atunci când mă voi muta la țară nici nu o să-mi iau televizor. Nici laptopul nu l-aș lua, dacă nu ar trebui să lucrez la el.

Și cum rămâne cu dormitorul? De regulă, dormitoarele sunt mici, cu ferestre înguste, tavane joase și decor ascetic. Ai intrat, te-ai întins, ai adormit. Fără zgomote deranjante și lumina albastră a micilor ecrane.

Probabil aceste case reflectă stilul de viață măsurat și echilibrat al europenilor. Aici nu există articole care să se demodeze rapid – doar lucruri de înaltă calitate, testate în timp. Nu există fast, PR și ostentativitate. Nu persistă dorința de a ieși în evidență, de a fi mai bun ca vecinul. În schimb, deasupra acestei case atârnă senzația de liniște și împăcare spirituală.

În satele noastre totul este diferit. Oamenii supraviețuiesc prin munca lor și sunt nevoiți să muncească din greu pentru a-și câștiga pâinea. Casele sunt vechi, avariate, iar cele noi sunt construite din materiale ieftine, care dăunează sănătății. Priveliștile nu sunt nici pe departe la fel de pitorești pentru că oamenii nu au unde stoca gunoiul, iar despre infrastructură nu mai are rost să vorbim. Dar sincer sper că lucrurile se vor schimba spre bine în viitor.

Citește și: Tot ce faci ți se întoarce: O pildă înțeleaptă despre cum funcționează bumerangul vieții!