Și bărbații plâng câteodată: 14 curiozități despre hormonii masculini, care te vor lăsa cu gura căscată!

Femeile au sâni, sindrom premenstrual și ovulație. Hormonii le dau mari bătăi de cap. Dar nici bărbații nu se plictisesc. Conform unor studii recente, aceștia suferă de mAnstruație și au și ei problemele lor. Prin urmare, am adunat mai jos tot ceea ce se știe până acum despre tainele hormonilor masculini, ca să-i înțelegem mai bine pe cei care ne sunt alături în viața de zi cu zi.

Hormoni feminini la bărbați

1. Și bărbații au ciclul lor.

În corpul masculin au loc mai multe procese ciclice în același timp. Un spermatozoid are nevoie de 72-74 de zile ca să se maturizeze complet, explică andrologul francez, Sylvien Memun. Totodată, compania farmaceutică Bayer a realizat un studiu care demonstrează că bărbații la fel au zile critice, când sunt hipersensibili, asemenea femeilor în perioada menstruației și aceste zile au caracter ciclic.

Motivul sunt fluctuațiile hormonale care afectează libidoul, starea generală a bărbatului și emoțiile sale. Bărbatul este prost dispus, se enervează de la fleacuri, iar dorința sexuală este redusă. Frecvența acestor cicluri variază de la 23 la 33 de zile. În consecință, în SUA a apărut un termen generic, numit manstruation.

2. Și bărbații au hormoni feminini.

Natura umană este pe cât de paradoxală, pe atât de bine gândită. Pentru o viață sănătoasă, bărbații au nevoie de hormoni feminini, iar femeile de hormoni masculini. Yin și Yang, armonie perfectă. Fără estradiol, cel mai activ hormon feminin, bărbații și-ar pierde fertilitatea. În afară de asta, estradiolul este folosit la tratamentul osteoporozei și al cancerului de prostată.

Atât bărbații, cât și femeile au nevoie de hormoni opuși pentru sănătatea oaselor, mușchilor, precum și pentru dorință sexuală normală. Potrivit profesorului Richard Sharp, de la London Centre for Reproductive Medicine, diferența dintre un bărbat și o femeie este că corpul feminin transformă mai mult testosteron în estrogen decât corpul bărbatului.

Femeile cu nivel ridicat de testosteron sunt viguroase, energice și pline de viață, obținând mai mult succes în cariera lor. Dar, pe de altă parte, trebuie să se epileze mai des, deoarece testosteronul stimulează creșterea părului.

Testosteronul și masa musculară

#3. Mușchii nu cresc de la testosteron.

Atributele masculinității: maxilarul mare, umerii lați și corpul musculos sunt caracteristici sexuale secundare, determinate de cromozomul Y. Acestea depind în mare măsură de ereditate și de modul de viață al bărbatului și mai puțin de nivelul de testosteron, care răspunde de dorința sexuală. Cu alte cuvinte, un bărbat mare, musculos și păros nu înseamnă neapărat un bărbat mai fertil sau mai bun la pat.

#4. Ce se întâmplă cu un bărbat în timpul zilei?

Secreția de testosteron are loc sporadic. Studiile au demonstrat că nivelul acestui hormon fluctuează în timpul zilei și atinge vârful între ora 02:00 și 06:00 dimineața. Anume atunci dorința sexuală se manifestă cel mai accentuat. Iar minimul este atins în jurul orei 13:00. La femei, vârful dorinței sexuale se manifestă în jurul orei 16:00. Ce-i drept, bărbații sunt mai puțin influențați de fluctuațiile hormonale zilnice și starea lor de spirit rămâne constantă pe parcursul zilei.

Testosteronul crescut la bărbați

#5. Este adevărat că cu cât un bărbat are mai mult testosteron, cu atât este mai agresiv?

Fals. Într-adevăr, în lumea animală, masculii cu nivel redus de testosteron pierd luptele cu cei care au mai mult hormon masculin în sânge, fiind mai puțin agresivi. Dar în cazul omului, testosteronul influențează numai dorința sexuală. Faptul că bărbații sunt mai agresivi decât femeile, iar unii bărbați sunt mai agresivi decât alții, depinde de ereditate și de influența mediului înconjurător, și nu are legătură cu nivelul de testosteron.

#6. Bărbații de succes au mult testosteron?

Parțial da. Depinde la ce te referi prin succes. Oamenii de știință de la Harvard au descoperit o legătură directă între nivelul de testosteron și nivelul de dezvoltare a emisferei drepte. La bărbații cu nivel ridicat de testosteron, emisfera dreaptă a creierului este mai dezvoltată decât la cei cu nivel redus.

Datorită acestui fapt, ei sunt buni la matematică, arhitectură, geometrie și alte științe, au gândire abstractă dezvoltată și sunt foarte creativi. Informația primită de creier, nu e pur și simplu memorată, ci analizată și sintetizată aproape instantaneu, iar rezultatul este un produs informațional nou, pe care noi îl numim creativitate, sau gândire în afara cutiei. Prin urmare, printre oamenii de știință există opinia că testosteronul este motorul civilizației.

Hormonii masculini la bărbați

#7. De ce unii bărbați îmbătrânesc mai repede decât alții?

Pe lângă genetică și stilul de viață, bătrânețea este influențată de hormoni. Secreția de testosteron începe încă în burtica mămicii și atinge vârful în perioada adolescenței. După 30 de ani, nivelul hormonului scade cu 1-2% anual. Bărbații la care acest ritm e mai mare, îmbătrânesc mai rapid. Pentru a menține ritmul normal, se recomandă activități fizice și sex.

#8. De ce depinde mărimea penisului?

Mărimea depinde de gene și de nimic altceva. Mărimea normală pornește de la 5 cm. Iar dimensiunea medie în stare erectă este de 12-18 cm, în dependență de țară sau de continent. Contrar stereotipurilor, lungimea degetului mare de la picior, grosimea degetului mare de la mână, forma nasului – toate acestea nu au nicio legătură cu mărimea penisului.

#9. De ce în tinerețe bărbații se gândesc la sex mai mult decât femeile?

În ciuda stereotipurilor, bărbații și femeile se gândesc la sex la fel de des. Cu excepția adolescenței, când nivelul de testosteron în sângele unui băiat poate crește de 18 ori. În consecință, până la 18-19 ani, dorința bărbaților este mult mai accentuată. La femei, sinteza decurge mai lin.

Despre hormoni la bărbați

#10. De ce cresc sânii la bărbați?

De regulă, excesul de hormon feminin estrogen, acționează asupra sânilor și feminizează silueta masculină. În special, acest lucru se observă la bărbații supraponderali. Numeroase studii au arătat că țesutul adipos este un imens organ endocrin care sintetizează mulți hormoni, inclusiv estrogenul. Prin urmare, atunci când pieptul unui bărbat stârnește invidia femeilor, cu siguranță e timpul să consulte un endocrinolog.

#11. De ce bărbații nu au celulită?

Bărbații au țesutul muscular mult mai dezvoltat (adică mai dens), iar pielea unui bărbat conține mai mult colagen. Dar odată cu înaintarea în vârstă, dacă un bărbat nu își menține tonusul muscular, mușchii lui sunt acoperiți de grăsime și dispar.

#12. Bărbații suferă de stres?

Chiar mai tare decât femeile. Centrul emoțional al creierului este legat de hipotalamus și hipofiză, care sunt responsabile de producerea hormonilor. Aceasta înseamnă că o experiență de viață dificilă se poate solda cu o perturbare hormonală severă.

#14. Și bărbații au menopauză?

Da, numai că se numește andropauză. Aceasta este perioadă de involuție a funcției testiculare, însoțită de tulburări neurovegetative. Nu este la fel de intensă ca menopauza la femei, dar este inevitabilă. Bărbații au tulburări de atenție, transpiră intens, le slăbește memoria, au probleme cu erecția și dorința sexuală. Pentru a încetini acest proces, se recomandă practicarea unui mod activ de viață.

Citește și: Sportul sau masajul: cum stimulezi producerea celor 4 hormoni ai fericirii?