Semafoare pentru “zombi”: Australienii au găsit o metodă neobișnuită de ai proteja pe pietonii dependenți de smartphone!

De câte ori ai întâlnit oameni care nu se obosesc să ridice privirea de la ecranul telefonului nici măcar atunci când traversează strada? În ultimii ani, accidentele provocate de comportamentul irațional și iresponsabil al pietonilor este în creștere, iar autoritățile centrale și locale încearcă să găsească soluții pentru combaterea acestui fenomen.

Fermecați de rețele de socializare, de WhatsApp, jocuri, cărți, filmulețe sau muzică, pietonii uită complet de siguranța lor în trafic. Pe parcursul unui an, numai în statul australian New South Wales, 61 de pietoni au decedat din cauza că scriau mesaje sau navigau pe internet în timp ce traversau strada neregulamentar.

Citește și: 9 cupluri celebre cărora nu le pasă de diferența de vârstă

Pentru a diminua numărul de accidente de acest gen, autoritățile publice centrale din Australia au hotărât să efectueze un experiment neobișnuit.

În Sydney, pe lângă semafoarele verticale obișnuite, au fost montate semafoare orizontale și lumini de avertizare direct în asfalt, sub picioarele trecătorilor. Acestea au fost sincronizate cu semafoarele de pe stâlpi, iar ca să nu fie vandalizate sau deteriorate, semnalizatoarele au fost acoperite cu sticlă de protecție.

Citește și: 12 animale fermecătoare, a căror supărare este îngrozitor de drăguță!

Planul era ca australienii preocupați într-o măsură prea mare de spațiul virtual să atragă atenția la semnale, chiar și atunci când stau cu privirea orientată în jos. Cu alte cuvinte, să nu aibă de ales.

Pentru renovarea trecerilor de pietoni au fost alocate peste 250 de mii de dolari australieni, iar dacă experimentul va fi unul reușit, întreg orașul urmează să fie echipat cu astfel de dispozitive.

Citește și: 10 trucuri elementare de la bunica, care le vor fi de mare folos gospodinelor moderne!

Deci proiectul este unul pilot. Unii locuitori au reacționat pozitiv aflând de această idee, în timp ce alții consideră experimentul o risipă de bani. În pofida acestui fapt, firma care produce utilajul e sigură în succesul acestei idei.

Apropo, asemenea semafoare au fost instalate și în mai multe țări europene, printre care Germania, Țările de Jos și Elveția. Iar în Coreea de Sud a fost dezvoltat un sistem și mai sofisticat, cu lumini intermitente și lasere care nu le lasă trecătorilor dependenți de tehnologii absolut nici o șansă.