Secretele longevității: obiceiurile proaste la care trebuie să renunți după 55 de ani

Renunțarea la anumite obiceiuri vă poate ajuta să rămâneți sănătoși la bătrânețe, precum și să reduceți riscul de a dezvolta boli grave și să creșteți speranța de viață. Care sunt sfaturile experților pentru a rămâne sănătoși și care sunt obiceiurile proaste la care trebuie să renunți după vârsta de 55 de ani?

Fumatul

Fumatul poate duce la multe probleme, cum ar fi bolile pulmonare, bolile de inimă și cancerul. Acest obicei prost cauzează, de asemenea, formarea ridurilor pe față, brațe și picioare.

Utilizarea constantă a gadgeturilor

În lumea modernă, toată lumea este „legată” de ecranele gadgeturilor. De obicei, oamenii își verifică fluxurile de știri și rețelele de socializare atât înainte, cât și după ce se trezesc. Acest lucru afectează nu numai calitatea somnului, ci și sănătatea mintală. Prin urmare, este esențial ca persoanele cu vârsta de peste 55 de ani să petreacă cât mai puțin timp posibil în fața ecranelor.

Consumul de alcool și băuturi calorice

Prea mult alcool și băuturile zaharoase cu conținut energetic ridicat pot avea un efect negativ asupra funcției cognitive și a sănătății generale. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea organismului de a procesa alcoolul scade semnificativ. Iar caloriile din băuturile carbogazoase și din alte băuturi zaharoase au o valoare nutritivă mică sau deloc pentru organism și contribuie la creșterea în greutate, precum și la alte afecțiuni cronice, cum ar fi depresia, anxietatea și un sistem imunitar slăbit. Experții recomandă înlocuirea acestor băuturi cu apă cu lămâie și ceaiuri din plante.

Izolarea

Sentimentul de singurătate sau de izolare afectează sănătatea persoanelor în vârstă, arată un studiu. Atunci când ne izolăm în mod regulat, devenim mai vulnerabili la boli de inimă și depresie. De asemenea, crește riscul de declin cognitiv. Socializarea cu prietenii și cu alte persoane sporește emoțiile pozitive și îmbunătățește sănătatea.

Nerespectarea regimului de somn

Somnul insuficient poate contribui la diverse probleme de sănătate și la o calitate redusă a vieții. Experții recomandă ca persoanele de peste 65 de ani să doarmă între șapte și opt ore în fiecare noapte. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este important să faceți exerciții fizice în mod regulat, să reduceți distragerile înainte de culcare (televizor, telefon/tabletă), să introduceți ritualuri de relaxare în rutina dumneavoastră și să evitați substanțele care perturbă somnul, cum ar fi alcoolul și tutunul.