Savanții au găsit o metodă elementară prin care poate fi păstrată rațiunea la bătrânețe

Experții au propus o metodă simplă prin care poate fi păstrată rațiunea trează și gândirea ageră pe tot parcursul vieții. Aceasta a fost publicată în revista MedicalXpress.

Cercetătorii americani au descoperit o metodă neașteptată în acest sens: potrivit acestora, este suficient să reducem cantitatea de carbohidrați consumată în fiecare zi.

Studiul americanilor a atras atenția oamenilor din întreaga lume. În cadrul experimentului, au participat oameni cu vârste cuprinse între 18 și 88 de ani. Creierul acestora a fost scanat cu ajutorul tomografiei, ceea ce a adus la niște rezultate curioase.

Din informațiile publicate în Medical Express, reiese că există o legătură strânsă între alimentație și creier.

Specialiștii au analizat activitatea cerebrală în cazul a două diete: dieta standard și dieta bazată pe consumul redus de carbohidrați (dieta keto). Și dacă în cazul standard principalul „combustibil” al organismului era glucoza, în cazul dietei keto, acest rol îl aveau cetonele – produse formate în urma descompunerii depozitelor de grăsimi, care acționează ca o alternativă pentru glucoză.

Reieșind din rezultatele cercetărilor, datorită cetonelor, primele semne de reducere a activității creierului au apărut la 47 de ani, iar îmbătrânirea maxim de rapidă a început abia la 60. Cel mai curios este că și la tineri dieta keto îmbunătățea funcțiile creierului.

Însă cât de sigură este această dietă din alte privințe?

Medicii spun că adoptarea unei diete fără carbohidrați pe termen îndelungat poate duce la urmări grave precum diabet sau hepatoza grasă. De aceea, cei care vor să slăbească cu un astfel de regim sau să-și îmbunătățească activitatea creierului trebuie să cunoască toate riscurile la care se expun.