Sărăcia și creierul: Cum lipsa banilor ne influențează dezvoltarea

Este cel puțin nefiresc, ca într-o țară atât de bogată precum Marea Britanie să fie atât de mulți săraci – 14 milioane de oameni ( o cincime din populație este sub pragul sărăciei). Dintre aceștia, 1,5 milioane sunt în categoria nevoiașilor, care nu-și pot permite chiar și cele mai necesare lucruri pentru existență.

Sărăcia îi influențează pe copiii, care sunt departe de bunăstarea materială. „Copiii percep sărăcia drept un mediu care dăunează dezvoltării lor intelectuale, fizice, emoționale și spirituale” – precizează UNICEF. Evident, sunt foarte importante cercetările psihologice din acest domeniu și, în primul rând, modul în care sărăcia îi afectează pe copii și pe maturi.

Urmările psihologice pentru copiii care cresc în sărăcie sunt foarte dure. Studiul publicat în 2009, în Journal of Cognitive Neuroscience, realizat în baza copiilor de 9-20 ani, care se deosebeau doar prin statutul economico-social, a dezvăluit deosebiri semnificative în activitatea cortexului prefrontal, lucru foarte important în ceea ce privește cogniția dificilă. Reacția cortexului prefrontal a mai multor copii săraci amintea despre reacția unor victime ale atacului cerebral.

Viața nevoiașă poate genera probleme cu autoreglarea, dificultăți de comportament și de gândire. Robert Knight, profesorul în psihologie de la Universitatea din California, a menționat: „Este un semn de alarmă. Problema nu constă doar în faptul că acești copii sunt săraci și au mai multe șanse să aibă probleme de sănătate, dar în faptul că creierul lor nu se poate dezvolta complet din cauza stresului și a anturajului sărac, legat de statutul economico-social scăzut: mai puține cărți, mai puțină lectură, mai puține jocuri și mai puține vizite la muzee.”

De atunci, mai multe cercetări au demonstrat că sărăcia dăunează creierului unui copil. În 2014, experimentele realizate sub conducerea lui Michelle Tin a elucidat un deficit însemnat al memoriei verbale și vizuo-spațiale printre copiii săraci. Cu un an mai târziu, în articolul JAMA Paediatrics s-a menționat despre „dezvoltarea instabilă a creierului” la copiii cu un venit redus. Rezultatele mai proaste la matematică și la testele de citire au fost legate de reținerile în dezvoltare a lobilor frontali și temporali. Cercetătorii au mai descoperit că dezvoltarea hipocampului, care răspunde de memorie, era influențată de stresurile suportate de acești copii.

Studiile ulterioare i-au făcut pe oamenii de știință să presupună că pe lângă nivelul de stres, un factor important este și comportamentul oamenilor apropiați. Copiii care au crescut în familii cu statut economico-social scăzut, mai des suferă de boli cronice la maturitate, dar nu este valabil pentru toți. O mamă grijulie, atentă și care își susține moral copilul poate atenua acțiunea sărăciei asupra sănătății, se spune într-un studiu realizat în 2011, de G.E. Miller, și publicat în Psyhological Science.