Să vezi și să nu crezi: 10 adevăruri simple, care îți vor da lumea peste cap!

Care e diferența dintre pepsi și cola? De ce sâmburii de caise pot fi letali? E bine sau nu să speli carnea înainte de gătire? Și ce să bei înainte de somn ca să adormi mai ușor. La toate aceste întrebări și la multe altele vom răspunde în continuare!

Curiozități despre lumea înconjurătoare

#1. Care e diferența dintre pepsi și cola?

Surprinzător, dar cele două băuturi care concurează de mai bine de un secol au o compoziție identică, cu excepția unui singur ingredient – acidul citric. Acidul citric nu e folosit la prepararea colei, prin urmare, coca cola este mai dulce, iar pepsi are un iz acrișor.

#2. Știai că merișorul crește în apă?

Jumătate din rezervele mondiale de afine sunt cultivate în statul american Wisconsin. Și în ciuda aparențelor, culturile americane nu cresc pe arbuști sau la nivelul solului, ci în apă.

#3. Sâmburii multor fructe pot fi letali

Semințele de mere, sâmburii de prune, caise, cireșe, vișini, piersici și ale altor fructe pe care le consumăm în fiecare vară conțin amigdalină, un compus natural care se transformă în cianură după ingerare. Iar cianura, din câte știi, este letală. Dar nu te îngrijora dacă ai înghițit din întâmplare unul. Trebuie să înghiți vreo 50 de sâmburi ca să ajungi pe patul de spital.

#4. Ce se întâmplă când prăjești somonul?

Mă refer la lichidul ăla alb care apare în timpul prăjirii. Unii bucătari sunt convinși că în acest fel se eliberează grăsimea. În realitate, e vorba de proteine, mai exact, de albumine.

#5. E bine sau nu să speli carnea înainte de gătire?

Spălarea cărnii crude înainte de gătire e o practică populară, dar periculoasă. Cu toate că, în aparență, carnea ar avea nevoie de o spălare prealabilă, e mai bine să renunți la această idee. Oricât de curată ar părea, carnea conține bacterii.

De regulă, gospodinele spală produsul sub un jet de apă rece sau caldă și nu fac decât să împrăștie bacteriile pe suprafețele vecine, sporind riscul de toxiinfecție.

Indiferent dacă speli carnea sau nu, bacteriile sunt distruse în timpul gătirii, datorită tratamentului termic. Dar dacă vrei să tratezi puiul înainte de asta, poți turna apă clocotită peste el, cu toate că nu e deloc neapărat.

#6. Ce să bei înainte de somn?

Vin roșu. Cel puțin așa consideră oamenii de știință. Potrivit unui studiu realizat de British Medical Journal, vinul roșu e băutura care provoacă cel mai rapid starea de somnolență.

#7. Cât de sensibili sunt papagalii?

Papagalii simt o afecțiune profundă față de stăpânii lor, compatibilă cu dragostea dintre două persoane. Dacă stăpânul moare sau papagalul ajunge în altă familie, acesta suferă de depresie și chiar se poate ciupi pe sine din cauza dezamăgirii, cu care nu se poate descurca.

#8. Care e limita de temperatură a termometrului cu mercur?

42 de grade Celsius – la această temperatură începe denaturarea (coagularea) proteinelor din componența sângelui uman. Un proces similar are loc la fierberea unui ou: albușul transparent, gelatinos, devine alb și dens. Pe deasupra, sunt perturbate procesele metabolice din creier, astfel încât rezultatul este letal.

#9. Care e cel mai curat loc din casă?

Potrivit statisticilor, toaleta este cel mai curat loc din casă. Savanții au demonstrat că pe masă, chiuvetă sau pe telefonul mobil sunt mult mai multe bacterii.

#10. Cine a inventat chipsurile cheetos? 

Chipsurile cheetos au fost inventate de un măturător, pe nume Richard Montanez, care lucra la fabrica Frito-Lay. În anii ’70 ai secolului trecut, el i-a sugerat această idee directorului companiei. Astăzi, Richard este directorul executiv al companiei PepsiCo, care produce celebra băutură despre care am discutat la început.

Citește și: Sărăcia este relativă: Povestea tragică a celor 3 surori care au schimbat literatura engleză!