Rujul din gândaci sau grăsime de balenă: 5 cosmetice ciudate din trecut, care au fost interzise

Femeile folosesc cosmetice încă din timpurile Egiptului, Greciei și Romei Antice. Se știe că acestea nu doar le fac să arate mai bine pentru cei din jur, dar și să se iubească și să se simtă mai sigure pe ele.

Acum, când alegem produsele cosmetice, avem grijă ca acestea să fie cât mai naturale și mai sigure pentru sănătatea noastră, dar bineînțeles, și să-și facă efectul.  Astăzi, orice producător de cosmetice trebuie să respecte anumite standarde și să nu folosească componente interzise. În trecut însă femeile nu știau că se expun pericolului, folosind cosmetice pe bază de substanțe nocive sau substanțe dezgustătoare.

5. Ruj din gândaci

Buzele roșii întotdeauna au fost o trăsătură caracteristică a femeilor frumoase, de aceea acestea au fost mereu în căutarea colorantului pentru un astfel de ruj. Din păcate, cândva acest colorant era extras din coșenilă – o insectă care se găsește în Orientul Mijlociu, Europa, America Centrală și de Sud. Aceasta poate să producă acidul carminic, fapt care a făcut-o atât de valoroasă pentru industria cosmetică. În așa fel, din acești gândăcei a început să fie extras carminul – coloranul roșu perfect pentru buze.

4. Fard de obraz pe bază de cinabru

Cândva, fardul de obraz era elementul-cheie al frumuseții feminine. Aceasta o ajuta să arate mai tânără și mai sănătoasă. Ca să-și înroșească obrajii, aceasta folosea cinabrul – un mineral de mercur, din categoria sulfurilor, cu o proveniență vulcanică. Pigmentul său roșu era folosit pentru obraji și buze, dar ulterior s-a dovedit că acesta este dăunător sistemului nervos, imunitar, digestiv, dar și mușchilor, rinichilor, plămânilor și ficatului. În prezent, acesta a fost interzis în industria cosmetică.

3. Pudră cu pulbere de plumb

Câteva secole la rând pielea albă era un semn al eleganței, frumuseții și era asociat cu femeile din pături sociale înalte. În secolul XVIII, femeile slabe și palide erau un adevărat etalon de frumusețe, iar pentru ca să-și facă pielea atât de albă ele foloseau pudră cu pulbere de plumb.

Peste mult timp, s-a aflat că aceasta produce efecte secundare precum căderea părului, inflamarea ochilor, deteriorarea danturii și înnegrirea pielii.

2. Ruj cu grăsime de balenă

Prin anii 1970 cele mai stilate femei nu știau că utilizează un ruj, produs din grăsime de balenă. Se știe că acesta era eficient în cazul bolilor de piele sau intra în componența săpunului. Când s-a aflat despre componența rujului pe bază de grăsime de balenă, producătorii au fost impuși să găsească alternative.

1. Fard de obraz din sfeclă

Astăzi, n-o mai folosește nimeni pentru înroșirea obrajilor, în secolul XX însă era utilizată pe larg. Până în 1914 sucul de sfeclă roșie era inclus în componența fardurilor de obraz și a rujurilor. În anul respectiv, mărci precum Max Factor și Elizabeth Arden au venit cu inovații în acest sens, renunțând la sfecla roșie ca ingredient.