Regula 1%: de ce unii primesc totul, iar alții nimic. O explicație care o să te lumineze

Pentru a deveni de 10 ori mai bogat și mai prosper nu trebuie să muncești de 10 ori mai mult. Pur și simplu folosește regula 1%, recomandă renumitul blogger, James Clear.

Puterea avantajului cumulativ

Imaginează-ți 2 copaci care cresc unul lângă altul. Zi de zi ei concurează pentru lumină și umiditate. Dacă unul dintre copaci va crește un pic mai mare decât celălalt, el va fi un pic mai înalt și va primi mai mult soare și ploaie. A doua zi, datorită acestei energii suplimentare, el va crește și mai mult. Cu timpul va înăbuși al doilea copac și va primi o porție generoasă de raze solare și substanțe nutritive din sol.

Acest copac va da mai multe semințe, iar asta înseamnă că în următoarea generație, copaci de acest soi vor fi mai mulți. Acest proces se va repeta până ce copacii mai buni decât concurenții vor ocupa o mare parte din pădure.

Situația în care mica excelență sporește cu timpul este numită de către cercetători avantaj cumulativ.

Câștigătorul primește totul

Efectul „câștigătorul primește totul”, caracteristic pentru competițiile individuale, deseori duce la efectul „câștigătorul primește cea mai mare parte” în celelalte domenii ale vieții.

Ajungând într-o poziție avantajoasă ( câștigând o medalie de aur sau primind funcția de director), câștigătorul începe să acumuleze avantaje, care îl ajută să câștige din nou și din nou. Ceea ce inițial părea doar o mică diferență, devine ceva asemănător cu regula 20/80.

Câștigul într-un domeniu crește șansele câștigului în alt domeniu. Orice câștig ulterior întărește poziția câștigătorului.

Cu timpul, toate premiile și avantajele ajung la cel care inițial era cu puțin mai bun decât concurenții, iar cei care au rămas nesemnificativ în urmă rămân cu nimic.

Dar să revenim la întrebarea-cheie: De ce doar unii oameni și companii dețin majoritatea avantajelor și beneficiilor?

Regula unui procent

Chiar și o mică diferență în lucru poate duce cu timpul la o repartizare neuniformă a privilegiilor. Iată de ce sunt importante obiceiurile corecte.

Este suficient să fii mai bun cu 1% decât concurenții. Însă dacă vei menține acest avantaj azi, mâine și zi de zi, vei câștiga de fiecare dată datorită avantajului. Și fiecare câștig îți va aduce cele mai bune rezultate.

Aceasta este regula 1%. Nu trebuie să fii de 2 ori mai bun ca să primești de 2 ori mai mult. E nevoie să fii doar cu 1% mai bun.

Sursa