Psihologia săracului: 7 semne că nu vei fi niciodată bogat!

Ai observat că unii oameni sunt mai bogați decât alții, cu toate că muncesc mai puțin? Care e diferența dintre primii și cei din urmă? Sunt oare mai talentați, mai inteligenți sau mai norocoși? Și da, și nu.

De regulă, diferența constă în atitudinea lor față de bani și consum. Primii consumă mult mai puțin. Nu întâmplător se spune că oamenii din clasa de mijloc au lucruri, iar cei bogați au bani. Asta nu înseamnă că oamenii prosperi sunt zgârciți. Ei pur și simplu renunță la cumpărături inutile și distribuie banii înțelept.

Iar dacă te întrebi de ce nu te-ai îmbogățit până acum, iată câteva obiceiuri la care ar trebui să renunți cât mai curând.

1. Iei credite de nevoi personale

Solicitarea unui credit este relevantă numai atunci când se face cu scopul de a obține un profit pe termen lung sau de a acoperi o necesitate vitală. De exemplu, pentru a cumpăra o mașină de familie sau pentru a-ți procura un instrument nou, care îți va crește productivitatea și venitul la locul de muncă. E contraproductiv să soliciți un credit pentru un gadget de ultimă generație, pentru o vacanță în Maldive sau pentru o mașină de 30 de mii de euro. Acest obicei e specific oamenilor săraci, care vor să-și trateze complexele.

2. Nu ai economii

Dacă nu ai obiceiul de a face economii și nu ai un fond pentru zile negre, înseamnă că faci parte din acei 40% de oameni din România, care nu au economii egale cel puțin cu venitul lor mediu lunar. Chiar dacă România este o țară săracă, să știi că de cele mai multe ori, nu au deloc economii acei oameni care au o cultură financiară scăzută (iau multe credite de consum, cumpără lucruri pe care nu și le pot permite, nu știu să-și facă un buget și o structură sănătoasă de cheltuieli). Cazuri când oamenii nu pot strânge bani din motive obiective există, sunt multe, dar mai puține decât unii pretind.

3. Nu ai un plan

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi este de câți bani dispui și cât poți să cheltui pe anumite produse. Cea mai mare parte a sumei trebuie rezervată pentru necesități și produse de bază, cea mai mică pentru distracții. De asemenea, este important să aloci un procent generos pentru cheltuieli neprevăzute, care sunt foarte actuale pe timp de criză. Înainte de a face o cumpărătură, gândește-te de trei ori dacă ai nevoie de ea. “Cheltui mai puțin decât câștig” – acesta e un principiu elementar, pe care bogații nu îl încalcă niciodată.

4. Te lași sedus de impuls

Dacă te-ai dus vreodată la magazin după un produs și te-ai întors cu altul, de care nu aveai nevoie, nu te descuraja – nu ești singurul. Ai fost victima unui sistem care funcționează într-o formă sau alta de secole, bazat pe comportamentul de cumpărare și cumpărătura de impuls. Dar doar pentru că îi permitem noi acest lucru. Dacă scrii pe o hârtie ce trebuie să cumperi și nu te abați de la listă, nu ai cum să fii păcălit. Impusul e un lux pe care și-l pot permite doar cei bogați. Dacă ai venituri mici și îți iei Iphone de ultimă generație, doar pentru că ai vrut, degrabă nu vei deveni bogat.

5. Grăbești lucrurile

O cultură financiară bogată înseamnă pași mărunți, dar siguri. Oamenii bogați nu se grăbesc să atingă luna de pe cer. Ei știu că o avere imensă nu cade din pod. Deci nu se obține nici repede și nici ușor. Pentru bani trebuie să muncești. Cu răbdare, inteligență și atitudine. Fără căi șmechere și ușoare, care nu duc nicăieri. Problema multor oameni săraci, care visează să devină bogați, este că vor să devină bogați peste noapte, cu minim efort și minim investiții.

6. Nu întorci datoriile

În general, bogații evită datoriile, decât dacă e vorba de investiții. Și chiar dacă iau bani cu împrumut, încearcă să îi restituie cât mai curând posibil pentru a reveni pe calea stabilității și a prosperității. Bogații știu că acumularea datoriilor e un impediment în calea dezvoltării și încearcă să scape de ele cât mai rapid posibil. De asemenea, este important să întorci și datoriile mici, precum 5-10 lei împrumutați pentru o cafea. În momentul în care începi să nu le întorci, începi să fii iresponsabil în privința banilor, crezând că poți oricând să te împrumuți de la cineva.

7. Cheltui mai mult decât câștigi

Cum anume? Cumpărând un automobil scump, care nu numai că te costă 30 de salarii, dar și îți consumă un sfert din venitul lunar doar pentru întreținere (combustibil, asigurare, piese, reparații, parcare etc). Cum anume? Cheltuind 2 salarii pe un laptop de ultimă generație, de care, în fond, nu ai nevoie. Cum anume? Cheltuind 6 salarii pe un set de bucătărie italian, când puteai pur și simplu să mergi la Ikea. Cum anume? Cheltuind 20 de salarii pe o nuntă pompoasă care peste 3 ani va duce la divorț.