
Aproape toate alimentele au un termen de valabilitate. Și trebuie consumate până la expirarea lui. Dar uneori termenul de valabilitate este formal, pentru că unele alimente nu expiră niciodată. Există câteva produse care pot rezista două-trei decenii și câteva pe care le poți lăsa moștenire copiilor. Dacă nu-i iubești deloc. Hai să vedem care sunt ele.
1. Orezul
Dacă e păstrat într-un borcan etanș, la temperatura camerei, ferit de lumină și umezeală, orezul alb, sălbatic și basmati va fi la fel de gustos peste 30 de ani ca în ziua în care l-ai cumpărat. Așa că dacă ți-e frică de un eventual cataclism, cel mai sigur e să-ți faci provizii de orez. Și nu uita de băuturi tari.
2. Băuturile alcoolice tari
Whisky, ginul, romul, tequila și vodca nu expiră atât timp cât nu le deschizi. Cu cât e mai mare procentul de alcool, cu atât băutura expiră mai greu. În ceea ce privește vinul, el nu se îmbunătățește cu anii. Cel puțin vinul pe care îl consumăm noi. Vinul alb expiră după doi ani, iar cel roșu după 10. Și cum rămâne cu vinurile de 100 de ani care costă cât o casă? Păi bine, alea sunt preparate și păstrate în condiții speciale.
3. Oțetul
Nici oțetul nu expiră niciodată. Termenul de pe etichetă este unul formal. Dar dacă sticla nu e închisă bine, oțetul se poate evapora. Acidul acetic este un compus volatil. Dacă vasul nu este etanș, acidul se poate evapora și va rămâne doar apa, care mai devreme sau mai târziu se va altera.
4. Cafeaua instant
Cafeaua instant e populară în toată lumea și acoperă 50% din consumul mondial de cafea, din motive lesne de înțeles. E ieftină și se prepară ușor. Nu știm cât e de sănătoasă, dar un lucru e cert. Poți cumpăra și un sac, fără grija că poate expira.
Deși pe etichetă scrie că produsul e valabil 5 ani, oamenii de știință susțin că dacă e păstrată într-un loc uscat, cafeaua instant îți poate servi și 20 de ani, indiferent dacă e sigilată sau nu. Iar dacă e păstrată în congelator, valabilitatea se măsoară în secole. Nu putem ști dacă va rămâne la fel de gustoasă, dar în vremuri de criză morală, orice cafea e binevenită.
5. Mierea
Mierea este este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar. Iar peste 100 de ani va fi la fel de sănătoasă ca în prezent.
Anticii și-au dat seama rapid de acest lucru și mierea a devenit unul dintre cei mai vechi conservanți naturali din lume. Strămoșii noștri o foloseau la conservarea fructelor de pădure și a nucilor. Mai mult decât atât, potrivit unor istorici, Alexandru Macedon a fost îngropat într-un sicriu de aur, umplut cu miere.
6. Fasolea uscată
Singurul lucru care le poate strica sunt insectele. În toate celelalte cazuri, leguminoasele au termen de valabilitate nelimitat.
7. Sarea
Sarea are o perioadă de valabilitate nelimitată, cu o singură excepție. Sarea iodata se pastreaza nu mai mult de 5 ani.
8. Laptele praf
Să le mulțumim vacilor praf pentru acest produs minunat, care poate fi păstrat în frigider o eternitate. Perioada de valabilitate a laptelui praf este invers proporțională cu procentul de grăsimi din componența lui. Cu cât mai puține grăsimi conține, cu atât mai mult își păstrează proprietățile.
Laptele praf integral îți va servi doar 2 ani, în timp ce laptele praf degresat îți va fi alături timp de două decenii, și la bine, și la rău. Atât timp cât îl ții în frigider.
9. Pemicanul
Pemicanul nu este altceva decât carne uscată și condensată, consumată de indienii din America. Dacă e păstrată în frigider, această carne poate fi consumată chiar și peste 50 de ani.
Indienii o preparau din carne de bizon, amestecată cu untură și fructe de pădure uscate. Un produs similar era preparat și de vânătorii siberieni, care adăugau în carne pâine, slănină, sare, strângeau totul într-o bilă, o înghețau și o mâncau peste câțiva ani, în lunile când vânătoarea mergea prost.
Citește și: 10 lucruri care au expirat de mult timp, dar continui să le folosești!