Piersica era cât cireașa: iată cum arătau legumele și fructele în urmă cu 10 000 de ani

Data viitoare când vei mușca dintr-un pepene verde suculent sau dintr-un porumb dulce, amintește-ți de următorul lucru: fructele și legumele obișnuite nu au avut întotdeauna acest aspect și gust.

În zilele noastre, există multe dezbateri despre alimentele modificate genetic (OMG), dar, de fapt, oamenii intervin în genetica alimentelor deja de mii de ani.

Desigur, dacă acum se face un transplant de gene în laborator, în trecut,  trebuia să te bazezi pe procesul de selecție – creșterea plantelor cu caracteristicile dorite și fixarea acestor caracteristici din generație în generație.

Hai să ne uităm, cum arătau strămoșii fructelor și legumelor de astăzi:

1. Piersică.

Piersicile sălbatice creșteau doar în China și aveau un gust dulce-acru, ușor sărat. Acestea erau fructe de mărimea unei cireșe, a căror sâmbure constituia 1/3 din fruct.

2. Porumb.

Porumbul a fost domesticit, pentru prima oară, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, pe teritoriul Mexicului. Strămoșul porumbului de astăzi se consideră planta teosinte; ea rodea doar un rând de aproximativ 3 cm lungime, în care erau doar 5-10 boabe. Boabele Teosintei aveau un gust de amidon, cum îl au cartofii.

3. Banană.

Bananele au început să fie cultivate 8000-5000 de ani î.Hr. în Asia de Sud-Est și Papua Noua Guinee. Banana modernă a avut doi strămoși sălbatici: Musa acuminata avea fructe subțiri, fiecare conținând de la 15 până la 62 de semințe, iar Musa balbisiana avea fructe mari umplute cu boabe greu comestibile. Bananele fără semințe sunt rezultatul a sute de ani de selecție.

4. Vinete.

Vinetele nu sunt doar „albastre”: există multe soiuri de diverse culori și forme: albe, galbene, verzi, rotunde, alungite … Vinetele aparțin familiei solanaceae și sunt considerate descendente a Solanum incanum, care se găsește încă în Africa Neagră și în Orientul Mijlociu.

5. Pepene verde.

În zilele noastre, poți cumpăra pepene verde fără semințe, care a fost crescut abia în secolul XX. Dar în picturile secolului al XVII-lea, poți vedea pepeni verzi complet diferiți: erau împărțiți în segmente și conțineau mult mai puțină pulpă. În plus, pulpa nu era atât de strălucitoare și dulce: selecția a crescut conținutul de licopen în placenta fetală.

6. Morcov.

E posibil că ai văzut morcovul sălbatic (Daucus carota) crescând de-a lungul marginii drumului. Această cultură are rădăcini subțiri, care sunt comestibile în timp ce sunt tinere, dar devin rapid rigide. În plus, frunzele de morcov sălbatic pot provoca inflamații ale pielii (fito-fotodermatită). Morcovul sălbatic a fost domesticit în Persia în secolul XI, deși inițial era cultivat pentru frunze.

7. Varză.

Acum vei fi surprins: broccoli, gulia, varza roșie, varza albă și conopida – toate sunt culturi de același fel! Această plantă e numită varză (Brassica oleracea), care în sălbăticie a crescut în regiunile de coastă din sudul și vestul Europei. O diversitate de soiuri de varză au fost obținute din diferite părți ale plantei.

8. Mărul.

Mărul sălbatic nu era doar mult mai mic decât mărul de grădină, dar și mult mai acru. Unul dintre strămoșii principali ai mărului contemporan este considerat a fi mărul Siversului (Malus sieversii) – o specie de fructe sălbatice de meri de pădure comună în Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și China.

9. Roșia.

Primele roșii cunoscute științei erau fructe minuscule verzi sau galbene, care au fost folosite în bucătăria aztecă. Marinarii au adus roșiile în Spania și Italia, unde au prins rădăcini. Astăzi sunt cunoscute peste 15.000 de soiuri de roșii!

Care legumă sau fruct te-a surprins cel mai mult?