Plăcut, dar nu și util: 5 plăceri la care trebuie să renunți după vârsta de 40

40 de ani este momentul potrivit pentru a te începe a gândi în mod serios asupra sănătății tale. Pentru a-ți păstra corpu sănătos cât mai mult timp posibil, se recomandă să renunți la unele obiceiuri nesănătoase începând anume cu această vârstă.

Consumul excesiv de cafea

O ceașcă mică de cafea o dată pe zi este puțin probabil să provoace consecințe grave. Dar dacă îți permiți mai mult de 3 căni de această băutură aromată pe zi, în scurt timp ai putea să te confrunți cu boli cardiovasculare, anxietate crescută și probleme cu somnul – motiv pentru care după vârsta de 40 de ani se recomandă să nu faceți exces.

Ignorarea protecției solare

Crema de protecție solară nu are doar rolul de a preveni bronzul nedorit, ci și de a proteja pielea de radiațiile UVA, foarte dăunătoare. Aceasta provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și o boală teribilă precum melanomul. Riscul de a contracta melanomul crește semnificativ odată cu vârsta. Ridurile și petele de vârstă sunt mult mai deranjante după 40 de ani decât atunci când eram mai tineri. Prin urmare, utilizarea regulată a cremei solare sau a loțiunii ar trebui să devină un obicei. De asemenea, se recomandă să o folosiți pe tot parcursul anului, nu doar în timpul verii, deoarece radiațiile UV sunt active indiferent de anotimp.

Mâncatul în exces

Supraalimentarea regulată duce la obezitate, la exacerbarea bolilor cronice și la dezvoltarea patologiilor gastrointestinale. Cu cât corpul tău este mai tânăr, cu atât metabolismul este mai rapid, ceea ce înseamnă mai puține consecințe ale unui prânz sau cină copioasă. Dar la vârsta adultă, simptomele neplăcute ale excesului de mâncare sunt mai frecvente și mai acute. De aceea, 40 de ani este perioada ideală pentru a evita mâncatul în exces și pentru a vă normaliza dieta.

Supraoboseala și munca până târziu

Relaxarea și odihna devin din ce în ce mai importante pe măsură ce îmbătrânești. Dacă la 20-30 de ani îți poți permite să lucrezi la un proiect interesant toată noaptea și să mergi la serviciu dimineața, atunci la 40 de ani corpul nu-ți iartă o asemenea cruzime față de el însuși. Astfel, renunțarea la dependența excesivă de muncă și la o zi de lucru lungă te va ajuta să-ți menții sănătatea și starea de spirit în ordine.

Un stil de viață sedentar

Nu vă gândiți că exercițiile fizice și sportul sunt pentru tineri. Odată cu vârsta, activitatea fizică regulată devine deosebit de importantă. Oamenii de știință au descoperit că diabetul, bolile cardiovasculare și alte boli sunt mai susceptibile de a-i afecta pe cei care duc un stil de viață sedentar. De aceea, la 40 de ani este momentul să renunțați la serile petrecute pe canapea sau la calculator și să vă cumpărați un abonament la un club de fitness sau la un curs de dans.