Oamenii de știință au descoperit cele 4 culori preferate ale țânțarilor: află care sunt acestea !

Țânțarii pot fi foarte iritanți atât pentru piele cât și pentru psihicul uman. Deloc surprinzător, oamenii de știință caută în mod constant noi modalități de a evita atenția sporită a sugătorilor de sânge. Ei au găsit 4 culori care-i sperie pe țânțari și alte 4 care-i atrag.

Îmbrăcămintea ne însoțește constant toată viața, iar țânțarii ne însoțesc în timpul plimbărilor calde. Și ar fi grozav dacă ceea ce purtăm i-ar putea speria pe micii sugători de sânge.

O echipă de oameni de știință a studiat modul în care țânțarii febrei galbene reacționează la culoare. S-a dovedit că ei „preferă” unele culori și „displace” altele.

Cu toate acestea, aceste preferințe apar doar în prezența dioxidului de carbon (CO2), care este eliberat în timpul respirației.

Potrivit cercetărilor, culoarea are un potențial semnificativ de a ajuta în lupta împotriva țânțarilor. Și acest lucru este valabil atât pentru îmbrăcăminte, cât și pentru tehnologiile anti-țânțari.

 

Culorile care atrag țânțarii

Conform studiilor, țânțarilor le plac culorile: roșu, oranj, negru și albastru deschis (între turcoaz și cyan)  care se află în spectrul luminii vizibile între verde și albastru. Cum s-a aflat asta ?

Cercetătorii au construit o cameră de testare complexă și au umplut-o cu aer filtrat convențional (și țânțari). Apoi au umplut camera cu CO2 și au înregistrat reacțiile țânțarilor la obiectele colorate plasate în camera de testare.

 

Roșu

Roșu pentru țânțari este la fel precum și pentru un taur. Se dovedește că pielea noastră emite o nuanță roșie. Și indiferent de culoarea pielii, de fapt, totul arată foarte delicios.

Oranj

Țânțarii reacționează la culorile cu lungime de undă mare. Oranj, la fel ca și culoarea roșie. Când cercetătorii au folosit filtre și au îndepărtat culorile cu lungime mare de undă din cameră, țânțarii și-au pierdut interesul.

Negru

Negrul este un magnet faimos pentru țânțari. Sunt atrași de culori închise și contrast ridicat. În 1940, cercetătorii au efectuat un experiment care a arătat că țânțarii vor urma o linie neagră pe un fundal alb, chiar dacă fundalul negru se mișcă. Negrul nu are lungime de undă pentru că din punct de vedere tehnic nu este o culoare, dar absoarbe căldura pe care țânțarii o iubesc.

Albastru deschis

Țânțarii au zburat direct către nuanța albastră supusă studiului, deși în spectrul luminii vizibile, această culoare se află între albastru și verde, ceea ce țânțarii nu l-au favorizat. Dar capacitatea țânțarilor de a distinge între nuanțe similare deschide noi căi de cercetare.

Culorile care îi sperie pe țânțari

Țânțarilor nu le-a plăcut culorile: albastru închis, verde, violet și alb. Deși rezultatele par promițătoare, este puțin probabil că purtarea acestor culori ca mijloc de protecție va evita mușcăturile acestor  insecte. Este mai eficient să combini culoarea cu un repellent care va masca CO2 expirat și alte mirosuri corporale. Iată care sunt culorile care îi sperie pe țânțari.

Albastru

Albastru nu a fost deloc atrăgător pentru țânțarii care au fost supuși studiului. Deși este o culoare închisă care absoarbe bine căldura, se știe că căldura atrage țânțarii. Ține cont de acest lucru și poartă nuanțe mai deschise pentru a reflecta căldura.

Verde

Cercetătorii au confirmat teoria lor, efectuând încă un experiment. Aceștia le-au propus insectelor mâinile lor, care erau în afara camerei, dar vizibile pentru țânțari. Țânțarii s-au arătat interesați de mâinile goale, dar când cercetătorii au îmbrăcat mănuși verzi, țânțarii au zburat.

Violet

Violetul emite cea mai scurtă lungime de undă din spectru. Având în vedere dragostea țânțarilor pentru roșu și portocaliu cu unde lungi, nu este surprinzător faptul că țânțarii sunt atrași de această culoare în violet intens.

Alb

Albul a fost evitat cât se poate de mult în camera cu CO2, țânțarii alegând să zboare spre culoarea lor preferată.

Cum să scapi de țânțari atunci când ești la țară ?

Împiedică-i să se reproducă! Țânțarii sunt activi în ​​funcție de condițiile de temperatură. Pe vreme caldă, femelele vor putea depune ouă până în octombrie.

Prin urmare, dacă petreci mult timp în aer liber, la țară etc., asigură-te că cel puțin mediul nu contribuie la creșterea populației acestor sugătoare.

– Chiar și cea mai mică gaură de apă va servi ca un incubator excelent pentru ei. Locurile lor preferate sunt – vazele, tăvile pentru ghiveci și multe alte locuri în care există apă. Din același motiv, nu ar trebui să prea mul gazonul.

– Fă găuri pentru recircularea apei în coșurile de gunoi;

– Repară robinetele de exterior care curg, în timp ce țânțarii își depun ouăle în apă;

– Țânțarii adoră să se odihnească în locuri umbroase – un alt motiv pentru a face ordine în gazon și a tăia tufișurile;

– Dacă îți place să petreci timp pe terasă, poți porni ventilatorul . Nu le place mișcarea aerului.

Și dacă țânțarii încă te înnebunesc, procura-ți un puternic respingător sau exterminator de insecte. Din fericire, acum există o gamă bună de dispozitive staționare și portabile.

 Dar tu cum te lupți cu țânțarii ? Așteptăm răspunsurile tale în comentarii ! Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !