O să te nedumerească: 15 paricularități ale Japoniei, pe care europenii nu le înțeleg

Japonia este o țară unică, cu tradiții de veacuri care se transmit din generație în generație. Această țară este pe cât de modernă, pe atât de tradiționalistă. Uneori am putea crede că japonezii au venit de pe altă planetă sau din viitor. Abordarea lor impresionează și uimește în același timp.

Iată 15 lucruri pentru care sunt invidiați și neînțeleși japonezii.

1. Aspectul estetic joacă un rol important în viața japonezilor

Această stație din Japonia este prevăzută exclusiv pentru ca pasagerii din tren să admire peisajul.

2. Limba japoneză include câteva niveluri de politețe

În limba japoneză se deosebesc 4 niveluri de politețe: conversațional, respectuos, politicos și foarte politicos. Există anumite reguli, după care se alege limbajul. De exemplu, cei mai mici după vârstă trebuie să folosească o formă mai politicoasă de comunicare cu cei mai mari. Această deosebire este sesizată chiar și în comunicarea între frați și surori.

3. În japonia practic nu există gastarbeiteri

https://www.instagram.com/p/ByISG9EFQg3/?utm_source=ig_embed

Până nu demult în Japonia practic nu erau gastarbeiteri, întrucât salariul minim al unui muncitor străin depășea venitul mediu al japonezilor. Porțile erau descshise doar pentru specialiștii înalt calificați. Recent, parlamentul japonez a permis folosirea muncii străinilor. Pentru a primi viză de muncă, candidații trebuie să dea un examen de cunoaștere a limbii și de echivalare a specialității.

4. În țară este răspândită adopția bărbaților

Practica adopției bărbaților vine din secolul al XIII-lea. În comunitatea japoneză, familia are un rol foarte important. De obicei, în fruntea afacerii de familie vin feciorii. Și ce să facă cei care au doar fete? În asemenea situații pot fi adoptați bărbați, cărora li se transmite business-ul familial.

5. Grădina japoneză este o formă aparte de artă

Pământul este o resursă extrem de prețioasă în Japonia, locuitorii se străduie să folosească fiecare centimetru. Pentru ei e important ca totul să fie în armonie cu natura, de aceea amenajează grădini ca în povești.

6. Disneyland-ul din Tokyo este unul dintre cele mai spectaculoase din lume

https://www.instagram.com/p/BfhUtMDnVNq/?utm_source=ig_embed

Disneyland-ul japonez este primul parc Disney construit în afara Americii. El a fost făcut după prototipul celui din California, dar este mai mare și este considerat cel mai frumos din lume. Alături se află un aquapark enorm – DisneySea.

7. În Japonia este răspândită angajarea la muncă pe viață

Destul de des, în Japonia, se încheie contracte pe viață cu angajații, atât de către companiile private, cât și de instituțiile statului. O persoană poate ocupa o funcție atât timp cât sănătatea îi permite să-și îndeplinească obligațiunile. În acest mod, mulți japonezi lucrează toată viața la un singur angajator.

8. Legislația interzice pedeapsa fizică a copiilor

În acest an, în Japonia, a fost adoptat proiectul de lege care interzice pedeapsa corporală a copiilor minori în scop de educare.

9. Japonia este țara cu cei mai mulți longevivi

Speranța de viață în Japonia este de 84 de ani – cea mai mare din lume. În prezent, aici trăiesc peste 30 de mii de oameni care au peste 100 de ani.

10. Ospitalitatea

Un utilizator Reddit a postat această fotografie însoțită de mesajul: „În Tokyo, un bărbat necunoscut  i-a cumpărat tatălui meu o omletă. Îmi explică cineva de ce?” Răspunsul a fost că acesta este un gest obișnuit pentru japonezi. „A văzut că sunteți străini și va oferit ceea ce o să vă creeze amintiri frumoase despre călătorie.”