Nu te grăbi să le arunci! 7 lucruri vechi, pe care le aruncăm în zadar

Ce să faci cu o valiză veche? Dar cu patul metalic pe care l-ai moștenit de la bunica? Dar cu șervețele din bumbac cu dantelă? În aparență, locul acestora este la gunoi. Dar ce-ar fi să le dăm o nouă șansă? Mai ales că și ele sunt bune la ceva. Iată 7 lucruri pe care obișnuim să le aruncăm, chiar dacă nu e cazul.

1. Figurinele de porțelan

Iubire, bibelou de porțelan, obiect cu existența efemeră, te regăsesc pe-aceeași etajeră, pe care te-am lăsat acum un an… – scria Ion Minulescu acum 100 de ani.

Într-adevăr, în România secolului trecut (chiar și în perioada comunistă) figurinele de porțelan erau foarte apreciate, devenind la un moment dat un însemn al prosperității. Astăzi, se pare că nimeni nu mai are nevoie de ele și sunt asociate mai degrabă cu lipsa bunului gust decât cu prosperitatea. Totuși, bibelourile de porțelan sunt la mare căutare în rândul oamenilor care tânjesc după acele vremuri – colecționarilor și iubitorilor de anticariat. Prin urmare, nu te grăbi să le arunci.

2. Valizele vechi

Valizele perioadei comuniste sunt un lux. Nu te mai duci cu ele în Saint-Tropez, în schimb, le poți transforma într-un obiect de decor, de exemplu, într-o noptieră. O valiză veche poate fi restaurată în orice atelier, la un preț destul de loial. De altfel, ele pot fi folosite și ca spațiu de stocare. 2 în 1. Și practic, și plăcut din punct de vedere estetic. Dacă valiza s-a păstrat bine, dar nu ai nevoie de ea, încearcă să o vinzi. În România sunt destui amatori de anticariat.

3. Fotoliile din perioada comunistă

Cine a avut din astea, știe că sunt destul de confortabile și nu se rup cu una, cu două. Iar pe deasupra, sunt foarte stilate. Fotoliile de altădată aveau acel stil autentic care îi lipsește atât de mult mobilei de azi. Dacă mai ai un astfel de exemplar, poate că va trebui să-i schimbi tapițeria și să-l mai lăcuiești o dată. În rest, poți să nu-ți faci griji cu privire la calitatea lui.

4. Șervețelele tricotate

Bunica mea le iubea foarte mult și le confecționa de una singură. Apropo, poți să încerci și tu să confecționezi un asemenea accesoriu pentru propria casă, mai ales că Youtube e plin de tutoriale de calitate, care te învață să croșetezi diferite modele, pas cu pas. Asemenea șervețele se vând și în magazine, dar să recunoaștem – obiectul capătă o încărcătură simbolică mult mai mare atunci când e confecționat cu mâinile proprii sau e moștenit de la bunica. Un astfel de articol cu siguranță nu trebuie aruncat.

5. Lămpile cu abajur

Un articol cu adevărat semnificativ pentru decorul anilor ’60. Datorită abajurului, lămpile dădeau o lumină difuză, moale, care crea o atmosferă cordială în casă, complet diferită de ceea ce avem acum. Dacă înlocuiești țesătura veche cu una modernă sau cu un imprimeu neobișnuit, vei transforma complet atmosfera din casa ta.

6. Paturile de metal

Astăzi, acest stil este considerat retro și costă o groază de bani. Prin urmare, dacă ai moștenit un asemenea pat și nu știi ce să faci cu el, ești un mare norocos. Investind puțin în restaurarea și reinventarea acestuia, te vei simți ca un adevărat aristocrat!

7. Covoarele tradiționale românești

Cine a zis că acestea sunt un mauvais ton. Un covor ornamentat, în culori însuflețite, îți poate schimba spre bine întregul interior. Singura regulă: mobilierul trebuie să fie modern și, de preferință, în tonuri deschise. Ai observat că începem să apreciem covoarele bunicii exact în momentul în care vedem cât costă unul nou?

Citește și: Cum arătau fetele în perioada comunistă: 15 imagini emoționante de pe vremurile tinereții noastre!