Nu sunt deloc banale: 10 curiozități neașteptate despre găini!

Ne-am obișnuit cu ele pentru că sunt cele mai răspândite păsări din jurul casei, dar și pentru că ne înfruptăm zilnic din carnea și ouăle lor. Și totuși, știm despre ele atât de puțin. Iată câteva curiozități interesante despre găini, care te vor convinge că aceste păsări nu sunt deloc banale.

1. Găinile știu a număra până la 5. Deși sunt considerate stupide, oamenii de știință au demonstrat că aceste păsări sunt mai inteligente decât porumbeii și pot da dovadă de compasiune.

2. De asemenea, găinile se recunosc una pe alta și pot distinge până la 30 de indivizi. Ele își amintesc una de cealaltă până la moarte și comunică una cu alta nu numai prin sunete, ci și prin gesturi.

3. Găinile sunt creaturi sociale și au propria ierarhie în grupul din care fac parte. Fiecare găină are propriul rol și este conștientă de statutul ei în ierarhie.

4. Baștina găinilor contemporane este Asia. Dar pentru prima dată aceste păsări au fost domesticite pe teritoriul Etiopiei de astăzi în urmă cu 3 mii de ani.

5. Culoarea ouălor de găină depinde de culoarea lobului urechii găinii. Cu cât lobul este mai deschis la culoare, cu atât mai albe sunt ouăle. Și invers, cu cât e mai roșu lobul, cu atât mai întunecat este oul.

6. Găinile reacționează la diferiți oameni în mod diferit. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, aceste păsări preferă oamenii frumoși, cu trăsături simetrice ale feței.

7. Găinile clocesc toate ouăle atât ale lor, cât și ale altora, fără a face distincție între ele. De asemenea, ele nu au nevoie de un cuib separat pentru ouă și sunt gata să depună ouă în orice cuib din apropiere.

8. Pe Pământ trăiesc aproape 25 de miliarde de găini. Iar în fiecare an aproximativ 80 de miliarde de pui sunt crescuți pentru producția de carne și ouă.

9. Cocoșii trebuie să cunoască un dans special care îndeamnă la hrană. Găinile urmăresc atent acest ritual și aleg cei mai plastici cocoși.

10. Oamenii de știință consideră că inițial găinile au fost domesticite pentru distracții (lupte de cocoși), ci nu pentru mâncare.