Nu spăla vasele în casa altei persoane: 10 obiceiuri care aduc ghinion în casă

Intrând în lumea vechilor superstiții și credințe populare, descoperim o lume paralelă la tot ce înseamnă cotidian și contemporan. Dar această lume are farmecul ei. La urma urmei, superstițiile nu au apărut pe loc drept, nu-i așa? Ca să fii sigură că în viața ta rămâne loc numai pentru armonie, am adunat pentru tine 10 credințe populare la care trebuie să fii mai atentă în viitor.

1. Nu spăla vesela în casa altor persoane

Oaspetele stă puțin, dar vede multe – spune înțelepciunea persană. Astăzi e considerat un ton bun să-ți ajuți gazdele să facă ordine sau să spele vesela, dar în trecut acest obicei era considerat periculos. Strămoșii noștri credeau că odată cu vesela, oaspeții pot să spele și norocul din casă. Prin urmare, înainte sa te apuci de spălat vasele, întreabă gazdele dacă au nevoie de ajutor.

2. Nu pune geanta pe podea

Când iei masa la restaurant, orice ai face, nu așeza geanta pe masă. E un ton rău. Pe masă trebuie să rămână doar mâncarea și tacâmurile. Și nici jos nu e bine să o pui. Se spune că dacă pui geanta cu bani pe podea, te vei confrunta cu probleme de ordin financiar. E un mod de a te dezice de bani. Pune geanta pe scaun sau agaț-o de spătar. Multe doamne folosesc un cârlig special, inclusiv Regina Elisabeta a II-a.

3. Nu fluiera în casă

Superstiția pe care o auzim de mici copii. Se spune că nu e bine să fluieri în casă dacă vrei să ai noroc la bani. Strămoșii noștri considerau că fluieratul aduce ghinion în casă și prevestește un lucru rău. Nu întâmplător avem expresia a fluiera a pagubă, care înseamnă a prevesti o pierdere. În cultura slavonă fluieratul în casă era asociat cu foamea, sărăcia și năpasta.

4. Nu te așeza cu fundul pe masă

În primul rând nu e etic. Oamenii obișnuiesc să se roage în jurul mesei, nu să o profaneze în acest fel. Pe timpul bunicilor noștri acest lucru era de neconceput. Masa este locul unde se adună toată familia și o astfel de atitudine e o cale sigură către nenorociri. Chiar dacă ești o persoană super-avansată și nu crezi nici în Dumnezeu, nici în horoscoape și nici măcar în vede indiene – nu te așeza niciodată cu fundul pe masă.

5. Aruncă vesela crăpată

Vasele sparte te pun într-o lumină prostă și pot duce la consecințe neprevăzute. E ușor să te tai, sau mai rău, să înghiți cioburi minuscule de porțelan când mănânci din asemenea veselă, nemaivorbind de impresia pe care o lași. Chinezii considerau că vasele crăpate sunt consumatoare de energie și atrag sărăcia în casă. Indienii credeau că vasele sparte distrug familia, iar slavii că sunt purtătoare de ghinion.

6. Aruncă lumânările consumate

Focul arde energia negativă a casei. Prin urmare, lumânările sunt întotdeauna binevenite. Dar îți dai seama că dacă le ții în casă pe jumătate consumate, energia rea nu dispare nicăieri, din contra, se concentrează într-un singur loc și ia o nouă amploare. Scapă de ele, pentru că arată urât din punct de vedere estetic și nu mai trăim în perioada când fiecare capăt de lumânare trebuie păstrat.

7. Nu te întinde pe patul matrimonial al altor persoane

În cultura orientală se crede că a te așeza sau a te întinde pe patul unui cuplu căsătorit e la fel cum ai pune o pisică neagră între soț și soție. Așteaptă-te la scandaluri, trădări și chiar la divorț! Un pat matrimonial are propria aură și orice implicare străină nu va trece neobservată.

8. Dacă verși sarea vei avea parte de ghinion

O superstiție veche în care mulți cred până în ziua de azi. Se spune că dacă verși sarea trebuie să te aștepți la o ceartă mare, la sfârșitul unei prietenii sau la un mare ghinion. Se crede că această superstiție s-a născut pe timpurile când sarea era în deficit și trebuia păstrată cu grijă. Un detaliu interesant este că pe celebra Cina cea de taină a lui Leonardo Da Vinci poți vedea puțină sare vărsată lângă cotul lui Iuda.

9. Nu lua bani de pe jos

Înțelepciunea bătrânească ne învață că nu e bine să atingi banii găsiți pe stradă. Dacă observi bancnote pe drum, lasă-le să stea jos. Acest lucru te va proteja de escroci și de energie negativă. De asemenea, tradiția spune că nu e bine să iei banii găsiți la răscruce și nici să iei bani din mâna altor persoane. Ce bine că trăim în epoca cardurilor bancare.

10. Nu lua niciodată bijuteriile care nu îți aparțin

Bătrânii credeau că cu ajutorul bijuteriilor oamenii îndepărtau problemele și necazurile de la ei înșiși. Nu purta bijuteriile găsite și nu încerca podoabele altor persoane. În multe culturi se consideră că bijuteriile absorb energia unei persoane, cu tot cu amarul, ghinionul și răutatea ei. Iar dacă cineva te roagă să transporți un inel, nu îl lua direct din mână. Roagă persoana să-l pună pe masă.

Citește și: Florile fericirii: 10 plante care vor aduce banii și norocul în casa ta!