Aruncă-le chiar acum: 15 lucruri din casă care expiră mai repede decât credeai!

Aproape toate lucrurile au termen de valabilitate. Periile pentru păr sunt bune doar un an, după care trebuie aruncate, iar periuțele de dinți țin doar trei luni, dar le folosim cu anii fără să ne dăm seama că sunt inutile și periculoase. Iată 15 lucruri care trebuie schimbate mai des decât ne-am obișnuit.

1. Adidașii

Adidașii își pierd capacitatea de amortizare după primii 400-600 de kilometri parcurși, ceea ce înseamnă că încetează să-și îndeplinească funcția de bază – de a reduce presiunea pe articulații. În afară de asta, peste jumătate de an se uzează tălpile și tălpicii. Nu degeaba sportivii profesioniști și semi-profesioniști schimbă până la 10 perechi de pantofi anual.

2. Peroxidul de hidrogen

Apa oxigenată își menține proprietățile timp de un an, dacă este sigilată, și doar 2 luni după ce a fost deschisă. Aceasta trebuie păstrată într-un loc întunecat, deoarece atunci când este expusă la lumină, soluția se descompune în apă și oxigen, devenind complet inutilă.

3. Pliculețele de ceai

Chiar dacă pliculețele poroase sunt sigilate, produsul își pierde proprietățile sale în doar 6 luni, din cauza oxidării (fermentării) frunzelor de ceai.

4. Tocatorul

Tocătoarele de bucătărie trebuie înlocuite la 2-3 ani, deoarece cu timpul ele devin un mediu fertil pentru bacterii și se deformează sub acțiunea continuă a cuțitelor și a apei. Pentru a prelungi durata de viață a tocatorului de lemn, clătește-l regulat cu oțet alb. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil.

5. Ochelarii de soare

Radiația solară are un efect negativ asupra lentilelor. Odată cu trecerea timpului, capacitatea acestora de a respinge razele ultraviolete se estompează și ochelarii încetează să mai protejeze retina de soare. Perioada de valabilitate depinde de grosimea stratului protector, dar și de durata expunerii la soare.

6. Pasta și periuța de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni dacă nu vrei să se transforme într-un teren fertil pentru bacterii. Chiar dacă o dezinfectezi – după 3-4 luni firele acesteia se deformează și devin periculoase pentru smalțul dinților. În ceea ce privește pasta de dinți, ea expiră la 6-8 luni după disigilare. Prin urmare, nu cumpăra tuburi foarte mari.

7. Prosoapele

Prosoapele constituie un mediu foarte fertil pentru microorganisme și bacterii. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Dar spălarea regulată deteriorează țesătura. Din această cauză, prosoapele trebuie schimbate o dată la trei ani.

8. Periile de păr

Chiar dacă le speli cu regularitate, pe suprafața lor oricum se acumulează bacterii, care provoacă mătreață și probleme cu părul. Prin urmare, periile de păr trebuie schimbate în fiecare an.

9. Pensulele și bureții de machiaj

Pensulele trebuie curățate după fiecare utilizare și schimbate o dată la 5 ani, iar bureții la fiecare jumătate de an. E demonstrat științific că circa 30% din iritațiile tenului sunt provocate de instrumente de machiaj murdare.

10. Sutienele

După un an de utilizare acest articol vestimentar își pierde forma, se întinde și încetează să mai susțină sânii corect. În consecință, forma sânilor se poate modifica și poți avea dureri de spate.

11. Papucii de casă

Papucii de casă sunt sănătoși și utili doar în primele 6 luni, după care se transformă într-un mediu fertil pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

12. Pernele

Indiferent de tipul de umplutură, pernele își pierd forma timp de 2-3 ani și pe deasupra sunt invadate de acarieni și bacterii. Ultimele studii arată că atât pernele sintetice, cât și cele cu pene pot ascunde până la 17 tipuri de ciuperci. Prin urmare, vara se recomandă ca așternuturile să fie spălate o dată la 3-4 zile, iar iarna la fiecare 10 zile!

13. Plapumele

Plapumele au durata de viață de la 7 până la 10 ani, în funcție de măsura în care le îngrijești.

14. Saltelele

Atunci când vei schimba plapuma, nu uita să arunci și salteaua. După zece ani de utilizare, greutatea saltelei se poate dubla din cauza acarienilor și excrementelor de acarieni. Acarienii de praf sunt relativ inofensivi și doar ocazional provoacă alergii. Printre altele, la fiecare 6 luni salteaua trebuie inversată, astfel încât să nu se uzeze atât de repede.

15. Prelungitoarele

Prelungitoarele trebuie schimbate la fiecare 2 ani. Ele sunt proiectate pentru o anumită cantitate de jouli care trece prin ele.

Citește și: Lenjeria de pat: Ce pericole ascunde și cât de des trebuie schimbată?