Nu Columb a descoperit America: 7 mituri pe care profesorii le repetă eronat an de an

„Uită tot ce ai învățat până acum” cu o astfel de afirmație sunt întâmpinați proaspeții absolvenți la primul lor loc de muncă. Dacă sunt sau nu utile cunoștințele obținute în instituțiile de învățământ este o întrebare controversată. Există însă informații care sunt repetate de-a lungul anilor, fără ca să fie actualizate. De exemplu, precum că Cristofor Columb a descoperit America, ceea ce nu este decât un mit. Și acesta nu este unicul.

1. Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se camufla

Se crede că aceste reptile își schimbă culorile în funcție de mediul în care se află. În unele țări chiar există zicala „să fii un cameleon” adică să-ți schimbi viziunile și poziția în funcție de situație. De fapt, biologii explică că aceste „șopârle” își schimbă culorile pentru a-și regla temperatura corpului, totodată aceasta este o metodă de comunicare cu alți cameleoni.

2. Cristofor Columb a descoperit America

În 2005, specialiștii de la Universitatea din Michigan au realizat un sondaj, urmare căruia au stabilit: 85% dintre respondenți îl consideră pe Columb drept descoperitorul Americii, în timp ce numai 2% au dat răspunsul corect. Primul european care a pășit pe continentul american a fost, potrivit istoricilor, Leif Ericson, navigatorul scandinav care a călătorit din Groenlanda până în Canada.

Numele lui Columb a intrat în istorie după ce acesta a ajuns în 1492 în America și a adus o boală pe continent din cauza căreia au decedat 90% dintre amerindieni. O astfel de faptă n-avea cum să rămână neobservată.

3. Newton a descoperit legea gravitației după ce i-a căzut un măr în cap

Povestea mărului care a căzut în capul unui om de știință este o legendă, dar cu un grăunte de adevăr. Mărul nu i-a căzut peste cap, dar acest fruct l-a determinat să reflecte asupra acestui fenomen. Potrivit cercetătorului, el s-a întrebat de ce merele cad pe pământ și nu se ridică în cer, în timpul unei promenade cu un prieten.

4. Albert Einstein nu avea rezultate bune la învățătură

Această afirmație preferă s-o exploateze părinții și profesorii pentru motivația școlarilor. Și în acest sens, drept model este adus Einstein care era geniu, deși nu învăța bine. De fapt nu a fost chiar așa.

Această reputație proastă Albert a obținut-o, probabil, din cauza că nu a reușit să dea examenele de intrare la Școala politehnică din Zurich. Dar trebuie de luat în calcul că el a susținut aceste examene cu doi ani înainte ca să termine școala generală, iar acestea erau în limba franceză, pe care Einstein încă nu o cunoștea bine. În plus, testul la matematică savantul l-a trecut cu brio, dar nu și cel la zoologie și limbă.

5. Omul folosește doar 10% din capacitățile creierului

Profesorii, deseori, vin cu sugestia că oamenii nu-și folosesc creierul la maxim și încearcă să presupună ce-ar putea face elevul dacă l-ar utiliza la 100%.  De fapt, acest concept este fals. Neuronii nu pot funcționa în același timp, dar asta nu înseamnă că anumite zone ale creierului nu sunt active.

Neurologul Barry Gordon de la Școala de Medicină „John Hopkins” a precizat: „Noi folosim toate părțile creierului și o mare parte este activă permanent. Creierul reprezintă 3% din greutatea corpului nostru, dar consumă 20% din energia lui.”