Neurologul explică de ce anume acum oamenii trebuie să fie mai atenți la muzică și literatură

Majoritatea dintre noi crede că lumea științelor exacte e separată de lumea creației. Mai mult, unii sunt convinși că cei creativi au o emisferă cerebrală dreaptă mai activă, iar savanții o emisferă stângă mai activă. Ceea ce nu este adevărat. Există știință care se naște în emisfera stângă și creație care se naște în emisfera dreaptă.

Să depășim lumea digitală în care am ajuns este imposibil. Niciun om nu poate fi mai bun decât un super computer, pentru că cel din urmă nu obosește, nu-l doare capul, nu se îndrăgostește, nu se amețește și nu se emoționează. Dacă ne vom pune la întrecere cu super programele, vom pierde, dar avem o altă cale  – arta. Descoperirile ștințifice au loc la fel ca și în creația artistică, nimeni nu le face cu rigla în mână, chiar dacă această riglă este un laptop. Descoperirile au loc pe câmpuri străine. Mecanica cuantică este descoperită în timp ce autorul se plimbă în câmp, privește fluturașii și floricelele. Invențiile geniale a loc la nivel presimbolic, în câmpul emisferei drepte.

De exemplu, Einstein cânta maniacal la vioară – s-a scris nu o singură dată că el nu poate cânta și face asta într-un mod îngrozitor. Consider că trecerea intelectualilor la cântat este o comutare a creierului în alt regim de lucru. Există o istorie, potrivit căreia, medicul legist care a realizat autopsia lui Einstein i-a furat acestuia creierul. Din fericire, el l-a păstrat cum trebuie și creierul a putut fi examinat cu aparatul RMN. Concluzia a fost „cu un astfel de creier n-avea cum să nu fie un geniu”. Există o structură care leagă emisfera dreaptă cu cea stângă. Rolul său este foarte important, pentru că ajută la comunicarea dintre cele două zone ale creierului. La Einstein, această structură era mai mare decât la un om obișnuit. Ceea ce înseamnă că acesta avea un câmp asociativ larg și capacitatea de a vedea în alte spații.

Există muzică fără om?

L-am întrebat cândva pe matematicianul și pianistul, Ludvig Faddeev: „Dacă oamenii nu sunt, muzică este?” Ea nu este în urechi, ci în creier: dacă îi vom cânta unui țânțar o simfonie a lui Mozzart, acestuia nu-i va fi nici frig, nici cald, deși fizic, o va auzi. Pentru a asculta muzică e nevoie de un creier antrenat, capabil să înțeleagă despre ce este aceasta. Fadeev a răspuns că nu poate să existe muzică fără om, la fel cum nici matematică fără om.

De ce nu există deosebire între știință și artă?

Nu văd diferență între știință și artă, pentru că ambele se nasc în creier, care pur și simplu trece de la o stare la alta. Acest lucru nu poate fi făcut artificial. Doar cei de la guvernare pot cere de la oamenii de știință să planifice descoperirile pentru următorii 5 ani. Descoperile nu năvălesc în cap, ele nu sunt o fabrică.

Articolul conține opinii ale Tatianei Chernigovskaya, neurolog, om de știință