„Ne luăm pisica cu noi”. Ce pericole pândesc un animal de companie în mediul rural!

Medicii veterinari trag un semnal de alarmă: cazurile de infecție cu rabie la animale sunt în creștere. Cum să-ți protejezi prietenii cu patru labe și ce să întreprinzi în caz de pericol – găsește răspunsul mai jos.

Rabia: principalul pericol

Purtătorii virusului rabiei, care este mortal atât pentru animalele noastre de companie, cât și pentru oameni, sunt „oaspeții” pădurii: vulpi (în 90% din cazuri), arici, șobolani, raton și câini vagabonzi. Rabia se transmite instantaneu prin mușcătură, iar astăzi nu există un remediu pentru această boală – așa cum nu există o garanție sută la sută că prietenii noștri cu coadă nu vor întâlni animale sălbatice infectate la țară.


Așadar, când planificați o ieșire ai grijă de siguranța întregii familii – vaccinați-vă câinii și pisicile. Aceasta va stimula imunitatea și va proteja împotriva multor boli virale periculoase. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să respectați o serie de condiții, dintre care prima este deparazitarea.

Deparazitarea

Cu aproximativ două săptămâni înainte de vaccinarea planificată, animalele de companie ar trebui să primească un vermifug pentru a scăpa de paraziți, cum ar fi helminții și protozoarele. Viermii pot pătrunde în organism în diferite moduri: la plimbare, în timpul contactului cu alte animale, prin mirosirea fecalelor acestora și așa mai departe.
Chiar și animalele de companie care duc un stil de viață “retras” și nu ies în aer liber nu sunt imune la viermi. Salutându-și fericiți stăpânii care se întorc acasă, aceștia își vor freca capul de pantofii lor – ceea ce poate deveni o sursă de infecție, deoarece larvele microscopice de viermi “intră” de pe stradă pe încălțăminte. Paraziții și produsele fiind foarte toxici pentru animalele de companie, slăbesc sistemul imunitar, astfel încât, dacă vaccinul nu este “vermifugat”, există o mare probabilitate ca acesta să nu funcționeze corect.


De asemenea, paraziții sunt transmisibili la om și pot cauza probleme grave. De exemplu, giardia poate provoca tulburări digestive, ascarisul poate provoca tulburări de vedere până la orbire, iar echinococul poate provoca tulburări ale sistemului nervos central și leziuni musculare. Prin urmare, animalelor ar trebui să li se administreze un antihelmintic cu spectru larg nu numai înainte de vaccinare, ci și în mod profilactic, cel puțin o dată la 3 luni, adică trimestrial.

Când trebuie de vaccinat animalele de companie?

La două săptămâni după administrarea medicamentului antihelmintic – poate fi efectuată vaccinarea. După vaccinare limitează activitatea fizică a animalului timp de câteva zile și abțineți-vă de la plimbări lungi și de la scăldat. În aproximativ 10 zile se dezvoltă imunitatea la infecțiile virale, respectiv puteți merge liniștiți la țară.

Cum să-ți protejezi animalul de companie de căpușe

Nu uita – căpușele trăiesc în iarbă, preferând locurile umbroase și umede. Din mai până în septembrie – în așa-numitul sezon al căpușelor – nu există nicio protecție împotriva mușcăturii de căpușă.
O mușcătură de ixodid este plină de piroplasmoză. Boala este gravă, dar poate fi tratată în stadii incipiente. Iar cel mai eficient este să luați măsuri de siguranță în prealabil. Aceste măsuri de precauție pot include:
– o zgardă impregnată cu o compoziție împotriva căpușelor;
– vaccinarea;
– spray-uri și picături antiparazitare aplicate pe greabăn;
– tablete.

Pentru câinii miniaturali care vin în contact foarte strâns cu oamenii și pentru câinii cu blana lungă și rigidă, veterinarii spun că zgardele nu sunt potrivite. Pentru rasele cu blană foarte scurtă (cum ar fi câinii chinezești cu creastă), picăturile nu vor funcționa, deoarece vor „rula” de pe greabăn. De asemenea, picăturile și spray-urile nu sunt bune pentru familiile cu copii.

Opțiunea universală sunt tabletele. Acestea diferă în ceea ce privește concentrația ingredientului activ și, prin urmare, durata de acțiune.

După fiecare plimbare, inspectați animalul de companie, acordând o atenție deosebită axilelor, zonelor submandibulare și inghinale și greabănului.