Misterul oilor zombie care s-au plimbat în cerc timp de 12 zile fără oprire: explicațiile acestui comportament ciudat

Există mai multe versiuni a ceea ce s-a întâmplat, dar nu a fost încă posibil să se confirme nici una dintre ele 100%.

Săptămânile trecute, multe instituții media au scris despre comportamentul neobișnuit al unei turme de oi din Mongolia. Aceasta s-a învârtit ca zombie timp de 12 zile fără oprire. Acest lucru l-a speriat foarte mult pe proprietarul fermei, deoarece în fiecare zi tot mai multe oi se alăturau acestui dans rotund. Videoclipul cu animale a fost postat pe canalul de Twitter People’s Daily, China.

Internauții speculează deja că oile au intrat în așa-numita spirală a morții, așa cum fac furnicile.

Cercurile de furnici (virajul furnicii, spirala morții, caruselul morții) este un fenomen natural.  El constă în faptul că una sau un grup mic de furnici începe să meargă într-un cerc vicios. Ele fac asta fără un motiv, implicând treptat tot mai multe alte furnici. Furnicile își continuă alergarea până când mor. Iar cercul furnicilor își continuă rotația până când furnicile sunt complet epuizate, lăsând în urmă hoarde de morți.

Coenuroză, sau „boala cercului”

Alții au sugerat că animalele suferă de coenuroză, sau „boala cercului”, cauzată de bacteriile din sol. Ele pot infecta doar o jumătate din creierul unui animal, făcându-l să se încline spre partea afectată.

Zoohoză

Matt Bell, un om de știință de la Universitatea Hartpury din Anglia, a prezentat versiunea sa. În opinia sa, atunci când oile sunt în țarc mult timp, pot deveni literalmente frustrate și pot începe să meargă în cerc. Acesta este un simptom comun observat frecvent la animalele sălbatice captive.

Acest fenomen se mai numește și „zoohoză”, se manifestă în comportamentul repetitiv care nu pare să servească niciunui scop. Odată ce un animal de turmă începe să se comporte în acest fel, alți indivizi pot urma exemplul și se pot alătura în cerc sau în alte activități fără sens.

Această versiune a omului de știință nu este relevantă. Asta deoarece, din 34 de țarcuri de oi de la această fermă, doar unul se comportă ciudat, deși toate animalele sunt ținute în aceleași condiții.

Dar tu ce explicație ai la acest comportament straniu al oilor ? Așteptăm răspunsurile tale în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !