Misterele trecutului: 12 descoperiri arheologice, ale căror taine nu au fost descifrate până în prezent!

Deși unii au tendința de a o subestima, arheologia este una din cele mai importante științe, fiindcă aruncă lumină asupra trecutului nostru. Iar cine nu cunoaște trecutul, nu înțelege prezentul și nu va putea să vadă viitorul.

Totuși, unele descoperiri arheologice le dau mari bătăi de cap chiar și savanților și nu pot fi explicate până în prezent. Despre 12 asemenea mistere, vom discuta în articolul de astăzi!

Enigme neelucidate ale istoriei

Încălzirea centralizată în palatele civilizației minoice (secolul al XXVII-lea î.Hr.)

În urma cercetărilor arheologice făcute la Knossos, savanții au descoperit că minoicii își încălzeau templele și palatele cu ajutorul unui sistem de structuri cilindrice, cu capace semicirculare, care erau așezate sub podea și încălzite cu foc, astfel încât căldura era distribuită uniform pe toată suprafața construcției.

Distribuitoarele automate antice (anul 100 î.Hr)

Nu o să-ți vină să crezi, dar automatele cu băuturi răcoritoare contemporane au un strămoș destul de solid, cu care era comercializată apa sfințită în templele antice. Aparatul a fost inventat de Heron din Alexandria.

Oamenii introduceau o monedă care împingea o pârghie, care la rândul său deschidea o supapă, ce permitea apei să curgă. Cu timpul, invenția a fost lăsată uitării și a înviat sub formă nouă abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Citește și: Comorile celui de-al Treilea Reich sunt doar pe locul 3! Află care sunt 5 cele mai neobișnuite descoperiri subacvatice!

Vampirul venețian (artefact din secolul al XVI-lea)

Acest artefact neobișnuit a fost descoperit în 2006 pe insula Lazzaretto Nuovo din Laguna Venețiană. E vorba de un craniu cu o cărămidă în gură. Potrivit surselor istorice scrise, anume așa erau îngropați vampirii în acea regiune. Piatra trebuia să-i imobilizeze.

Cercetările ulterioare au demonstrat că craniul aparținea unei femei europence, creștine, de 60-70 de ani (o vârstă foarte înaintată pentru acele timpuri). Știința nu poate răspunde la întrebarea de ce femeia a fost considerată vampir (sau vampiroaică).

Descoperiri arheologice inexplicabile

O așezare antică a vikingilor, pe teritoriul Americii de Nord (secolul al XI-lea)

L’Anse aux Meadows este o așezare antică a vikingilor, construită cu 500 de ani înainte ca Cristofor Columb să descopere America de Nord.

Din 1961 până în 1968, Helge Ingstad și Anne Stine Ingstad, după o serie de săpături arheologice, au stabilit că situl este de origine norvegiană. Întrebarea cum și de unde au ajuns vikingii în America de Nord rămâne deschisă până în prezent.

Ușile glisante automate din Grecia Antică (A doua jumătate a secolului I d.Hr.)

Prototipul acestui mecanism, la fel, a fost inventat de Heron din Alexandria. Imaginează-ți reacția compatrioților săi când au văzut cum funcționează această minunăție. Iar ușile nu deschideau calea spre o simplă cămăruță, ci spre un templu întreg.

Citește și: Ca două picături de apă: cum arată descendenții celor mai renumiți oameni din istorie

Controversata frescă „Mr. Pynchon and the Springfield Settlement” (1937)

„Mr. Pynchon and the Springfield Settlement” este o frescă realizată de Umberto Romano pe care a fost observat un obiect care seamănă cu un smartphone.

Dacă te uiți atent la indianul din dreapta, se pare că acesta tastează un mesaj pe telefonul său. Poate e o oglindă sau citește un manifest. De fapt, nimeni nu știe, deși există o multitudine de teorii. Tu ce crezi?

Descoperiri arheologice uimitoare

Primul duș vertical din Grecia Antică ( Începutul secolului II. Î.Hr.)

Cele mai vechi cabine de duș au fost descoperite în orașul Pergamon, care astăzi se află pe teritoriul Turciei. Construcția era foarte complexă, fiind compusă din tocmai 7 nivele. Păcat că Heron din Alexandria s-a născut mai târziu. Poate inventa un mecanism mai eficient.

Robotul lui Leonardo da Vinci (Secolul al XIV-lea)

Faptul că Leonardo da Vinci a dezvoltat prototipul unui robot pentru acțiuni militare cu multe secole în urmă, nu ar mai trebui să uimească pe nimeni, atât de genial și multilateral era inventatorul.

Nimeni nu știe cu certitudine ce scop și-a propus da Vinci creând acest prototip sau dacă el funcționa cum trebuie, dar acesta arată foarte convingător și putea imita câteva mișcări simple ale omului.

Citește și: 10 mituri despre preistoric și civilizația antică în care oamenii cred până în prezent!

Arma chimică antică (anul 256 d.Hr.)

În timpul săpăturilor arheologice în preajma orașului sirian Dura-Europos oamenii de știință au descoperit rămășițele a 19 centurioni romani și a unui războinic persan într-un tunel.

Versiunea inițială era că aceștia au murit din cauza unei prăbușiri, dar cercetările ulterioare au demonstrat că militarii s-au asfixiat din cauza unui amestec din sulf și gudron arzând. Asta a fost prima dovadă a utilizării armelor chimice în antichitate.

Descoperiri arheologice ciudate

Liniile Nazca (secolul II î.Hr.)

Aceste geoglife incredibile au fost descoperite pe platoul Nazca, în Deșertul Sechura din Peru, la începutul secolului al XX-lea, când oamenii puteau deja să zboare cu avionul.

Au fost identificate peste 30 de desene, printre care o maimuță, o pasăre, un păianjen, aproximativ 700 de triunghiuri, spirale etc. Datorită climei uscate, acestea s-au păstrat până în prezent, dar nimeni nu știe de ce au fost create.

Scrisorile nedescifrate de pe Insula Paștelui (descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea)

Insula Paștelui este renumită pentru statuile sale, dar mistele nu se termină aici. Tot acolo au fost descoperite 24 de table din lemn, cu diverse simboluri încrustate pe ele, care nu au fost descifrate până în prezent. Aceste simboluri se numesc rongo-rongo, iar ultimul om care stăpânea acest limbaj a murit în 1866.

Craniul uman cu coarne (descoperit în 1880)

Acest craniu a fost descoperit pe un tumul din Pennsylvania. Fără a lua în considerare coarnele, acesta imită perfect craniul unui om, dar nu-i mai putem verifica autenticitatea, deoarece relicva a dispărut în mod misterios chiar înainte de a fi trimisă pentru cercetări mai detaliate.