Micul truc, cu ajutorul căruia Ecaterina a II-a își impresiona de fiecare dată oaspeții!

Ecaterina a II-a a fost fără îndoială o femeie inteligentă și talentată. Dar, oricât de deștept nu ai fi, conducând un imperiu imens, este foarte dificil să cunoști și să reții o mulțime de fapte.

Oricât de pragmatic și ingenios nu ai fi ca persoană, oricât de buni nu ar fi asistenții tăi, este imposibil să știi absolut totul. Oricând poți rata ceva.

Cu toate acestea, Ecaterina a II-a reușea să își impresioneze interlocutorii, mai ales pe cei care nu o cunoșteau chiar atât de bine. Cum? Ei bine, nimeni nu a anulat trucurile feminine.

Conform unei legende ale Palatului de Iarnă, Ecaterina avea un set de veselă mai special. Pe farfuriile acestuia era reprezentată harta Rusiei. Pe fiecare piesă – câte o hartă. Așadar, atunci când militarii sau guvernatorii veneau în vizită, rămâneau uimiți de faptul că Ecaterina cunoștea toate caracteristicile zonei în care aceștia servea, știa numele cetăților, orașelor mici, râurilor și era la curent cu evenimentele locale.

Totul era destul de simplu – Ecaterinei i se servea cina în farfuriile cu imaginile zonei de unde venea musafirul sau unde urma să pornească. Astfel, împărăteasa avea o așa-numită fițuică cu informațiile necesare și reușea să evite situațiile jenante sau greșelile în conversație.

Bineînțeles, această poveste face parte din memoriile epocii Ecaterinei a II-a. Este doar o legendă, dar există un „dar”.

Istoricul pe nume Igor Zimin, în cartea sa „Oamenii Palatului de Iarnă” a menționat că în colecția Ermitajului există un „set geografic” asemănător. Deci, legenda poate avea rădăcini foarte reale.