Micul tămăduitor domestic: Motivul pentru care pisica toarce înainte de somn!

Pisica e una din cele mai enigmatice creaturi de pe glob. Anticii o venerau, medievalilor le era frică de ea, iar omul contemporan o adoră. Felinele sunt de-a dreptul fermecătoare și nu încetează să ne uimească niciodată.

Și deși ne sunt alături încă din copilărie, cunoaștem despre ele mai puțin decât ne-am fi dorit. De exemplu, te-ai întrebat vreodată de ce pufoșenia toarce înainte de somn? Răspunsul te va lăsa cu gura căscată. Dar pentru început, hai să vedem cum torc pisicile.

Cum torc pisicile?

Pisicile nu au un organ special pentru tors și nu o fac cu tot corpul, cum consideră unii. Torsul pisicii provine de la mușchii laringelui. Partea laringelui care înconjoară corzile vocale se mișcă, și în consecință, aerul vibrează la fiecare inhalare. Prin urmare, torsul este cauzat de aer, nu de un organ anume. Dar de ce pisica toarce înainte de somn? De regulă, există două motive.

De ce pisica toarce când doarme?

Primul, și cel mai evident motiv, este plăcerea. Pisica toarce atunci când se simte fericită. Și atunci când este sătulă și se pregătește de somn, nu are motive să nu fie fericită. De altfel, torsul e o metodă prin care pisica se pregătește de culcare.

Vibrațiile laringelui au un efect liniștitor asupra corpului său și o ajută să se relaxeze. Nu întâmplător, există cazuri când pisica începe să toarcă după o situație stresantă. E un mod de a se deconecta de probleme și a se alina. La fel cum oamenii plâng pentru a se calma. Datorită torsului pisica se liniștește și adoarme mult mai ușor.

Pisicile simt durerea?

Al doilea motiv, mai puțin evident, ține de interacțiunea pisicii cu omul. Uneori pisica toarce pentru a-și tămădui stăpânul. Ea simte că proprietarul nu poate dormi din cauza durerii sau stării de rău și încearcă să îl aline.

Ai observat că atunci când ești răcit, mica tămăduitoare se tot învârte în jurul tău? Pisica nu cerșește afecțiune. Cel mai probabil, ea a simțit temperatura ridicată a corpului tău și vrea să te consoleze. Multe boli încep cu inflamație și febră în partea bolnavă a corpului și în țesuturile adiacente. Cel mai des pisicile se cuibăresc acolo.

De altfel, savanții au demonstrat că frecvența cu care torc pisicile (25-100 Hz) stimulează producția de calciu în organismul uman, ceea ce contribuie la recuperarea mai rapidă a țesuturilor osoase după diferite traume și accidente.

Unii proprietari de pisici dezvăluie că se simt mult mai bine dacă felina doarme alături de ei. Din spusele lor, micul patruped îi ajută să se relaxeze și să adoarmă mai ușor, iar un somn odihnitor înseamnă întotdeauna o stare de bine.

Citește și: Ce vrea pisica să-ți spună? 15 obiceiuri enervante, care trădează atașamentul ei față de tine!