“Mereu m-am considerat urâtă” – Povestea neștiută a legendarei Brigitte Bardot

Brigitte Bardot este una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze din toate timpurile. Frumoasa franțuzoaică a sedus publicul cu senzualitatea sa în anii ’60 și a devenit un sex simbol al întregii generații.

Dar drumul spre succes nu a fost deloc ușor, fiind presărat cu multe obstacole și dezamăgiri. Ea a trecut prin nenumărate depresii, a fost căsătorită de patru ori, tot de atâtea ori a încercat să se sinucidă, a avut sute de iubiți de ambele sexe și o sarcină pe care nu și-a dorit-o niciodată. Dar hai să o luăm de la capăt.

O balerină eșuată

Încă din copilărie, Brigitte Bardot visa să devină balerină. Până la 13 ani a făcut balet cu celebrul coregraf rus Boris Knyazev, iar apoi a trecut cea mai dură selecție la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. Însă la 15 ani apare pe coperta revistei Elle și decide să devină model.

Brigitte avea înălțimea ideală pentru acea perioadă, 170 cm, și nu avea probleme de greutate. În plus, avea un chip neobișnuit, care ieșea în evidență. La un an după apariția în revista Elle, adolescenta îl cunoaște pe asistentul de regie Vadim Roger, de care se îndrăgostește nebunește și cu care se căsătorește la 18 ani.

Și Dumnezeu… a creat femeia

Roger trage de sfori și o face vedetă. Iar senzualitatea și charisma nativă o propulsează și mai departe. În doar câțiva ani tânăra actriță își trece în palmares o duzină de filme și devine vedetă la nivel național. Iar în 1956 apare filmul “Și Dumnezeu… a creat femeia”, regizat chiar de Vadim Roger.

Filmul a avut un succes imens, însoțit de scandaluri, atât în ​​Europa, cât și în SUA. Brigitte a devenit supervedetă peste noapte și un sex simbol al generației sale. Imaginea femeii libertine redată în film prevestea revoluția sexuală și schimba o dată pentru totdeauna statutul femeii pe ecran. Publicul și criticii au rămas încântați. Biserica și-a exprimat dezaprobarea.

Brigitte Bardot a devenit una dintre cele mai dorite femei din lume. Actrița era admirată de însuși John Lennon. Celebrul muzician o considera un etalon al frumuseții feminine și colecționa poze cu ea. Iar Bob Dylan a recunoscut că i-a dedicat prima melodie pe care a compus-o. Popularitatea franțuzoaicei creștea exponențial. Și odată cu popularitatea creștea și spiritul ei aventurier.

Brigitte Bardot – un simbol al păcatului

Filmul a marcat ascensiunea actriței la nivel mondial, dar și despărțirea de Roger. În timpul filmărilor, Brigitte s-a îndrăgostit de colegul său de platou, Jean-Louis Trintignant (căsătorit la acel moment), pe care după doi ani de relație l-a părăsit pentru cântărețul Gilbert Bécaud, de asemenea, căsătorit. Aventură după aventură. Despre aventurile sale, Brigitte spunea că e mai bine să fii infidelă, decât fidelă împotriva voinței tale.
.

Actrița a fost căsătorită de 4 ori și a avut peste 100 de iubiți și… iubite. Dar cu nimeni nu a legat o relație de lungă durată. Jacque Charrier, partenerul ei de platou din filmul „Babette pleacă la război“, al doilea soț al actriței, a încercat să-și salveze relația printr-un copil comun. Brigitte nu-și dorea un copil, dar avorturile erau interzise în Franța. După naștere, Brigitte s-a îndepărtat atât de soț, cât și de copil. La acel moment avea două tentative de suicid.

Nu am fost făcută să fiu mamă. Nu eram îndeajuns de matură pentru a avea grijă de un copil. Eu însămi am nevoie de cineva care să aibă grijă de mine“, dezvăluia actrița.

Nu e de mirare că în Franța, Brigitte Bardot a avut întotdeauna reputația unei actrițe scandaloase. S-a ajuns la aia că actriței nu i se ofereau roluri de mamă sau de soție iubitoare pentru a nu schimba imaginea femeii într-o societate conservatoare. De altfel, Brigitte dintotdeauna a fost remarcată pentru puterea de seducţie și mai puțin pentru jocul actoricesc.

Popularitatea lui Brigitte Bardot a șocat cu adevărat comunitatea religioasă. Este de remarcat faptul că la sfârșitul anilor ’50, la Expoziția Mondială din Pavilionul Vaticanului, o fotografie a actriței a fost expusă ca simbol al păcatului. Acest lucru, însă, nu a împiedicat-o pe Brigitte să devină un simbol al Franței.

Brigitte Bardot – un simbol al Franței

La începutul anilor ’60, Brigitte Bardot era cea mai populară franțuzoaică din lume, fiind la fel de populară ca Marilyn Monroe, Sophia Loren și Charles de Gaulle. În 1968, actrița a fost aleasă ca model pentru bustul Mariannei, unul dintre simbolurile naționale ale Franței. Profilul Mariannei este reprezentat în mod tradițional pe monedele franceze. Pe de altă parte, bustul și alte imagini sunt neapărat prezente în toate instituțiile statului.

Brigitte Bardot – creatoarea de trenduri

Brigitte este o femeie de o frumusețe desăvârșită și de un talent unic de a transforma absolut tot de ce se atinge în aur. Simpla sa prezență a transformat orașul Saint Tropez într-un centru de gravitație turistică și comercială. Ea a dat moda pentru coafura Babette, cămăși legate la brâu și rochii în carouri. Bardot a promovat, de asemenea, costumul de baie bikini (în care a pozat pentru paparazzi la Festivalul de Film de la Cannes din 1953) și a făcut o mini revoluție în lumea modei.

Brigitte Bardot și Jean-Luc Godard

Dar să nu uităm că a fost mai întâi de toate actriță și talentul ei a fost observat de unul dintre cei mai mari regizori francezi din toate timpurile, Jean-Luc Godard. Gurile rele spun că Godard a avut nevoie de ea pentru a convinge publicul să vină la un film greu, de autor. Cu alte cuvinte, să facă filmul puțin mai comercial. Toate pentru că Brigitte Bardot apărea goală acolo, iar publicul aștepta cu nerăbdare acest lucru.

În 1973, Brigitte Bardot s-a retras de pe arena cinematografică mondială, iar din anii ’80 şi-a dedicat viața protecției animalelor. Astăzi, Brigitte Bardot are 87 de ani și trăiește pe proprietatea ei din Saint Tropez, alături de cel de-al patrulea soţ, Bernard d’Ormale, un om politic cu care s-a căsătorit în 1992. Se pare că, se poate.

Citește și: Monica Bellucci: Mă bucur că nu mai sunt tânără, nu vreau să am din nou 20 de ani…