Mai pune-ți pofta-n cui! 8 miliardari care și-au lăsat odraslele fără moștenire!

Un proverb idiș zice că bogații nu au copii, ei au moștenitori. Despre copiii marilor bogătași ai lumii oamenii spun că s-au născut cu o linguriţă de argint în gură. Și au perfectă dreptate. Dar să fie întotdeauna așa?

Depinde de om. De regulă, miliardarii care și-au adunat averea de la zero nu își alintă prea tare copiii. Ei îi susțin financiar și le oferă bani să se dezvolte, dar nu atât de mulți bani încât să se lase pe tânjală .

Bill și Melinda Gates au decis să lase copiilor doar 0,2% din averea lor, iar restul banilor să îi doneze în scopuri caritabile. Împreună cu alt filantrop celebru, Warren Buffet, ei au lansat proiectul de caritate Giving Pledge, prin care toți participanții se angajează să doneze cel puțin jumătate din averea lor în scopuri caritabile.

De altfel, în 2010, Warren Buffet a făcut cel mai generos act de caritate din istorie, donând peste 37 de miliarde de dolari și intenționează să repete această performanță în viitor. De-a lungul timpului, inițiatorii au reușit să convingă peste 200 de miliardari din întreaga lume să se alăture acestui proiect.

Celebrul cântăreț britanic, Sting, câștigător a 17 premii Grammy, se poate lăuda cu o avere de peste 400 de milioane de dolari. În curând el va împlini 70 de ani, dar a declarat public că nu va lăsa odraslelor sale (2 copii din prima căsătorie și 4 din a doua) prea mulți bani, deoarece vrea ca ei să devină oameni prosperi pe cont propriu.

Sting știe foarte bine cât e de greu să faci un ban. În copilărie acesta se trezea dis-de-dimineață ca să-și ajute tatăl să livreze lapte și e ferm convins că anume lipsa banilor i-a stimulat creativitatea.

Un alt titan al muzicii engleze, Elton John, care crește 2 feciori (născuți prin mamă surogat) împreună cu soțul său, a decis că nu va lăsa copiilor cele 500 de milioane de lire sterline pe care le-a adunat pe parcursul vieții. Elton este îngrijorat că aceștia ar putea crește leneși și alintați.

Jackie Chan, cel mai renumit actor chinez din toate timpurile, coregraf, comediant, regizor, scenarist, cascador, cântăreț și pur și simplu, un om extraordinar de bun, este sigur că feciorul său e în stare să facă bani de unul singur, fără să apeleze la portofelul generos al părinților.

Mark Zuckerberg, fondatorul companiei Facebook, și-a cunoscut viitoarea soție în anii studenției. El și Priscilla Chan educă doi copii și sunt un exemplu demn de urmat pentru toată lumea. Anume ea a fost cea care l-a convins pe Mark să se dedice carității. În 2015 cei doi s-au angajat public că pe parcursul vieții vor dona 99% din acțiunile lor la Facebook, estimate la 45 de miliarde de dolari pentru proiecte sociale și comunitare.

Ashton Kutcher și Mila Kunis consideră că banii îi demotivează pe oameni și au hotărât să nu lase moștenire copiilor, ci să-și doneze averea în scopuri caritabile. Un exemplu frumos pentru milioanele de oameni care îi urmăresc.

Michael Bloomberg, fondatorul companiei cu același nume și fostul primar al New York-ului se poate lăuda cu o avere de peste 50 de miliarde de dolari. Acesta s-a alăturat proiectului lansat de Bill și Melinda Gates și va dona 34 de miliarde de dolari organizațiilor nonprofit din domeniul educației și sănătății.

Dacă vrei să faci ceva pentru copiii tăi și să arăți cât de mult îi iubești, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să sprijini organizațiile care vor crea o lume mai bună pentru ei și pentru copiii lor“, dezvăluie Bloomberg.

Controversatul miliardar rus, Vladimir Potanin, cu o avere de 30 de miliarde de dolari, a declarat că după moarte banii săi vor fi donați în scopuri caritabile, iar moștenitorii vor trebui să se descurce singuri.

Citește și: Bogaţii nu au copii… Ei au moştenitori: Cum arată 10 cele mai bogate femei din lume și care este secretul lor?