
Polonia a devenit unul din principalii exportatori de produse agricole nu numai în Europa, ci și în lume. Țara ocupă al treilea loc în Uniunea Europeană după suprafața de terenuri arabile (18 milioane de hectare) și e prima după numărul de agricultori. Datorită numărului mare de terenuri agricole, plantații de legume și ferme de creștere a animalelor, Polonia a intrat în topul țărilor cu cele mai întinse suprafețe agricole.
Iar datorită amenajării satelor poloneze, care păstrează specificul rustic local, țara a devenit una dintre cele mai populare destinații pentru agroturism. Turiștii vin nu doar să guste din produsele naturale autohtone, ei vin să interacționeze cu comunitățile locale, să contempleze natura și tezaurul istoric-cultural local, să revină la valorile primare, la natura nemodificată și la spiritualitatea nealterată. Unii se mută definitiv, nu întâmplător satele poloneze au început să fie numite “Mica Elveție”.
#1. Uniunea Europeană acordă subvenții pentru agricultori
Consumatorii europeni apreciază produsele ecologice. Prin urmare, pentru dezvoltarea fermelor ecologice, polonezii primesc subvenții generoase din partea Uniunii Europene (250 euro pe hectar de teren). Fermierii începători beneficiază de o tranșă unică de 13 mii de euro pentru a-și dezvolta propria producție. În ultimii 15 ani, venitul mediu anual al fermierilor a crescut de 2,5 ori.
Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea rurală nu numai cu bani, ci și cu proiecte de infrastructură. Sunt instalate turbine eoliene, sisteme de tratare a apei și bineînțeles, construite drumuri. Chiar și fermele mici sunt racordate la apă curentă și au sisteme moderne de canalizare. Calitatea vieții în spațiul rural continuă să crească.
#2. Produse agroalimentare ecologice
În comparație cu alte țări din UE, cea mai mare parte a Poloniei este slab industrializată. Asta înseamnă că suprafețele agricole din aceste zone sunt curate din punct de vedere ecologic și pot fi folosite pentru dezvoltarea agroturismului și mai ales pentru producerea de alimente sănătoase.
Alimentele care conțin organisme modificate genetic neapărat sunt marcate cu o etichetă strălucitoare. Iar conform sondajelor de opinie, peste 80% dintre polonezi sunt împotriva producției de alimente care conțin OMG-uri.
#3. O bună parte din tineret activează în agricultură
Deși în Polonia, la fel ca în toate țările europene, numărul locuitorilor din mediul rural scade an de an, circa o treime din populație continuă să lucreze în agricultură, inclusiv tinerii. Din acest motiv, satele poloneze se pot lăuda cu o populație relativ tânără în comparație cu alte state.
Tinerii se adaptează mai repede la noile condiții, știu cum să câștige finanțare și înțeleg foarte bine că statul nu le va permite să moară de foame. În consecință, 1/3 din ferme sunt deținute de persoane sub 40 de ani, ceea ce face agricultura un sector promițător al economiei.
#4. Multe gospodării se dezvoltă pe o singură nișă
O particularitate a agriculturii poloneze este că numeroasele ferme private mici sunt specializate în producția unui singur produs. Ponderea gospodăriilor private este de 90%, dar pentru a optimiza logistica și a diminua costurile, fermele mici se alătură în comunități care vând produse sub o singură marcă.
#5. Terenurile agricole sunt destul de ieftine
Terenurile agricole din Polonia sunt ieftine, deoarece după lichidarea agriculturii colectivizate, au rămas foarte multe suprafețe agricole care nu trebuiau nimănui. Prin comparație, în Luxembourg terenurile costă de 53 de ori mai scump.
Deși după aderarea la UE, prețul terenurilor a crescut de aproximativ 3 ori, costul producției agricole rămâne scăzut. Astfel, agricultura din Polonia devine din ce în ce mai competitivă în comparație cu agricultura din alte state ale Uniunii Europene.
Iar pe deasupra, la fermele poloneze vin să lucreze muncitori din țările vecine. Și este profitabil pentru polonezi să angajeze străini, deoarece muncitorii din alte țări sunt plătiți în medie de 1,5 ori mai puțin decât rezidenții locali. Astfel în doar câteva decenii nu tocmai cea mai promițătoare țară europeană a reușit să-și ocupe nișa în economia mondială.
Citește și: Simplă și modestă: Cum arată o casă la țară în Occident și de ce casele noastre arată altfel?