Le forțează să poarte tocuri înalte la birou: mișcarea japoneză împotriva tocurilor la locul de muncă

– Domnișoară, de ce nu porți tocuri?! Lasă-mă să-ți ofer o pereche de pantofi speciali pe care să-i încerci! – mi-a spus cordial vânzătoarea, o femeie în vârstă plăcută.

Mă învârteam în fața oglinzii într-o rochie frumoasă. Desigur, vara se termină deja, dar uneori vezi ceva și înțelegi că e al tău și ți se potrivește de minune. O vreau, chiar dacă nu este nimic rațional în achiziție.

– Nu, mulțumesc! Am refuzat politicos, continuând să mă examinez din diferite unghiuri. Nu prea port pantofi cu toc. Deci mai bine cu adidași.

– Aceștia nu sunt adidași, ci galoși! – s-a uitat strict la mine vânzătoarea.

Rochia se potrivește bine. Cel puțin mi-a plăcut. Am plătit pentru rochie și am rămas îmbrăcată în ea.

– Totuși, cumpără și o pereche pantofi… – pentru orice eventualitate, se vor potrivi bine la această rochie, m-a avertizat vânzătoarea deja la ieșire. Imaginea va fi completată. Ești o femeie tânără și porți galoși…

– Ascultă, dar porți și tu exact aceiași galoși… – i-am răspuns, începând deja să mă enervez și uitându-mă lejer la pantofii doamnei. Și ea purta pantofi comozi, deja uzați și departe de a arăta a adidași.

– Păi, pe mine mă dor picioarele! -mi-a răspuns vânzătoarea revoltată.

– Ei bine, nici eu nu-mi doresc să mă doară picioarele mai târziu! Am zâmbit. Vânzătoarea s-a uitat la mine surprinsă. Era clar că acest gând i se părea original.

Și m-am gândit că această mică discuție nu era vorba deloc despre tocuri. Este vorba despre ceva mai mult.

***

Apropo, în 2019, în Japonia a luat naștere mișcarea kutoo. Aceasta este o mișcare împotriva politicii privind tocurile înalte la locul de muncă. Participantele au protestat împotriva tocurilor înalte. Și împotriva obligativității de a purta tocuri înalte la birou. În Japonia, există cerințe stricte pentru femei în ceea ce privește aspectul pantofilor. Tocurile sunt obligatorii să fie purtate la muncă chiar și celor cărora le este greu. Așa că, Yumi Ishikawa, pe atunci un model și actriță de succes în vârstă de 32 de ani, a vorbit despre experiența ei de a purta tocuri în timp ce lucra într-un birou, postarea ei a fost împărtășită de 30.000 de femei.

Adevărat, însuși Takumi Nemoto, care era atunci ministrul Sănătății, a refuzat să rezolve problema la nivel de stat. Dar multe companii au ascultat cerințele femeilor, atenuând cerințele pentru codul vestimentar. Așadar, adidașii au devenit un nou simbol al libertății femeilor, dovedind că picioarele pot fi feminine și prin purtarea pantofilor comozi. În plus acest lucru este benefic sănătății și frumuseții picioarelor.