Jumătate din meseriile de astăzi vor dispărea în 10 ani: 5 joburi actuale care mâine vor fi inutile!

Progresul tehnologic, mutațiile sociale, robotizarea și automatizarea, pandemia de coronavirus – toate acestea provoacă schimbări iremediabile pe piața muncii. În curând, computerele vor prelua sarcinile angajaților din diverse domenii. Ritmul de înlocuire al factorului uman este atât de rapid încât deja în următorul deceniu jumătate din meseriile actuale vor dispărea, iar o bună parte din angajați vor avea nevoie de recalificare personală.

La factorul tehnologic s-au adăugat și consecințele pandemiei de coronavirus, care au lovit dur în industria turismului. Analizând cele mai recente cercetări în domeniu, am identificat câteva meserii care în viitorul apropiat s-ar putea să dispară complet. Hai să vedem care sunt ele.

Joburi care vor dispărea în viitor

#1. Casier

Meseria de casier deja este pe cale de dispariție. Încet, dar sigur, comerțul se îndreaptă spre autoservire cap coadă. Studiile arată că consumatorul contemporan se simte mai confortabil fără servire asistată și până și pensionarii s-au obișnuit să facă plățile de sine-stătător, cu ajutorul mijloacelor electronice.

Înlocuirea factorului uman s-a dovedit a fi rentabilă din punct de vedere tehnic și financiar, eroarea umană fiind redusă la zero. În aceste condiții, realitatea dură este că deja în câțiva ani nu vom mai avea nevoie de casieri, nici în magazine, nici la bancă, nici în instituțiile publice, cel puțin în orașele mari.

#2. Personal la fast-food

În Japonia, vânzătorii și cei care servesc la masă în restaurantele de tip fast-food au fost înlocuiți cu roboți. Iar în restul lumii, poți efectua o comandă direct prin casier sau prin terminal. Formatul clasic de lucru este demodat și inconfortabil pentru consumatori. Fiindcă dacă într-un restaurant clasic clientul plătește mai întâi de toate pentru atmosferă, într-un restaurant de tip fast-food plătește în primul rând pentru produs.

Mai mult decât atât, și bucătarii vor avea de suferit. Potrivit revistei The Guardian, cu o probabilitate de 81%, meseria de bucătar din punctele de tip fast-food va dispărea în viitorul apropiat. Acest lucru se explică prin faptul că o astfel de muncă este monotonă și poate fi efectuată de un robot. De exemplu, în California, în lanțul de restaurante CaliBurger, burgerii nu sunt pregătiți de un bucătar, ci de robotul Flippy.

#3. Ghid de turism

Tehnologiile informaționale au diminuat rolul ghizilor de turism. Acum oricine poate descărca un ghid audio sau poate face un tur virtual chiar înainte de plecare. Toate informațiile, curiozitățile, șiretlicurile locale sunt disponibile într-un format optim și accesibil tuturor.

În afară de asta, în ultimii ani s-au răspândit ghizii neoficiali, care își dezvoltă propria bază de clienți, se bucură de mai multă libertate și nu lucrează după regulile clasice, pe care trebuie să le respecte ghizii de turism.

#4. Agent de turism

Turismul a fost lovit de pandemie mai mult ca oricare altă ramură a economiei și prognoza nu e deloc promițătoare nici pentru următorii ani. Din această cauză, agenții de turism sunt pe care de dispariție. Majoritatea din ei deja au fost nevoiți să se recalifice, deoarece turismul în continuare e pus pe brânci. Potrivit statisticilor, circa 30-50% din agențiile de turism nu vor supraviețui până la finalul pandemiei.

În plus, oamenii s-au familiarizat cu mediul online, iar instrumentele digitale contemporane propuse de agențiile de turism îți permit să-ți modelezi de unul singur un pachet turistic integrat, să afli toate detaliile despre destinație și stațiune, să-ți rezervi un tur și chiar să-l plătești fără să te ridici de pe canapea.

#5. Operator Call Center

Declinul cererii pentru această profesie este confirmat de analiștii de la agenția ProPersonnel. Roboții se descurcă de minune cu o bună parte din sarcinile actuale, în special cu cele legate de suport. Dar în timp, aceștia vor deveni și mai inteligenți, mai rapizi și mai eficienți.

În plus, un robot virtual poate prelua zeci sau chiar sute de apeluri concomitent. Prin urmare, operatorii cu sarcini simple și limite reduse de responsabilitate vor dispărea deja în următorii 2-3 ani.

Dacă meseria ta se numără printre cele expuse mai sus, nu te descuraja. Acesta nu este un proces spontan și nimeni nu va face disponibilizări în masă. Vei avea suficient timp să te recalifici sau să înveți ceva nou. Poți începe chiar de astăzi.

Citește și: Cât de modest e primul CV a lui Steve Jobs? Nimic nu prevestea că peste 3 ani va fonda Apple