John Lennon – „bunelul” rock-ului: cum a influențat acesta succesul întregii sale echipe

Muzica Beatles este considerată de mulți ca fiind magică. Liverpool Four a înnebunit o întreagă generație. Cum au făcut-o? Este imposibil de explicat. Cum poți explica arta sau geniul. Dar poți încerca să înțelegi cum personalitatea unuia dintre „Beatles”, John Lennon, a influențat munca legendarei echipe.

John a crescut ca un tânăr agresiv și caustic, un rebel din fire.

Nu se temea de nimic, putea ridiculiza pe oricine, inclusiv profesorii de la școală. El avea de izbucniri bruște de furie. John a rămas orfan devreme. Tatăl său Fred a „dispărut” imediat după naștere, mama lui a găsit un alt bărbat. Pentru ca fiul ei să nu interfereze cu o nouă fericire, ea l-a predat pe John, în vârstă de 9 ani, „pentru educație” surorii ei fără copii, Mimi, care se distingea printr-o severitate excesivă. Mama Julia a murit când John avea 17 ani. De acord, nu sunt cele mai bune circumstanțe pentru o dezvoltare normală.

John a abandonat școala și a fost transferat la o clasă pentru cei cu rezultate slabe. Mătușa lui a reușit să-l „aranjeze” fără diplomă de liceu la Liverpool College of Art. Dar în penultimul an, John a fost expulzat pentru performanță slabă. Studiul nu era în mod clar „asul” lui, pentru că în mod constant desena ceva sau scria poezie.

JOHN LENNON A DEVENIT INTERESAT DE FILOZOFIA SPIRITUALĂ INDIANĂ ÎNCĂ DIN 1968. EL CREDEA ÎN EFICACITATEA „TERAPIEI SPIRITUALE”, DAR MIRACOLUL NU S-A ÎNTÂMPLAT.

Moartea mamei sale a fost un șoc grav pentru Lennon. Ulterior, i-a dedicat piesele „Julia”, „Mama”. Deoarece Lennon era foarte atașat de ea și a crescut în umbra unei mătuși autoritare, devenind adult, a căutat una dintre toate femeile care să-i poată înlocui mama. Acest lucru, într-o oarecare măsură, poate explica plecarea lui de la prima sa soție la dominatoarea și mult mai în vârstă Yoko Ono.

La vârsta de 18 ani, ei, împreună cu Paul, deja compuneau cântece. După ce s-a întors din primul său turneu în Germania în 1960, John a spus că a învățat să stea treaz toată noaptea luând „pastile de slăbit” speciale. Curând a trecut la amfetamine cu același scop. Un an mai târziu, Lennon s-a căsătorit cu Cynthia Powell și și-a numit fiul Julian în onoarea mamei sale.

Managerul grupului, Brian Epstein, le-a dat membrilor cvartetului un aspect destul de decent și canonic, dar John a continuat să fie cel mai rebel dintre toți. Și-a permis pe scenă multe. Vorbind la Teatrul Prince of Wales, în prezența Reginei, el a strigat ca răspuns la aplauze: Cei care stau pe locuri ieftine, lasă-i să bată din palme, iar restul pot doar să-și scuture bijuteriile. Comportamentul scandalos, în pragul unui fault a devenit mai târziu destul de comun pentru mulți muzicieni pop rock.

DUPĂ MOARTEA LUI ELVIS PRESLEY, JOHN A DEVENIT „BUNICUL” ROCK-ULUI. LENNON A DEVENIT UN GURU ÎN LUMEA CULTURII POPULARE.

Curând, Beatles au plecat în primul lor turneu în Statele Unite, unde mii de fani îi așteptau deja la aeroport. În America, Lennon a încercat mai întâi cânepa, cu care l-a servit Bob Dylan. Ulterior, toți membrii cvartetului fumau marijuana în mod regulat.

Lennon și-a arătat talentul și ca scriitor. În 1965 a fost publicată a doua sa carte.

Se poate presupune că moartea lui Lennon ca compozitor a început cu mult înainte de împușcătura fatală. Numele acestui „ucigaș lent” este heroina. Potrivit primei soții, dependența de droguri a soțului ei a început chiar și atunci când faima și persecuția constantă a fanilor au început să i se pară copleșitoare. John lua heroină fără să-și refuze alcoolul.

Într-un interviu acordat unui ziar londonez, Lennon a declarat următoarele: „Acum suntem mai populari decât Isus; Nu știu ce va dispărea mai întâi – rock and roll sau creștinismul. Isus nu a fost nimic, dar adepții lui sunt proști și mediocri.” La scurt timp după această declarație, el a primit o scrisoare care conținea o amenințare cu moartea. În turneu în Memphis, cineva a sunat la camera Beatles și a spus că Lennon va fi ucis în timpul concertului. După aceea, muzicienii au decis să renunțe la spectacolele publice. În următorii 14 ani, John a trăit cu frica constantă de a fi împușcat.

JOHN NU SE TEMEA DE NIMENI. PUTEA SĂ-ȘI BATĂ JOC DE ORICINE. EL AVEA MANIFESTĂRI GRAVE DE FURIE, ATUNCI CÂND MINTEA PUR ȘI SIMPLU ÎL PĂRĂSEA.

Din toamna anului 1966, grupul a încercat, fără succes, să înceteze să ia droguri. Timp de câteva luni, John a luat LSD în mod regulat. Era lacom de experiențe noi și, spre deosebire de camarazii săi, percepea drogul ca pe o cale către „iluminare” și noi culmi creative. „Întotdeauna a existat în el o tendință de autodistrugere, iar acum, se pare, intenționa să-i dea frâu complet”, își amintește Cynthia Lennon.

George Harrison a fost primul dintre Beatles care s-a interesat de filozofia spirituală indiană, infectându-și prietenii cu aceasta. După ce l-a întâlnit pe Maharishi Mahesh Yogi, John Lennon a fost încântat: „Este pur și simplu fantastic! Meditația ne va ajuta să schimbăm vieți!” Și Beatles au zburat în India pentru a învăța cum să folosească mantra pentru a obține aceeași euforie puternică care apare după administrarea drogurilor. Ei credeau în eficacitatea „terapiei spirituale”, dar miracolul nu s-a întâmplat.

Treptat, Lennon a început să se îndepărteze de restul grupului, iar după moartea lui Epstein, Paul McCartney a preluat conducerea. În 1967, Beatles au înregistrat două dintre cele mai bune albume rock, Revolver și Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Unele dintre melodii au fost scrise clar sub influența drogurilor.

Modificările imprevizibile ale dispoziției lui Lennon au devenit mai frecvente. Marijuana îl liniștea, cocaina îl făcea agresiv. Iar după heroină cădea în depresie, ale cărei atacuri au devenit din ce în ce mai severe. Când a apelat din nou la psihoterapie pentru ajutor, a învățat să-și folosească dorul de creativitate. În acest timp, Lennon a compus cele mai bune cântece ale sale. Albumul alb a fost scris după ce a încetat să mai folosească LSD.

Marijuana îl liniștea, cocaina îl făcea agresiv. Iar după heroină cădea în depresie, ale cărei atacuri au devenit din ce în ce mai severe.

În paralel cu lumea interioară, aspectul lui Lennon s-a schimbat foarte mult. A încetat să se mai îmbrace în costume îngrijite, i-a crescut părul lung, mustață și perciune. Imaginea a fost completată de celebrii ochelari rotunzi.
Relațiile dintre „Beatles” s-au deteriorat în cele din urmă. Lennon nu a fost mulțumit de energia lui McCartney și a fost nemulțumit de apatia și șederea constantă în studio în timpul înregistrărilor lui Yoko Ono (chiar la începutul carierei lor, au fost de acord să nu invite soții și fete în studio). Colaborarea lor creativă practic a încetat: McCartney a scris cântece comerciale și balade romantice cu versuri simple, în timp ce Lennon a înclinat din ce în ce mai mult spre subiecte filozofice.

În 1968, a fost lansat primul album al lui John Lennon și Yoko Ono, înregistrat „într-o singură noapte”.

Nu era muzică pe el: discul conținea o serie haotică de zgomote, gemete și țipete. De remarcat este coperta albumului, care prezenta o fotografie complet goală a lui Lennon și Yoko Ono. Un an mai târziu, au lansat încă două albume de studio, care, de asemenea, nu conțineau muzică. Lennon a căzut complet sub influența mișcării de avangardă și a soției sale autoritare.

Avangarda este în mod inerent „schizofrenic”. Oamenii sănătoși mintal, dacă nu sunt simpli imitatori, nu pot fi printre stăpânii acestei direcții. Iată câteva exemple de „acțiuni artistice de avangardă” care, din punctul de vedere al unei persoane obișnuite, par, desigur, ridicole. Așa că, de Crăciun, John și Yoko au apărut la Royal Albert Hall într-o geantă albă uriașă, din care și-au auzit cântarea. Ulterior, au pus în scenă celebra „acțiune în pat pentru pace”, care s-a desfășurat sub lentilele camerelor în diverse hoteluri, oferind zeci de interviuri televizate. Începându-și munca de poet al maselor, Lennon se transformă într-un poet schizoid elitist.

BEATLEMANIA A CUPRINS MAREA BRITANIE ÎN 1963. LENNON A RECUNOSCUT CĂ NU ERA PREGĂTIT PENTRU ISTERIA ÎN MASĂ.

În acest moment, John a compus improvizat melodia „Give Peace a Chance” (Give Peace and Chance), care a devenit imnul mișcării pacifiste.

Activitatea agitată și „scandalurile de droguri” i-au înrăutățit starea psihică. Psihoterapeutul Artur Yanov a ajutat. După ședințele doctorului american, Lennon s-a transformat din nou dintr-un idol pop nervos și suferind într-un muzician serios.

John Lennon a reușit să „iasă” atât din politică, cât și din „groapa” de droguri, dar în seara zilei de 8 decembrie 1980, Mark Chapman, care îi luase mai devreme autograf lui Lennon, l-a împușcat de cinci ori în spate.

Beatles au crezut de mult că milionarul Lennon le-a trădat convingerile. Iar „vocile” din capul unuia dintre ei ar fi adăugat că o astfel de trădare nu poate fi răscumpărată decât prin moarte. Pentru o vedetă pop, nu există inamici mai periculoși decât fanii. Ei nu recunosc în idolul lor un om în carne și oase și se simt jigniți descoperindu-i slăbiciunile.

John Lennon a fost predominant o personalitate schizoidă. Îi era greu să-și descopere adevăratele sentimente. Asemenea dezvăluiri erau extrem de rare, de obicei el păstra experiențele în sine. John se distingea prin capacitatea sa de a se deconecta de la ceea ce se întâmpla. După ce petrecea o oră sau două în această stare, se așeza la pian și compunea o altă melodie.

„Sunt deja obișnuit cu faptul că poate să sară din pat să scrie textul, să se așeze la pian și să cânte ceva…

„Când muzică adevărată vine la mine – muzica din tărâmurile superioare, care depășește înțelegerea umană – asta nu are nimic de-a face cu mine, pentru că sunt un canal de transmisie. Sunt fericit că această muzică a venit la mine și că o pot înregistra. Sunt un medium. Și acestea sunt momentele pentru care trăiesc.”

„Muzica sferelor superioare” îl vizita pe Lennon din ce în ce mai puțin. Fiul său, Julian, a spus că cea mai mare parte a zilei tatăl său stătea întins în pat cu chitara, telefonul și o ceașcă de cafea în fața televizorului. Lennon a încercat să prindă melodii în timp ce urmărea știrile. Evident, nu mai era interesat să compună muzică. Sau imposibil.

Drumul Abbey

În 1969, albumul Abbey Road a fost înregistrat la studioul omonim din nord-estul Londrei.

O cameră web este instalată pe site-ul studioului. Poți merge pe Abbey Road, clipi în fața camerei, apoi să pleci acasă și să înregistrezi fotografiile – videoclipul este salvat timp de 24 de ore.

Poți urmări la nesfârșit cum turiștii se adună pe ambele părți ale drumului în grupuri de patru, împiedicând mașinile să treacă, restul se grăbesc în jurul gardului studioului, unii scriind semnele „Lennon este în viață”.

Oricine poate închiria studioul faimos pentru înregistrare – de la 500 de lire pe oră plus taxa de inginer de sunet.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !