Înțelege pisica ce vorbim sau nu? Răspund cercetătorii

Pisicile sunt niște creaturi talentate și comunicabile. Ele ne pot explica nouă, stăpânilor, ce fel de dispoziție au cu ajutorul sunetelor, gesturilor și mimicii. Dar pot ele să înțeleagă ce vorbim? Cercetătorii au analizat psihologia pisicilor și au ajuns la niște concluzii foarte interesante.

Cum pisica vorbește și percepe ceea ce i se spune

Diapazonul sunetelor percepute este mult mai mare la pisici decât la oameni. Pisicile mai pot să selecteze doar sunetele pe care vor să le audă. Între ele, pisicile comunică prin gesturi și cu ajutorul undelor ultrasonice. Aparatul de vorbire al pisicilor se deosebește de cel al oamenilor, ele nu pot să redea sunete asemănătoare cu cele emise de om.  În timp ce oamenii folosesc doar vârful limbii ca să emită un sunet, pisicile pentru asta folosesc mușchii buzelor, maxilarului și gâtului. De aceea, pisica n-are necesitatea și posibiliatea de a învăța limbajul oamenilor. La fel, puțini știu că pisicile în majoritatea cazurilor nu au nevoie să miaune ca să exprime ceva, ele fac asta când vor atenție.

Cum are loc înțelegerea

Mulți stăpâni au observat că pisicile îi înțeleg ce vorbesc și reacționează în același fel la unele fraze: își cunosc numele și înțeleg când sunt chemate să mănânce sau când sunt certate, chiar dacă fac asta diferiți membri ai familiei. Cel mai probabil, pisica înțelege sensul frazei după intonația pe care o reține și o asociază cu diferite fenomene din viața ei. Oamenii de știință au realizat mai multe cercetări în ceea ce privește înțelegerea limbajului omenesc de către pisici. Acestea au arătat că o pisică este capabilă să perceapă fraze în diferite limbi, dacă le pronunță oameni cu care au trăit cel puțin 2 săptămâni.

Se pare că o percepție similară a vorbirii omenești o au și alte animale de companie. Naturalistul, Gerald Darrell, care crede că animalele înțeleg oamenii a studiat mult acest aspect. Experimentele sale au arătat că animalele percep energia cuvântului, mesajul emoțional, precum și lungimea undei.

Pisicile și dresajul

Pisicile care trăiesc o perioadă îndelungată cu cineva înțeleg ce spun stăpânii lor și chiar pot îndeplini comenzi. Se crede că dresarea câinilor este un proces ușor, însă pisicile au nevoie de mai puțin timp ca să memorizeze comenzile și le rețin în memorie pentru mai mult timp. Dacă câinele are nevoie în medie de 7 repetări, pisica are nevoie de 2-3. Acest lucru arată o dată în plus că pisicile sunt niște animale deștepte și pricepute.