Încetează să le dai mâncare! De ce e periculos să hrănești veverițele și porumbeii din parcuri?

Pitagora spunea că animalele împart cu noi privilegiul de a avea suflet. Într-adevăr. Cei dintre noi care au avut animale în copilărie păstrează conexiunea cu ele pentru toată viața. Și au grijă de prietenii lor mai mici indiferent că e vorba de o pisicuță domestică sau o veveriță zglobie din parc.

Însă acest obicei nu este atât de inofensiv cum pare la prima vedere. Oamenii de știință bat alarma. Hrănitul animalelor și păsărilor din mână poate fi destul de periculos.

De ce sunt periculoși porumbeii?

Porumbeii pe care îi întâlnim în parcuri sunt descendenții sălbatici ai porumbeilor domestici. Ei sunt purtători de boli periculoase atât pentru oameni, cât și pentru animale, precum salmoneloza, psitacoza, pseudotuberculoza, toxoplasmoza și altele.

Cercetătorii afirmă că în momentul în care îi hrănești din mână, îi mângâi sau îi ții în brațe, te expui la toate aceste riscuri și riști să transmiți o parte din boli animalelor tale de companie. De exemplu, toxoplasmoza afectează atât omul, cât și pisicile. Mai mult decât atât, agenții patogeni pot pătrunde în organismul uman chiar și dacă nu te atingi de purtător. Uneori, e destul ca porumbelul să fluture tare din aripi ca să te infecteze cu viruși.

Nici să hrănești porumbeii de la balcon nu e o idee bună. O fi ei porumbei, dar cu memoria și reflexele condiționate stau bine. Nu te aștepta că porumbelul să uite fereastra care l-a hrănit și roagă-te să vină de unul singur a doua zi. Obiceiul de a hrăni porumbeii de la balcon se converteșe într-un balcon toxic și murdar. Și va suferi nu doar balconul tău, ci și al vecinilor.

În condiții urbane, porumbeii se hrănesc în principal din tomberoanele cu gunoi. Îți dai seama câte infecții ascund penele și gheruțele lor. În plus, dacă populația de porumbei este foarte mare, ecosistemul generează boli care se răspândesc printre păsări și optimizează numărul lor.

De regulă, populația lor este mare. Porumbeii nu vor muri niciodată de foame. Prin urmare, nu te grăbi să-i hrănești, chiar dacă ai intenții bune.

De altfel, o alimentație bazată pe pâine proaspătă duce la moartea subită a lor. În marile orașe europene e interzis să hrănești porumbeii în stradă. Chiar și unele orașe din România au preluat această practică, de exemplu, Timișoara. Hrănirea în exces a porumbeilor duce la înmulțirea necontrolată a lor și la răspândirea diferitor boli.

Ce ne-au făcut veverițele?

Veverițele sunt un alt oaspete drăgălaș al parcurilor orășenești. Ele se adaptează rapid la specificul vieții urbane și profită din plin de generozitatea umană. Veverițele sunt animale șmechere și hazlii.

Dar pe cât sunt de drăguțe, pe atât pot fi de periculoase, deoarece la fel ca porumbeii, acestea sunt purtătoare de boli periculoase pentru oameni (febră hemoragică, leptospiroză, tularemie). Iar pe deasupra, te pot zgâria sau mușca. Teoretic, ele pot transmite și rabie, dar probabilitatea este scăzută. În schimb, ele sunt transmițătoare bune de tetanos. Ferice de cei care s-au vaccinat.

Și nici într-un caz nu încerca să prinzi o veveriță. Oricât ai fi de tentat. Veverițele sunt foarte periculoase când sunt panicate. Cel mai sigur e să lași mâncarea lângă copac și să-ți vezi de treaba ta.

Citește și: Un bărbat a petrecut 6 ani fotografiind veverițe. Vezi care sunt cele mai inspirate lucrări ale acestuia!