Încă mai crezi în ele?! 10 fapte istorice care s-au dovedit a fi mituri!

Iată 10 mituri istorice în care oamenii încă mai continuă să creadă!

1.Cei 300 de spartani l-au oprit pe Xerxes

Bătălia epică a devenit cunoscută datorită renumitului film. În realitate, 300 de spartani în frunte cu Leonidas s-au luptat într-adevăr cu persanii. Dar cei care povestesc despre asta uită să menționeze că aceștia au fost ajutați de cel puțin patru sau șase mii de aliați – locuitorii din Thespia și Thebes. Deci, eroii nu au luptat singuri împotriva armatei lui Xerxes.

2.Spartanii aruncau copiii slabi de pe stâncă

Așa scria în lucrările sale Plutarh. Dar, nu există dovezi arheologice care să confirme că spartanii aruncau copiii în mod intenționat.

În Sparta, exista într-adevăr o clasă a oamenilor prea săraci sau prea slabi. Și, bineînțeles, că aceștia nu erau prea respectați, dar nimeni nu îi arunca de pe stâncă.

3.Piramidele au fost construite de sclavi

Cel puțin, așa scria Herodot. Dar acest fapt este greșit: săpăturile mormintelor constructorilor de piramide au arătat că aceștia erau oameni liberi.

Aceștia erau hrăniți cu carne de vită, ceea ce era o delicatrsă pentru egipteni și ei primeau asistență medicală. Și, nu în ultimul rând, aceștia erau îngropați nu departe de mormântul faraonului – o onoare, de care sclavii nu se bucurau.

4.Nero a ars Roma

Conform mărturiilor istoricului Publius Cornelius Tacitus, care a văzut incendiul fiind copil, Nero a depus toate eforturile pentru a opri flăcările. A organizat echipe de salvatori, a furniziat hrană victimelor și a oferit adăpost în palatele sale celor care și-au pierdut casele. În cele din urmă, Nero a dezvoltat un nou plan de reconstrucție a orașului.

5.Vikingii purtau coifuri cu coarne

Nu există dovezi istorice că vikingii purtau coifuri cu coarne și aripi. Cu toate acestea există date conform cărora clericii norvegieni și germani purtau uneori coifuri cu coarne la ceremonii religioase. Dar nu și în luptă.

6.Cowboy purtau pălării specifice

Această pălărie a fost inventată de John Stetson în 1865. Și, deși de-a lungul timpului a devenit foarte populară, oamenii din Vestul Sălbatic purtau mai degrabă sombreros, șepci mexicane sau căciuli din piele de castor.

7.Salieri l-a otrăvit pe Mozart

În realitate, Salieri nu avea niciun motiv să îl urască pe Mozart. La acea vreme, el era mult mai popular și se bucura de protecția împăratului, era Kapellmeister la curte, primea remunerări bune și făcea parte din cercurile înalte ale societății.

Marele compozitor nu a murit din cauza că a fost otrăvit, ci de boală, cel mai probabil de insuficiență renală cronică sau infecțio streptococică.

8.Marie Antoinette a spus: „Dacă nu au pâine, să mănânce prăjituri”

Fraza: „Qu’ils mangent de la brioche” a fost menționată pentru prima dată în „Confesiunile” lui Jean-Jacques Rousseau în 1769, care i se atribuie unei prințese franceze. Doar că Marie Antoinete avea atunci 14 ani și încă locuia în Austria. În plus, ea era destul de deșteaptă și bine educată, se implica foarte mult în caritate și e greu de crezut că ar fi spus o asemenea prostie.

9.Napoleon era mic de statură

Caricaturiștii britanici îl reprezentau pe Napoleon ca fiind mic și gras – se credea că înălțimea lui era de 155 cm. Însă, în realitate, Napoleon avea 169 cm și aceasta este o înălțime absolut normală, chiar și în zilele noastre când majoritatea oamenilor au devenit mai înalți.

10.George Washington a purtat dinți din lemn

Președintele american a avut probleme destul de mari cu dantura. El a purtat mai multe seturi de proteze dentare de-a lungul vieții, realizate din fildes, aur și plumb, dar niciodată din lemn. Printre băuturile preferate ale lui Washington se număra vinul de porto. Este posibil ca acesta să îi fi modificat dinții, astfel încât să pară mai închiși la culoare, asemănători cu lemnul.