În caz de incendiu, culcă-te la podea: 10 informații puțin cunoscute, care îți pot salva viața într-o zi

Mulți dintre noi știu că în caz că au luat foc hainele de pe noi e nevoie să ne rostogolim pe pământ sau că este foarte periculos să scriem SMS, fiind la volan. Din nefericirie, viața ne pune în fața unor situații pentru care nu suntem pregătiți. Am selectat de pe site-ul Quora câteva sfaturi utile care îți pot salva într-o zi viața.

1. Creierul nu poate controla în același timp mersul și scrisul în telefon, așa că mai bine vezi pe unde mergi. La fel se întâmplă și în cazul mestecatului gumei și mersului. Nu combina aceste două activități pentru că te pot costa viața.

2. Dacă avionul a aterizat de urgență pe apă, nu te grăbi să umfli vesta de salvare. Atunci când avionul va fi inundat de apă o să-ți fie foarte greu să ieși. Mai bine găsește mai întâi ieșirea și numai după asta, umple-o cu aer.

3. Manevra Heimlich poate fi făcută de sine stătător. Puțini știu că pot scăpa singuri de un obiect străin blocat în căile respiratorii. Iată cum se procedează:

– Strânge mâna dreaptă în pumn și pune-o sub torace, un pic mai sus de ombilic. Deasupra, pune cealaltă mână ca să poți apăsa mai tare.

– Cu putere, apasă și împinge pumnul în sus, spre diafragmă, repetând mișcarea până ce obiectul va fi expulzat.

4. Atunci când călătorești în locuri noi, ia neapărat cu tine preparate antihistaminice. Nu știi niciodată la ce aliment poți avea alergie.

5. Aspirina poate preveni formarea chegurilor de sânge în caz de atac de cord. Studiile au arătat că o singură pastilă de aspirină, mestecată în gură, poate preveni formarea cheagurilor periculoase. După doar 5 minute reacția trombocitelor se micșorează cu 50%.

6. Posibilitățile organismului uman se supun „regulii celor trei”. Specialiștii în supravețiure își cunosc granițele posibilităților: omul poate trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiții extreme, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără mâncare.

9. Dacă ai suferit o rană cu un obiect ascuțit, nu te grăbi să-l scoți, în acest fel vei provoca o hemoragie și mai mare. Mai bine acoperă rana cu ceva și încearcă să oprești sângele până vor veni medicii.

10. În cele mai multe cazuri, în timpul unui incendiu oamenii mor din cauza asfixierii și nu din cauza arsurilor. În acest caz, culcă-te la podea ca să inspiri mai puțin fum și pune o cârpă umedă la gură și nas.