În acest mod somnul curăță creierul de toxine și prevenine demența. La ce fază trebuie să ajungi?

Cu cât mai multe aflăm despre somn, cu atât mai bine înțelegem cât el este de important pentru funcționarea corectă a creierului nostru. S-a demonstrat deja că lipsa unui somn deplin și odihnitor este un factor care mărește riscul de apariție a demenței. Această descoperire ar trebui să devină „un duș revigorant” pentru cei care nu dorm suficient în mod regulat.

Echipa de cercetare a Universității din Boston, condusă de Laura Lewis, s-a interesat de rezultatele experimentelor care au stabilit legătura dintre somnul insuficient și riscul ridicat de dezvoltare a bolii Alzheimer, propunându-și să stabilească mecanismul acestei interdependențe.

Cel mai curios a fost ceea în ce a constat experimentul: participanții veneau la laborator seara târziu, după o noapte nedormită ( pentru ca să le fie mai ușor să adoarmă în aparatul RMN). În rezultat, cercetătorii au descoperit secretul de ce oamenii care nu dorm suficient riscă într-o proporție mai mare să se îmbolnăvească de afecțiuni neurodegenerative.

Un somn deplin este format din câteva stadii. Prima fază este ușoară, a doua este intermediară între adormire și somn profund, iar a următoarea este somnul REM, somnul profund, când mișcările ochilor sunt rapide sau mai este cunoscuta ca etapa viselor.

Cercetătorii au stabilit că procesul magic, pe care l-au căutat, are loc în timpul somnului REM (profund). Observațiile lor au arătat că în timpul acestei faze neuronii creierului se sincronizează în timpul funcționării ( ceea ce nu se întâmplă când suntem treji).  Neuronii se conectează și se deconectează în același timp ca niște mici beculețe, iar în momentul în care se deconectează creierul are nevoie de o cantitate mai mică de oxigen, decât de obicei ( exact ca și atunci când stingem lumina în casă, economisind astfel simțitor energie).

Așa cum creierul are nevoie de mai puțin oxigen, fluxul de sânge care ajunge la el se reduce, ceea ce permite lichidului cefalorahidian „să spele” toxinele, cele precum beta amiloizii. Aceștia se adună în creier în timpul când suntem treji și cu timpul duc la creșterea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer. S-a dovdedit că circulația lichidului cefalorahidian în creier în timpul somnului profund are loc la fel ca într-o mașină de spălat rufe.

Respectiv, unica metodă de a declanșa acest proces este să ajungi în faza somnului profund, care are loc peste câteva ore de la adormire – în această fază nu poți ajunge, dacă tragi un pui de somn în timpul zilei.

Prin urmare, ideea că insuficiența de somn te face mai prost și mai lent sau mai indispus și mai iritat nu este atât de importantă. Riscul de demență este mult mai serios…