Iată cum ne manipulează magazinele: 14 lucruri pentru care plătim prea mult!

Ai observat că ambalajele produselor alimentare au devenit mai mici? Iar prețul a rămas același. An de an producătorii ne trag pe sfoară folosind același truc. Dar doar pentru că le permitem să o facă. Iată 14 produse pentru care plătim mai mult decât se cuvine.

#1. Laptele

Ne-am obișnuit că laptele se vinde în sticle și cutii de un litru (sau 0,5). Din această cauză, mulți producători au început să vândă cutii de 950 ml, fără a reduce din preț. Vizual, e greu să-ți dai seama că ești tras pe sfoară și nu vei observa diferența decât dacă studiezi eticheta.

#2. Uleiul

Producătorii de ulei nu au rămas în urmă. Ne-am obișnuit că uleiul de floarea soarelui se vinde în sticle de un litru. Acum sticle de un litru mai găsești, poate, la piață. În rest, majoritatea producătorilor au trecut la recipiente șmechere de 800-850 ml.

#3. Iaurtul

Băuturile și deserturile din lapte fermentat au proprietatea de a se usca. Din această cauză, dacă pe ambalaj scrie 400 de grame, fii sigur că sunt doar 300.

#4. Zahărul

Aceeași poveste. Ne-am obișnuit că o pungă de zahăr conține un kilogram de produs. Însă unii producători folosesc pungi de 900 de grame (lucru specificat pe ambalaj) și îl vând la același preț.

#5. Băuturile carbogazoase

Dacă întrebi cumpărătorul de rând în ce fel de peturi se vinde apa minerală, vei obține același răspuns: 0,5 litri, 1 litru, 1,5 litri, 2 litri etc. Ne-am obișnuit atât de mult cu această stare a lucrurilor încât nu observăm că pe multe sticle (foarte multe) scrie 450 ml, 900 ml, 1800 ml. Chiar și în loc de clasicul 0,33 a apărut șmecherul 0,3.

#6. Smântâna

Nici smântâna nu a trecut neobservată. În loc de 500 de grame, de mult avem 450.

#7. Cafeaua solubilă

De ceva timp, cafeaua se vinde mai rar în borcane și mai des în pungi de tip zip. Datorită acestui truc, producătorii vând cu 10-50 de grame mai puțin, fără a specifica acest lucru pe ambalaj.

#8. Cerealele

Cerealele sunt un produs de primă necesitate, foarte important pentru cumpărătorii sensibili la preț. Dar acest lucru nu i-a oprit pe producători, care au înlocuit pungile tradiționale de un kilogram, cu pungi șmechere de 800-900 de grame.

#9. Sucurile

În general, cu cât este mai popular un anumit brand, cu atât își permite mai multe libertăți. În loc de un litru – 900 de ml, în loc de 250 ml – 180 ml și așa mai departe. E greu să găsești o cutie de un litru într-un magazin contemporan.

#10. Detergentul

Aceeași șmecherie e valabilă și pentru detergent. Producătorii spun că au descoperit o formulă nouă și datorită ei, 800 de grame de detergent acoperă sarcina pentru care înainte trebuiau 1000. În realitate, unicul lucru pe care îl acoperă noua formulă este lăcomia producătorilor.

#11. Ciocolata

Farsorii nu se termină aici. Probabil ai observat că an de an, delicatesele devin fie mai scumpe, fie mai mici.

#12. Maioneza

În loc de 1000, pe borcanele de maioneză tot mai des scrie 900 sau 950.

#13. Brânza de vaci

Un studiu arată că în ultimii ani volumul ambalajelor vândute în supermarket a scăzut cu până la 20%.

#14. Soluțiile de spălat vase

Același truc cu 900 de ml. Dar fii pe pace, dacă să-i credem pe producători, o singură picătură îți ajunge pentru o sută de vase.

Citește și: 10 trucuri prin care magazinele te conving să cumperi mai mult decât vrei!