Greșeala supraviețuitorului! Dacă vrei să prosperi, analizează eșecurile altora și nu istoriile de succes

Te-ai gândit vreodată de ce cărțile populare despre cum să devii milionar nu fac milionar pe niciun cititor? Sau de ce companii de succes precum Microsoft, Google sau Facebook apar o dată în deceniu, deși istoria lor de succes este cunoscută și chiar ecranizată în filme? Răspunsul e foarte simplu: orice istorie de succes depinde de noroc.

Acest fenomen a fost descris pentru prima dată în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Matematicianul, Abraham Wald, a analizat amplasarea găurilor primite de bombardierii americani în timpul misiunilor de luptă. Cel mai des, erau afectate aripile, stabilizatorii și fuzelajul, iar cel mai puțin găurite erau cabinele, motoarele și rezervoarele de combustibil.

S-ar părea că ar trebui consolidate locurile care erau afectate cel mai mult, însă Wald a gândit altfel. El a presupus: dacă avioanele s-au întors cu asemenea defecțiuni, înseamnă că acestea nu au fost critice și necesită protecție în plus anume acele părți ale avioanelor care au rămas neatinse.

La această concluzie s-a ajuns abia după terminarea războiului, când au fost strânse toate avioanele căzute prin păduri și mlaștini. S-a aflat că acestea aveau bombardate anume zonele la care se referea Wald: motoarele, rezervoarele și cabinele piloților. Cu astfel de defecțiuni zborul devenea imposibil.

Aceeași greșeală este comisă și în domeniul afacerilor. Oamenii studiază biografiile businessmanilor de succes, merg la treningurile lor, le cumpără cărțile despre cum să obțină succes, însă chiar și respectând toate sfaturile lor, nu obțin succes. Motivul este același ca și în cazul bombardamentelor, în cărțile milionarilor sunt adunate cele mai inutile informații – ce să faci, cum să te comporți, în condițiile maximal favorabile.

Despre ce să faci atunci când totul este împotriva ta, nu găsești niciun cuvânt în aceste cărți. Cea mai utilă informație o dețin oamenii care au încercat să construiască o afacere și au dat faliment, dar ei nu scriu cărți și dacă ar face-o nimeni nu le-ar cumpăra. Statistica este dezamăgitoare, 90-95% dintre businessmani rămân fără afacere în primii 5 ani, iar în următorii 5 ani cei rămași cedează în proporție de 80%. În rezultat, peste 10 ani doar 1-2% dintre afaceriști reușesc să obțină marele succes. Acest mic procent a reușit nu pentru că a știut să evalueze corect riscurile, pur și simplu au fost la timpul și locul potrivit.

Ei nu vor reuși să repete succesul începând de la zero. Morala acestei istorii este următoarea: Analizează greșelile altora. Citind despre succesul altora nu-l vei putea repeta, însă știind eșecurile, vei putea să mărești șansele tale de a reuși.