Geamurile aburite ar putea fi un semn al defectiunilor! Cum scapi de geamurile aburite din maşină, cauze si metode de eliminare

Geamurile aburite limitează grav vizibilitatea pe șosea. Iar vizibilitatea redusă poate duce la un accident în care noi, pasagerii noștri sau pur și simplu străinii au de suferit. Desigur, niciunul dintre noi nu ar vrea să ajungă în această situație. Prin urmare, merită să luați în serios această problemă.

Cauzele de aburire a geamurilor în mașină

Motivele pentru aburirea geamurilor unei mașini țin de fizică, pe care o știm foarte bine de la școală. Mai ales iarna, în mașină intră multă apă. Evaporarea acestei ape face ca aerul din habitaclu să fie foarte umed. Problema este exacerbată de temperaturile scăzute din afara ferestrei.

Atunci când lăsăm mașina parcată seara, aerul cald și umed din habitaclu, atunci când se întâlnește cu frigul de afară, va avea tendința de a se ridica în sus. Iar dacă se adună în partea de sus și intră în contact cu sticla rece, se va răci instantaneu și va precipita pe aceasta sub formă de picături mici – ceea ce duce la formarea de ceață.

După cum vedeți, umiditatea ridicată este cauza directă a aburului de pe geamurile unei mașini. Cu toate acestea, aburirea geamurilor nu este întotdeauna legată de o diferență mare de temperatură între interiorul mașinii și lumea exterioară. Uneori, problema este mai gravă și este cauzată de o defecțiune a mașinii în sine.
Așadar, înainte de a discuta despre cum să scăpăm de aburirea geamurilor mașinii, să aruncăm o scurtă privire asupra celor mai frecvente cauze ale acestei probleme:

Aburirea geamurilor atunci când plouă

Această problemă este mai frecventă toamna și iarna, din cauza umidității ridicate, precum și a diferențelor majore de temperatură dintre interiorul mașinii și mediul exterior. Este exact cum am descris mai sus – geamurile sunt răcite dramatic de ploaia rece, în timp ce aerul din interiorul mașinii rămâne la fel de cald și umed. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care umiditatea se condensează puternic pe interiorul geamului atunci când conduceți.

Ploaia și zăpada contribuie, de asemenea, la formarea umezelii în mașină. Odată ce picăturile de apă au pătruns în habitaclu prin pantofi și îmbrăcăminte, se adună pe tapițeria scaunelor și pe covoare, apoi se evaporă și se depun pe geamuri. Aerul pe care îl expirăm transportă și el umezeala în mașină. Cu cât mai mulți pasageri se află în același timp în habitaclu, cu atât geamurile se vor umezi mai repede și mai puternic.

Geamuri murdare

Este posibil ca geamurile murdare să nu fie cauza directă a aburului de pe ferestre, dar cu siguranță contribuie la acesta în condiții de umezeală. Apa sub formă de picături fine se depune cu ușurință pe suprafața poroasă creată de murdărie și grăsime, creând o ceață care limitează vizibilitatea pe geamuri.

Garnituri uzate

Ușile sau portbagajul care prezintă scurgeri vor contribui, de asemenea, la aburirea ferestrelor toamna și iarna. Garniturile de cauciuc se uzează și se întăresc pur și simplu de-a lungul anilor și nu mai izolează interiorul mașinii de lumea exterioară. Acest lucru permite apei să pătrundă liber în mașină, creând pete umede pe tapițerie, care sunt la un pas de a umezi geamurile.

Filtru salon

Filtrul de habitaclu este de obicei amplasat sub parbriz și este în mare parte responsabil pentru curățarea aerului care intră în mașină. Este firesc ca sistemul de ventilație al mașinii să se înfundă în timp. Frunzele, particulele de murdărie, polenul și alte impurități se vor acumula aici, împiedicând aerul proaspăt să pătrundă în interiorul mașinii.

Sistem de recirculare a aerului pentru autovehicule

Activarea modului de recirculare a aerului înseamnă că nu se aspiră aer proaspăt. Acest lucru înseamnă că umiditatea din mașină crește în fiecare minut ca urmare a respirației noastre. Cum eliminați aburul de pe ferestre în acest caz? Cea mai bună soluție este de a comuta ventilația pe circulație externă.

Radiator deteriorat

Un radiator deteriorat poate provoca, de asemenea, aburirea geamurilor din mașină. Acest defect este cel mai adesea cauzat de temperaturile scăzute. Un radiator defect poate face ca lichidul de răcire să se infiltreze în sistemul de aer condiționat și să se acumuleze pe geamuri sub formă de pete de grăsime. Știți că aburirea geamurilor este cauzată de scurgerile de lichid de răcire dacă observați rezervorul de lichid de răcire – antigelul se scurge în mod constant din el.
Cum pot scăpa de aburirea geamurilor în mașina mea?

Trebuie să vă pregătiți în mod corespunzător geamurile mașinii pentru operațiunile de toamnă și de iarnă pentru a vă asigura că puteți vedea întotdeauna clar. Dacă geamurile mașinii dvs. sunt deseori aburite, folosiți următoarele metode:

Aerisiți mașina

Dacă mașina este parcată într-un garaj, este o idee bună să lăsați geamul deschis pe timp de noapte pentru a permite umezelii să iasă. De asemenea, este recomandabil să folosiți aerul condiționat sau să comutați ventilația la circulația aerului exterior atunci când mașina este în mișcare. O ventilație atentă a habitaclului va usca tapițeria și covoarele și va ajuta la prevenirea aburirii geamurilor mașinii în timpul toamnei și iernii.

Curățarea ferestrelor

Curățarea atentă a parbrizului reduce șansele ca picăturile de apă să se depună pe suprafață. Remediile pentru geamurile mașinilor care curg pe geamuri pot fi folosite și după spălare pentru a maximiza efectul. Vom explica mai multe despre ele puțin mai târziu în acest articol.

Înlocuirea garniturilor de etanșare

Dacă aveți grijă de garniturile de etanșare, evitați ca picăturile de apă să pătrundă în mașină, de exemplu în cazul unei ploi puternice. Pentru toamnă și iarnă, merită să înlocuiți covorașele de catifea cu unele de cauciuc, de pe care se poate îndepărta mai ușor excesul de apă adus de tălpile pantofilor.

Schimbarea filtrului de cabină

Dacă mașina dvs. este condusă frecvent toamna și iarna, merită să vă asigurați că filtrul habitaclului este în stare bună. În cazul unei murdării intense, acesta trebuie înlocuit. De asemenea, este o bună practică să îndepărtați frunzele blocate sub geam și să curățați conductele de scurgere atunci când înlocuiți filtrul.
Repararea radiatorului
În cazul în care există scurgeri în sistemul de răcire, trebuie reparată deteriorarea. Deși este o soluție îndoielnică, uneori problema poate fi rezolvată prin turnarea unui material de etanșare în sistem. Deși, în majoritatea cazurilor, astfel de pregătiri nu ajută, ci mai degrabă înrăutățesc situația. Adesea, în astfel de situații, singura soluție este înlocuirea radiatorului cu unul nou. În orice caz, dacă scurgerea nu poate fi reparată, trebuie să contactați un mecanic.

Utilizarea de absorbante de umiditate

Există în comerț absorbanți de umiditate care pot fi plasați, de exemplu, sub scaun. Dar puteți scăpa de umezeala de la ferestre și cu alte produse, mai puțin costisitoare. Uneori este suficient să puneți în mașină o pungă de orez, sare sau nisip pentru pisici. Toate acestea absorb bine umezeala, iar sarea absoarbe și mirosurile.

Ce trebuie să fac dacă geamurile mele sunt aburite?

În general, dacă geamurile mașinii tale încep să se umezească, există întotdeauna cineva dispus să le șteargă cu mâinile lor unsuroase. Desigur, aceasta nu este cea mai bună modalitate de a șterge umezeala de pe ferestre. O cârpă din bumbac sau microfibră va funcționa mult mai bine, dar vreți ca geamurile să nu se mai încețoșeze de tot? La urma urmei, poate fi foarte obositor să ștergeți constant geamurile aburite. Mai ales iarna, când aburul îngheață, iar îndepărtarea lui devine problematică.

Dacă mașina dumneavoastră are un aparat de aer condiționat, atunci totul este simplu. Porniți aparatul de aer condiționat și direcționați fluxul de aer către parbriz și geamurile laterale cu ajutorul unor reglaje. Folosirea aerului condiționat iarna este o idee bună, deoarece acesta dezumidifică rapid aerul din mașină. Iar aerul uscat înseamnă că nu există abur pe geamuri. Este nevoie doar de câteva minute de funcționare pentru ca geamurile mașinii dumneavoastră să fie complet curate.
Nu uitați că, iarna, ar trebui să porniți aparatul de aer condiționat din mașină cel puțin o dată pe săptămână, pentru ca sistemul să funcționeze măcar câteva minute.

Într-o mașină fără aer condiționat, după ce ați intrat în mașină și ați pornit motorul, cel mai simplu mod de a scăpa de ceață este să porniți încălzitorul și să direcționați aer cald către parbriz și să deschideți unul dintre geamuri pentru a scăpa rapid de umezeală. Nu uitați să porniți și geamul spate încălzit.

În plus, ar trebui să aveți întotdeauna la îndemână un burete sau o piele de căprioară pentru a putea șterge parbrizul în caz de urgență. Vă recomandăm aceasta din urmă. O cârpă din piele de căprioară naturală absoarbe mai repede umezeala.

În afară de utilizarea aerului condiționat și a încălzitorului, ar trebui să urmați și următoarele reguli simple pentru a scăpa de aburirea geamurilor mașinii dumneavoastră:

  • Poate părea banal, dar ar trebui să vă scuturați întotdeauna zăpada de pe cizme înainte de a vă urca la volan.
  • După oprirea mașinii, deschideți ușile pentru a aerisi interiorul și pentru a egaliza temperatura cât mai mult posibil.
  • De asemenea, nu uitați de covorașele de cauciuc – ar trebui să îndepărtați apa de pe ele în mod regulat.
  • Dacă mașina este condusă de o femeie care poartă pantofi cu tocuri înalte, verificați periodic covorașele pentru a vedea dacă sunt găurite și pentru a vă asigura că nu este absorbită apă în podeaua de sub ele.

Tratamente pentru ferestrele mașinilor

Există multe remedii specializate, precum și trucuri populare pentru a scăpa de aburirea geamurilor în mașină. Mai jos, vă vom oferi pe scurt cele mai comune pe care le puteți încerca cu ușurință pe mașina dumneavoastră. Unele dintre ele implică pur și simplu crearea unui simplu absorbant de umiditate din produse generice ieftine, în timp ce altele implică tratarea geamurilor mașinii cu compuși speciali.

Produse de reducere a umidității

După cum probabil știți deja, nivelul ridicat de umiditate este cea mai frecventă cauză a aburirii geamurilor mașinii. Astfel, interiorul mașinii trebuie uscat bine pentru a evita acest lucru. Acest lucru se poate face în diferite moduri, inclusiv prin utilizarea unor absorbanți speciali care vor absorbi excesul de umiditate din interiorul mașinii dumneavoastră.
Desigur, este posibil să cumpărați agenți auto gata făcuți, dar prețurile lor sunt exagerat de mari. Este mult mai ieftin pentru a face absorbantul singur din materiale disponibile, care va fi la fel de eficient ca și instrumentele gata făcute.

Absorbant de umiditate creat in conditii de casa

Puteți folosi orez obișnuit sau sare, dar nisipul pentru pisici cu gel de siliciu este o alternativă mai bună. Acest material de umplutură absoarbe eficient umiditatea și, prin urmare, funcționează bine ca un reductor de umiditate în mașina dumneavoastră. În plus, puteți cumpăra o pungă întreagă pentru doar câtiva zeci de lei, ceea ce este mai ieftin și va dura mult mai mult decât orice absorbant de umiditate pre-fabricat pe care îl cumpărați în magazin. Prin urmare, se recomandă să vă uitați mai atent la el.

Apoi, tot ce trebuie să faceți este să umpleți punga cu absorbant. Pentru cele mai bune rezultate, puteți pregăti mai multe astfel de pungi pe care le puteți plasa sub scaunele mașinii sau sub geam, dacă mașina este parcată. Acest lucru ajută la reducerea vizibilă a umidității din mașină. Atunci când habitaclul se usucă, problema aburului de pe geamuri dispare cu totul.
Un astfel de absorbant poate fi util și într-o altă situație. Dacă iarna vă aflați pe gheață și nu vă puteți deplasa, puteți pune acest sac sub roți. Acest lucru va crește temporar tracțiunea și vă va permite să ieșiți din capcană. Cu toate acestea, iarna, vă recomand să aveți la dumneavoastră o pungă mică de sare de drum, care nu numai că îmbunătățește tracțiunea, dar topește și gheața care vă împiedică să continuați să conduceți. Ca o indicație, poate doriți să citiți și un articol despre diferite modalități de a ieși din zăpadă sau noroi dacă mașina dumneavoastră este blocată.

Solutii anti-ceata

Pe piață există astăzi mai multe tipuri de solutii anticeata. Acestea pot fi disponibile sub formă de șervețele speciale, lichide sau sub formă de spray. Acestea funcționează în esență în același mod, lăsând pe sticlă un strat protector special care respinge umezeala. Umiditatea se va “rostogoli” pur și simplu de pe sticlă după ce produsul este aplicat. Datorită acestui fapt, geamurile mașinii vor rămâne transparente chiar și în cazul unei umidități ridicate, deoarece vaporii de apă pur și simplu nu se vor putea depune pe suprafața lor.

Cu toate acestea, este posibil ca durata unui astfel de efect să nu fie foarte lungă. De regulă, durata acestui tip de mijloace este de la una la câteva săptămâni. De asemenea, unele dintre aceste solutii pot lăsa un strat vizibil pe geam, așa că mulți șoferi s-ar putea să nu le placă. Dacă pentru dumneavoastră este important să priviți prin geamul perfect curat al mașinii, atunci ar trebui să alegeți cu responsabilitate formula potrivită.
Următoarele mărci de produse anticeata pentru geamurile mașinilor sunt populare în prezent și au rezultate bune: VeryLube; CarPlan; Sonax; ABRO; Sintec și o serie de alte companii.

Remedii populare pentru aburirea parbrizului vehiculului

Remedii de calitate împotriva aburului de fereastră se descurcă în mod eficient cu sarcina lor, dar, din păcate, și nu costă ieftin. De aceea, mulți oameni vor găsi util să știe cum să scape de aburirea ferestrelor folosind remedii casnice. Am adunat pentru tine o listă cu cele mai populare șase remedii populare care fac o treabă bună.

Sare de masă

Luați o batistă de bumbac, faceți un buzunar din ea, umpleți-l cu sare de masă obișnuită și coaseți-l pur și simplu. O dată pe lună ștergeți cu el geamurile mașinii.

Spumă de ras

De asemenea, puteți să reduceți aburirea ferestrelor cu spumă de ras obișnuită. Gelul de bărbierit este bun pentru a scăpa de aburirea ferestrelor. După aplicarea produsului, ștergeți fereastra cu o cârpă curată. Acest proces trebuie repetat o dată pe săptămână.

Săpun lichid

Aplicați puțin săpun lichid pe o cârpă curată și uscată și frecați ușor săpunul pe sticlă.

Șampon pentru păr

Un șampon regulat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea aburului de la geamurile mașinii. Pur și simplu spălați bine sticla cu șampon.

Alcool metilicat + glicerină

Trebuie să amestecați alcoolul metilic și glicerina în proporții egale, iar apoi pur și simplu aplicați amestecul rezultat pe sticlă, dar nu prea generos. Pentru o utilizare mai ușoară, amestecul poate fi turnat într-un pulverizator și aplicat prin pulverizare. Apoi ștergeți sticla cu un prosop de hârtie sau, dacă nu aveți unul, cu un ziar obișnuit.

Cartof sau lămâie

O altă modalitate populară de a evita aburirea ferestrelor este folosirea unui cartof sau a unei lămâi. Pur și simplu luați o rădăcină sau un citric, tăiați-l în două și apoi aplicați sucul de cartof sau de lămâie pe suprafața sticlei. Apoi trebuie doar să ștergeți sticla cu o cârpă moale și gata. Ferestrele se vor umezi acum mult mai puțin.

Această metodă este eficientă, dar, din păcate, lasă urme pe sticlă, ceea ce poate fi inacceptabil pentru unii. Dar dacă nu vă deranjează, puteți să o folosiți și dumneavoastră. Mai bine în orice caz decât un geam aburit prin care nu se vede nimic.

Asta este tot ce am vrut să spunem astăzi în articolul nostru. Acum știi cum să scapi de aburirea geamurilor în mașină și de ce se aburesc geamurile în primul rând. Sperăm că aceste informații v-au fost utile. Și care este modul în care ați scăpat de această problemă? Vă rugăm să ne împărtășiți experiențele dumneavoastră în comentarii!