Funcțional și confortabil: cum să amenajezi o cameră de zi mică

Camera de zi sau cum obișnuim să o mai numim în termeni moderni livingul reprezintă “fața” casei. Dar ce putem face dacă este foarte mic și, de asemenea, combinat cu bucătăria? Chiar și un astfel de spațiu poate fi făcut frumos și funcțional. Mai întâi trebuie să decizi ce dorești să faci în camera de zi: să te uiți la televizor cu familia, să primești oaspeți, să organizezi petreceri, să lucrezi la calculator sau să faci yoga. Dacă știi care este scopul camerei, poți evita să faci greșeli majore de design. Secretul unei amenajări de succes este să te concentrezi pe funcționalitate.

Începe prin a aranja mobilierul mai mare: canapea, fotolii, dulapuri. Echilibrul dintre zonele ocupate și cele neocupate trebuie să fie de cel puțin 1:1. Este important să se lase un spațiu între mobilier pentru a evita atingerea colțurilor.

Faceți un accent luminos pentru a atrage atenția. Ar putea fi un tablou sau perne colorate pe canapea. Spațiul poate fi delimitat cu perdele sau cu un covor, păstrând stilul coerent.

Cum să extindeți vizual camera:

– folosiți culori deschise;
– nu supraîncărcați camera cu lucruri inutile;
– eliberați fereastra pentru a lăsa să intre mai multă lumină;
– folosiți mobilier transformator: canapea, scaune, masă pliabilă.

În cazul în care este necesar să se combine camera de zi cu bucătăria, într-o cameră mică, puteți amesteca în siguranță zonele. De exemplu, puteți pune canapeaua aproape de masă.

Schema de culori

Probabil știți că culorile deschise fac ca o cameră să pară mai mare, așa că optați pentru alb, gri deschis sau nuanțe pastelate. Dar dacă vă place o altă culoare, atunci vopsiți toți pereții cu ea, nu o combinați cu alte tonuri, astfel încât ochiul să poată avea o imagine de ansamblu a camerei. Complexitatea generală a schemei de culori îi va face pe oaspeți să se împiedice vizual de tranzițiile de culori atunci când se uită prin living.