Fără heliu sau pompă: cum să obții baloane zburătoare în condiții casnice

Baloanele creează o atmosferă de sărbătoare, oriunde ar fi. Copiii nu-și imaginează o aniversare fără ele. Bineînțeles, cele mai spectaculoase baloane sunt cele cu heliu. Acesta fiind mai ușor decât aerul, ridică baloanele până în pod sau chiar până în cer, dacă ești afară. Ecologiștii însă condamnă acest obicei.

Dacă urmează să dai o petrecere, visezi să-ți umpli casa cu baloane zburătoare și știi că cele cu heliu o să te coste o avere… Stai fără grijă! Avem noi o soluție!

Pentru ca procesul să fie mai distractiv implică și copiii. Dă-le un șorț și niște mănuși din cauciuc, siguranța e pe primul loc.

O să ai nenvoie de:

– baloane

– o sticlă din plastic goală, de 1,5 litri

– o linguriță

– o pâlnie

– oțet

– bicarbonat de sodiu

Cum procedezi:

1. Toarnă în sticluță oțet aproximativ 1/3 din volum.

2. Cu ajutorul unei pâlnii, pune în sticlă 2-3 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

3. Îmbracă balonul pe gâtul sticlei, ca în imagine. Reacția dintre oțet și bicarbonat de sodiu va produce dioxid de carbon, care este mai greu decât aerul. Un balon cu dioxid de carbon nu va urca sus.

4. Pentru a face balonul să se țină de tavan, freacă-l cu un material sintetic și apoi „lipește-l” de pod. Datorită electricității statice balonul se va menține sus până la 5 ore.

Uneori e nevoie de atât de puțin ca să faci o minune… Știința ne ajută să realizăm trucuri minunate. Încearcă să-ți amintești ce ai învățat la fizică sau chimie ca să te ajute să-ți surprinzi frumos copiii sau prietenii.