Experimente sociale psihologice, care dezvăluie adevăruri neplăcute despre noi

Experimentele psihologice au apărut la începutul secolului al XX-lea. Au fost create pentru a arăta cum reacționează o persoană la anumite condiții stresante, care au contribuit la dezvoltarea cunoștințelor despre natura umană.

Astăzi vom analiza experimentele sociale care ne dezvăluie personalitatea pe partea opusă.

„Experimentul închisorii”

Experimentul închisorii a fost creat pentru a testa modul în care oamenii acționează atunci când li se dă putere. Studenții au fost împărțiți în două grupuri – gardieni și prizonieri. În timp, psihologii au început să observe că elevii din grupul de supraveghetori au devenit mai violenți. Acest experiment a arătat cum oamenii sunt schimbați odată ce prin la putere.

„Experimentul zefir”

Câțiva copii mici au participat la experiment. Li s-a oferit să mănânce zefir – după care au primit o recompensă pentru asta. Unii copii au mâncat imediat zefirele, în timp ce alții au considerat că vor mânca mai târziu. Peste câțiva ani, oamenii de știință au studiat viața acestor oameni și au descoperit că copiii care au lăsat ca să mănânce plăcerea mai târziu, au obținut mai multe în viață.

„Om de știință sau asasin”

Un experiment desfășurat în URSS. Psihologul invită studenții și arată tuturor o fotografie a aceleiași persoane – un bărbat în etate. Unora le spune că este om de știință, altora că este un criminal. Când elevii au fost rugați să creeze un profil psihologic, l-au descris pe baza a ceea ce li s-a spus în prealabil.

“Efect de halou”

A fost conceput pentru a arăta cum oamenii îi percep pe ceilalți la prima vedere. De exemplu, văzând o persoană mai frumoasă, începeți să îi atribuiți calități pozitive, care, de fapt, s-ar putea să nu existe.

Acestea sunt doar câteva experimente psihologice, dar arată clar modul în care o persoană poate acționa în anumite situații sociale. Poate că acesta este un motiv, în plus, pentru a înțelege cât de imperfect și diferit este psihicul nostru și că ar trebui perfecționat mult.