„Ești” sau „Nu ești”?! 14 trăsături speciale ale oamenilor puternici din punct de vedere psihologic

„Forța psihologică, intelectuală și emoțională depinde în mare măsură de capacitatea de a vedea realitatea așa cum este și de capacitatea de a reacționa “corect” la această realitate” – așa sună una dintre afirmațiile culte ale psihologului și autorului Darius Cekanavichus.

Această putere este evidentă atât în ceea ce facem, cât și în ceea ce alegem să nu facem. Ideea este de a reacționa la emoțiile care apar – într-un mod sănătos și productiv. Care sunt calitățile care disting oamenii puternici din punct de vedere psihologic?

1. Sunt autosuficienți

Ei au un simț clar și dezvoltat al propriului „EU”. Nu sunt co-dependenți și nu sunt predispuși la manipulare sau control, fiind capabili să-și rezolve singuri problemele. Nu le este frică de intimitate, dar nici de compania oamenilor. Ei nu doresc să fie “salvați” și nu încearcă să-i “salveze” sau să-i schimbe radical pe alții.
Nu au nevoie de ceilalți pentru a face față emoțiilor lor și nici nu-și descarcă emoțiile pe alții.

2. Au o stimă de sine sănătoasă

Uneori, stima de sine sănătoasă este confundată cu narcisismul, care se caracterizează prin falsă încredere în sine, lipsă de respect pentru ceilalți, tendința de a-i manipula pe ceilalți, căutarea simbolurilor de statut, a banilor, a faimei, a puterii etc. În același timp, persoana nu-și supraestimează și nici nu-și subestimează propria stimă de sine. Își cunoaște și își acceptă bine punctele forte și punctele slabe, știe să se evalueze pe sine, așa că nu depinde de complimentele altora și reacționează calm la critici.

3. Acţionează activ, nu aşteaptă pasiv

Conștientizează foarte clar că sunt responsabili pentru propria viață. În cazul în care apar probleme, aceștia analizează toate căile de acțiune posibile, după care iau o decizie. O persoană pasivă în astfel de situații simte de obicei o supraabundență de stres sau alienare, ca urmare, devine paralizată și incapabilă de acțiune. Cei care sunt obișnuiți să reacționeze la ceea ce se întâmplă o fac de obicei în mod automat, mai degrabă decât să ia decizii deliberate. Persoanele predispuse la pasivitate sau la reacții automate nu sunt, de cele mai multe ori, deloc conștiente de deciziile pe care le iau. Oamenii puternici și activi sunt foarte conștienți de propriile emoții, gânduri și motive. Ei iubesc viața, în ciuda provocărilor pe care le întâlnesc.

4. Gândesc rațional și trăiesc cu prezentul

Ei văd realitatea așa cum este, ajutați de rațiune, logică, observație și bun simț. La rândul lor, oamenii iraționali, chiar dacă raționează logic, trag concluzii care le pot părea rezonabile, dar care, în mod obiectiv, sunt foarte mioape sau absurde. Personalitățile puternice sunt capabile să accepte realitatea fără să se înșele sau să-și piardă controlul asupra emoțiilor. Aceștia rămân în momentul prezent, fără să se gândească la trecut sau să se îngrijoreze la nesfârșit în legătură cu viitorul.

5. Sunt “inteligenți emoțional” și sunt capabili să privească în interiorul lor

Oamenii puternici au o bună înțelegere a propriilor emoții. Ei știu ce simt, de ce simt și ce semnificație au aceste emoții în contextul vieții lor. Ei evită agitația și graba. Sunt capabili să se oprească și să reflecteze asupra a ceea ce se întâmplă în lumea lor interioară și exterioară. Să ia decizii pe baza sentimentelor lor reale și a circumstanțelor reale. Aceștia sunt capabili să depășească vechile traume psihice pentru a crește și a se dezvolta în continuare.

6. Sunt empatici și plini de compasiune

Oamenii puternici din punct de vedere psihologic se înțeleg bine pe ei înșiși, ceea ce îi face capabili să îi înțeleagă pe ceilalți. Empatia nu înseamnă neapărat că sunt întotdeauna de acord cu ceilalți sau cu acțiunile lor. Dar ei înțeleg cum se simt oamenii, ce gândesc și de ce se comportă așa cum o fac. Pentru că sunt conștienți de experiențele altora, ei sunt întotdeauna dispuși să manifeste empatie pentru cei care sunt cu adevărat nefericiți.

7. Sunt capabili să se adapteze

Adaptabilitatea este una dintre cele mai utile trăsături ale vieții. Știu să se adapteze rapid la schimbări și să rămână calmi în situații neașteptate sau neplăcute. Deoarece circumstanțele neprevăzute din viață sunt inevitabile, capacitatea de adaptare oferă un mare plus de încredere. Prin urmare, oamenii puternici, chiar dacă sunt deschiși la opțiuni, nu-și fac prea multe griji, pentru că știu că pot face față la orice.

8. Știu ce depinde de ei și ce nu depinde de ei și recunosc acest lucru.

Ei știu că multe depind de ei. Dorința de a deține controlul este un semn de anxietate și nesiguranță cronică. Aceștia sunt foarte conștienți de ceea ce pot controla și de ceea ce nu pot controla. Atunci când încetează să se mai concentreze asupra a ceea ce este dincolo de controlul lor, descoperă noi posibilități și devin mai fericiți.

9. Se concentrează asupra vieții lor

În loc să se îngrijoreze pentru lucruri care nu pot fi controlate sau să facă planuri grandioase, personalitățile puternice încearcă să ducă o viață cât mai sănătoasă și mai conștientă.  Nu joacă jocuri sociale și preferă să nu socializeze cu cei care sunt înclinați să facă acest lucru. Ei nu urmează nicio ideologie și nici nu devin adepți fanatici ai unor idei sociale, politice sau filosofice. Nu încearcă să schimbe pe toată lumea din jurul lor după propriul lor gust, nu se preocupă de ceea ce gândește sau greșește vecinul lor, nu îi urmăresc pe alții pe rețelele de socializare și nu intră în certuri și scandaluri cu ei. În schimb, ei își îmbunătățesc în mod activ propria viață, începând cu ei înșiși și cu mediul înconjurător imediat și nu sunt agresivi față de ceilalți.

10. Recunosc că nimeni nu le datorează nimic

Dacă își doresc ceva, trebuie să ia inițiativa de a obține acel lucru. Acceptă faptul că viața nu este întotdeauna corectă și că fiecare are condiții de plecare diferite. Dar nu înseamnă că este în regulă să-i tratăm pe alții în mod nedrept.

11. Sunt dispuși să îi ajute pe ceilalți

La un nivel fundamental, fiecare este responsabil pentru propria viață. Nimeni nu este obligat să îi ajute pe alții dacă nu vrea. Noi nu datorăm nimic nimănui, așa cum nimeni nu ne datorează nimic. Oamenilor puternici din punct de vedere psihologic le pasă de ceilalți și sunt dispuși să ajute – aceasta fiind un act de bunătate, nu o obligație. Ei sunt dispuși să ajute, dar nu-și asumă responsabilitatea pentru bunăstarea altora, așa cum nu-și asumă responsabilitatea pentru propria viață. Ei sunt generoși și grijulii, dar nu sunt chinuiți de vinovăție și responsabilități false.

12. Mențin relații sănătoase

Relațiile sănătoase se bazează pe limite stabilite. Personalitățile puternice îi tratează pe ceilalți în mod echitabil, adică îi iubesc și îi respectă pe cei care merită, nu irosesc resurse (timp, bani, energie) cu persoanele “toxice” și nu sunt dispuse să tolereze comportamentul lor inadecvat.
În același timp, atunci când se confruntă cu atitudini nesănătoase sau comportamente “toxice”, ei decid în mod conștient cum să reacționeze cel mai bine, în loc să cedeze în fața emoțiilor lor sau să accepte pur și simplu în mod pasiv ceea ce s-a întâmplat. Aceștia își reevaluează în mod regulat relațiile cu ceilalți și trag anumite concluzii care îi ajută să mențină limitele pe care și le-au stabilit.

13. Ei nu încearcă să mulțumească pe toată lumea

Oricine ai fi, întotdeauna vor exista oameni care nu te plac. Nici tu nu poți afirma că-ți place absolut toată lumea, nu-i așa? La fel, nici tu nu poți plăcea tuturor. Oamenii puternici din punct de vedere psihologic nu tratează pe nimeni în mod nedrept sau agresiv, dar știu că vor exista în mod inevitabil persoane care îi vor critica sau respinge.

14. Ei știu să spună „NU”

O persoană puternică știe când să spună – nu. Ei înțeleg unde se termină zona lor de responsabilitate emoțională și unde începe zona de responsabilitate a celeilalte persoane. Nu au nicio problemă în a se apăra singuri și sigur cunosc că cel mai bun răspuns la încălcarea limitelor, la agresiune sau la un tratament nedrept este un “NU” ferm. Nu se simte vinovat sau rușinat de acest lucru, dimpotrivă, îi dă un sentiment de libertate.