Ele pot schimba totul: 10 idei care te vor face să gândești altfel

Aceste teorii, legități și observații paradoxale te vor ajuta să devii mai eficient, te vor inspira sau te vor face mai curios.

1. Principiul inversiunii

E mai ușor să eviți greșelile decât să încerci să devii genial. În loc să te întrebi, de exemplu: „Cum pot să-mi ajut compania să avanseze?”, gândește-te: „Ce dăunează cel mai mult companiei mele și cum pot evita asta?”. Găsește cele mai evidente scenarii de eșec și fă tot posibilul să le ocolești.

2. Pactul faustic

Faust și-a vândut sufletul în schimbul cunoștințelor. Inițial i s-a părut o tranzacție reușită, însă până la urmă a pierdut ceva mult mai valoros decât ceea ce câștigat. Evaluează-ți deciziile în perspectivă îndelungată, pentru ca să nu câștigi o bătălie și să pierzi războiul.

3. Teoria dorințelor mimate

Oamenii nu știu ce vor așa că îi imită pe cei din jur.  Toată industria marketingului este bazată pe această idee. Amintește-ți de ea atunci când data viitoare o să-ți dorești ceva foarte mult.

4. Regula concurenței inutile

Nu copia ceea ce fac alții, concurând cu ei. Îndreaptă-ți atenția spre sarcinile și obiectivele de care nu se apucă alții.  Viața devine mai ușoară când nu ești nevoit să concurezi.

5. Înțelepciunea paradoxurilor

Logica este cheia spre adevărurile științifice, în psihologie însă domnesc paradoxurile. Atunci când ne referim la natura umană, cele mai profunde adevăruri contravin rațiunii. De exemplu, noi încercăm să ne ascundem cele mai vulnerabile părți, temându-ne să părem slabi. Însă atunci când alții își manifestă slăbiciunile public, îi credem curajoși și puternici.

6. Regula pierderii

Pentru a realiza ceva, trebuie să renunțăm la altceva. Citind postările în rețele sociale noi alegem să nu citim altceva. Această regulă este valabilă pentru tot ceea ce facem.

7. Legea lui Parkinson

Sarcinile se realizează mai greu pentru a umple timpul prevăzut pentru ele. Nu vrem să părem leneși, de aceea găsim sarcini suplimentare, chiar dacă nu sunt foarte importante. Ai în vedere asta când îți stabilești un deadline.

8. Efectul Hormesis

Unul și același lucru în doze mari sau mici poate avea efectul invers. Stresul puternic este dăunător, unul foarte mic însă ne înviorează.  Dacă vei ridica haltere câte 30 de minute pe zi, mușchii vor avea de câștigat, însă dacă vei face asta câte șase ore zilnic, organismul va avea de suferit. Fă totul cu moderație.

9. Legea lui Postel

Fii exigent cu ceea ce faci tu și indulgent cu ceea ce fac alții pentru tine. Trebuie să ai cerințe mai mari față de tine decât față de cei din jur.

10. Cascada informațiilor accesibile

Aceasta este o distorsionare cognitivă care contribuie la formarea opiniei publice. Cu cât mai des o idee se repetă în public, transmițându-se de la o persoană la alta, cu atât mai credibilă aceasta devine. Și nu pentru că acesta este adevărul, ci pentru că ideea e foarte populară.