Dureri articulare și libido scăzut: 8 mituri despre bătrânețe în care NU trebuie să crezi!

Nu-ți fie frică de vârstă. Oamenii de știință au demonstrat că la 60+ poți fi sănătoasă, fericită și activă din punct de vedere sexual. Iată 8 mituri despre bătrânețe în care NU trebuie să crezi!

#1. Toți bătrânii au dureri articulare

Problemele articulare pot fi evitate dacă ai grijă de corpul tău. Oamenii de știință din Australia au examinat peste 2000 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 67 de ani și au descoperit că doamnele care au făcut exerciții fizice cel puțin de două ori pe săptămână în ultimii 5 ani, aveau cartilajul articular mai sănătos. Prin urmare, exercițiile fizice moderate ajută la prevenirea artrozei.

#2. Cu vârsta, oasele devin mai fragile, iar postura mai slabă

Osteoporoza este frecventă la persoanele în vârstă, dar nu atât de frecventă precum cred tinerii. Oamenii de știință de la Universitatea din Tokio au examinat un grup de femei de peste 100 de ani și au descoperit că doar 56% sufereau de osteoporoză, iar boala a început să se manifeste în medie la vârsta de 87 de ani. Aceste date sunt foarte optimiste, mai ales că trăim în epoca când avem acces la informații de calitate despre diete și exerciții fizice pentru fortificarea oaselor.

#3. Cu vârsta, dispare dorința sexuală

Scăderea dorinței sexuale este un factor ce poate fi prevenit, la fel ca hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul și depresia. La modul practic, e suficient să te menții într-o formă fizică bună, de exemplu, să mergi la sală de câteva ori pe săptămână.

Potrivit medicilor, când vorbim de un corp sănătos, dorința sexuală începe să dispară abia după 75 de ani. Cercetătorii de la Universitatea din New Jersey au chestionat o mie de persoane cu vârsta peste 60 de ani și au constatat că 60% au avut contact sexual regulat pe parcursul ultimului an. De regulă, obstacolul constă în lipsa partenerului, nu a dorinței.

#4. Genele determină modul în care îmbătrânești

Cu siguranță de gene depind anumite lucruri, dar experiența arată că 90% din toate problemele cu care ne confruntăm la bătrânețe nu sunt influențate de gene, ci de stilul de viață și mediul în care trăim – ce mănânci, cu ce te ocupi, cât de des faci sport, cât de mult te expui la stres, cât de împlinit ești din punct de vedere spiritual etc. Cu alte cuvinte, modul în care îmbătrânești depinde în cea mai mare parte de tine.

#5. Creativitatea se estompează cu timpul

Nu există dovezi că abilitatea de a gândi creativ scade odată cu vârsta. Dar există dovezi care arată că creativitatea ne influențează pozitiv calitatea vieții. Un studiu realizat în cadrul Universității George Washington din SUA a constatat că bătrânii care practicau o activitate creativă (desen, scris poezii, cântat, sculptat, croșetat, zumba, voluntariat etc) sunt mai fericiți.

Ei au avut mai puține vizite la medic, erau mai puțin predispuși spre depresie, aveau un tonus mai bun, socializau mai bine cu alte persoane și sufereau de mai puține nervozități, decât cei care nu și-au realizat potențialul creativ.

#6. Cu vârsta, creierul încetează să se dezvolte

Cercetările arată că creierul continuă să formeze noi conexiuni neuronale și să le întărească pe cele existente de-a lungul vieții, atât timp cât îi dai probleme de rezolvat. Cu alte cuvinte, creierul se poate dezvolta și la 90 de ani.

“Când înveți ceva nou și simți că ai nevoie de odihnă emoțională și mentală, anume în acel moment creierul se dezvoltă”, spune psihologul Jennifer Jones. Cu alte cuvinte, pe măsură ce înveți lucruri noi, creierul creează noi conexiuni între neuroni, care-ți vor fi foarte utile în viitor.

#7. Creierul se micșorează cu timpul

Studiile au arătat că hipocampul – partea creierului responsabilă de memorie – era mai mică la persoanele în vârstă decât la persoanele mai tinere. Cu toate acestea, s-a demonstrat ulterior că stresul cronic, nu vârsta, afectează dimensiunea creierului.

#8. Oamenii bătrâni sunt capricioși și nefericiți

Cercetătorii din Germania au intervievat 40 de centenari și au constatat că, în ciuda unor probleme fizice și mentale semnificative, 71% dintre ei erau fericiți. Respondenții au menționat că sunt la fel de mulțumiți de viața lor precum erau înainte.

Citește și: Semne de alarmă: 5 semne că îmbătrânești și trebuie să faci mai multă mișcare!