Dumnezeu e pretutindeni: Fizicienii susțin că Universul ar putea avea conștiință!

Gregory Matloff, profesor de fizică la New York City College of Technology, a publicat recent o carte în care a dezvoltat teoria panpsihismului și a încercat să demonstreze că universul este un tot întreg, un câmp de proto-conștiință, care este conștiient și omniprezent.

Studiile lui au fost publicate în Journal of Consciousness Exploration & Research, o revistă bine văzută în cercurile academice, iar ideile au fost apreciate de savanți renumiți precum Elon Musk (fondatorul Tesla și Space X), David Chalmers (filosof), Christof Koch (neurolog), Roger Penrose (fizician) și alții.

În viziunea lui Matloff, stelele și alte corpuri cerești ar putea fi entități gânditoare, care își controlează în mod deliberat traiectoriile prin Univers. Mai mult decât atât, întregul Univers ar fi conștient și ar fi conectat la conștiința fiecăruia din noi.

Ideile panpsihismului, doctrină potrivit căreia întreaga materie are proprietăți psihice sau de natură psihică, nu sunt deloc noi. Ele își trag rădăcinile încă din antichitate, apoi au fost dezvoltate de minți luminate precum Gottfried Leibniz, Arthur Schopenhauer și Carl Jung.

Dar, spre deosebire de marii psihologi și filosofi ai trecutului, Matloff a fost unul din primii care a încercat să abordeze problema din punct de vedere material, creând terenul pentru experimente practice legate de câmpul proto-conștiinței.

Matloff a lansat ipoteza că stelele își aleg singure traiectoria în univers. Unul dintre semnele conștiinței este capacitatea de a-și schimba comportamentul ca răspuns la un anumit stimul. Matloff a început să caute corpuri cerești care prezintă acest comportament. El a descoperit că anomalia apare în cazul stelelor care sunt suficient de reci (ca Soarele nostru) pentru a avea molecule în atmosferă, lucru care le măreşte complexitatea chimică. Totodată, fizicianul susține că unele stele emit jeturi predominant (în mod deliberat) într-o anumită direcție, pentru a-și modifica traiectoria prin galaxie.

Colegul său din Marea Britanie, celebrul fizician Roger Penrose, consideră că conșiința nu e legată neapărat de fenomenul biologic. Deşi nu se declară un adept al panpsihismului, în viziunea lui Penrose, conștiința de sine și voința sunt determinate de procesele cuantice din creier, sub influența proceselor cuantice din exterior, ceea ce leagă, inevitabil, mintea umană cu Universul. Experimentele au demonstrat că procesele cunatice care au loc în Univers pot influența conștiința umană. În principiu, unele sisteme pur fizice, care nu sunt biologice sau organice, pot fi, de asemenea, conștiente.

De altfel, încă din anii ’20, oamenii de știință au remarcat rolul observatorului în teoria cuantică. O particulă poate exista într-o stare de incertitudine, numai până când este observată. Când cineva se uită la ea și face măsurători asupra ei, particula se “prăbușește” (colapsul funcţiei de undă) într-o locație definită. Cu alte cuvinte, Universul se află într-o stare de incertitudine și se manifestă numai atunci când este observat de o ființă conștientă.

Dacă savanții au dreptate, atunci Universul este conștient. Acesta este principiul antropic participativ al lui Wheeler. Principiul evocă sentimentul de legătură dintre om şi Univers pe care Albert Einstein l-a denumit sentimentul religios cosmic. Cu alte cuvinte, Dumnezeul omniprezent din doctrina religioasă ar putea fi nimeni altcineva decât întregul Univers, care are conștiință și este legat de conștiința fiecăruia din noi.

Citește și: Fii pe fază: 7 semne că Universul ți-a auzit rugămințile. Ajutoarele sunt pe drum!

new