Discordie în căsnicia dintre Elisabeta a II-a și Prințul Philip? Cum a influențat Prințesa Diana asupra relației cuplului regal?

Despre căsnicia nefericită a Dianei Spencer și a prințului Charles, au fost scrise chiar și cărți. Dar care a fost impactul acestei uniuni „toxice” asupra celei mai puternice relații din istoria recentă – cea dintre Elisabeta a II-a și prințul Philip?
În căsnicia dintre Elisabeta și Filip, rolurile soților au fost întotdeauna clar definite în mod militar. Așa s-au înțeles încă dinainte de nuntă: Lilibeth va obține într-o zi statul de șefa națiunii britanice, dar în familia lor, Philip va avea întotdeauna ultimul cuvânt. Spre lauda ei, Majestatea Sa a încercat întotdeauna să rămână fidelă promisiunii sale, dar comportamentul nu întotdeauna de înțeles al nurorii lor, Diana Spencer, a adus ajustări la “contractul de căsătorie” al cuplului regal.

De la dragoste la ură


Diana avea 19 ani când, membrii celor două familii au decis să se unească prin căsnicia copiilor lor. Încă înainte de a fi logodiți, Lady Diana își petrecea deja weekendurile la castelul Balmoral, mergea în vacanțe la Sandringham și călătorea cu tânărul moștenitor pe iahtul regal – fiind cu siguranță favorizată de familia regală.

Este una dintre noi, – cu admirație îi scris regina, uneia dintre prietenele sale apropiate, – Sunt fascinată de toate cele trei fete ale familiei Spencer”.

Nici prințul Philip nu-și ascundea admirația: Diana râdea cu poftă (cel puțin așa credea el) la glumele sale, se comporta splendid la masă, era capabilă să întrețină o discuție despre câini și cai și, în general, vorbea doar despre lucruri „corecte”. O potențială soție perfectă, care nu avea nimic în comun cu acea libidinoasă – Camilla Parker Bowles – rămânea de așteptat doar când fiul lor va merge după inel.

Logodna, însă, așa și nu avea loc. Presa o urmăreau peste tot pe tânăra prietenă a prințului, pariind pe o posibilă dată a nunții și publicând practic zilnic pozele Dianei. Anticiparea plăcută a unor vești importante din partea familiei regale se transforma rapid într-un obscurantism total. Iar Lady Diana a fost cea care, cu voie sau fără voie, a jucat rolul principal.

O atenție atât de mare a presei către tânăra domnișoară Spencer nu putea să nu o îngrijoreze pe regină – aceasta considerând că era cu siguranță timpul ca fiul ei să facă ceva în această privință. Familia regală însă, așa și nu a reușit să dezvolte de-a lungul anilor o cultură a conversațiilor de încredere între părinți și copii – așa că Elizabeth și-a exprimat îngrijorarea nu lui Charles, ci soțului ei.

Filip, în calitate de cap al familiei, acționa întotdeauna mai decisiv. Bineînțeles, nici el nu a vorbit personal cu fiul său, ci a făcut acest lucru în mod tipic aristocratic britanic – a scris o scrisoare. Prietenii Prințului de Wales își aminteau cât de furios a reacționat acesta la cuvintele tatălui său, crezând că familia sa îl presează să se căsătorească cu Diana – nereușind să-și păstreze mintea „rece” în această privință. În același timp, cei care au citit scrisoarea lui Filip susțin că aceasta conținea doar sfaturi părintești – dar nu un ultimatum.

Într-un final, logodna – urmată de nuntă – a avut loc, iar Diana a devenit peste noapte, cel mai popular membru al familiei regale. Închisă și deprimată între zidurile Palatului Kensington, în afara acestuia, noua Prințesă de Wales reușea să cucerească atât jurnaliștii, cât și supușii ei cu stilul său excelent și inima sa deschisă. Uneori, cu cât problemele reale dintre Diana și Charles deveneau mai complicate, cu atât ea devenea mai provocatoare (desigur, conform conceptelor de protocol) – ceea ce bineînțeles nu putea rămâne neobservat de către Elizabeth și Philip.

Ai răbdare și totul va fi bine”, o implora Elizabeth pe nora ei. Erau cuvinte răutăcioase, deloc asemănătoare cu ceea ce o femeie mai în vârstă ar putea sfătui o femeie mai tânără. Dar pentru regină și acestea erau o adevărată ispravă.

Diana era consultată de cei mai buni psihologi. Prințul Philip, care știa cât de împovărător poate fi statutul de soție al monarhului, îi scria nurorii sale scrisori de consolare, semnându-le cu afecțiune „Tata”. Elizabeth, care prefera să evite sentimentalismul și discuțiile sincere, încerca mereu să rezolve problemele cu jurnaliștii. Chiar și atunci când Diana a fost fotografiată însărcinată în costum de baie, regina a adunat în liniște editorii tabloidelor la Palatul Buckingham, făcând apel la decența lor. Ca rezultat – nici un cuvânt de critică nu a fost adresat Dianei.

Răzbunare pentru răzbunare
Cu toate acestea, cuvintele socrului și soacrei, care pe atunci încă acționau în comun „pentru” nora lor și „împotriva” fiului lor, nu au alinat prea mult inima frântă a Dianei. Insultată de atitudinea lui Charles, Prințesa de Wales a început să se răzbune. Au fost multe: și manipularea atenției presei, și o abundență de evenimente sociale și … amanți. Elizabeth și Philip au încercat stoic să repare ceea ce nu fusese niciodată întreg.

Dar apoi a venit anul 1992.

Regina și Ducele de Edinburgh își petreceau timpul la Castelul Windsor când a apărut controversata carte a lui Andrew Morton „Diana: Her True Story” – aceasta fiind o adevărată lovitură pentru monarhia nezdruncinată și „fără păcate” pe care cuplul regal au construit-o împreună timp de atâția ani. De atunci, regina și ducele abia de m-ai reușeau să poarte vreo conversație pe un subiect anume fără să o implice pe Diana într-un fel sau altul. După toate dezvăluirile care au urmat de la Morton, Lady Di însăși a văzut o singură cale de ieșire: divorțul. Pe de altă parte, Elisabeta a tot încercat să caute o soluție comună pentru a o mulțumi atât pe nora ei, cât și monarhia.

Dar, iată că răbdarea Ducelui de Edinburgh după acest incident – a cedat.

Din acel moment, prințul Philip nu a ratat nicio ocazie de a o face de rușine pe Diana în elita aristocratică, reproșându-i bulimia și comportamentul mental nesănătos. “Fii sinceră și recunoaște – relația lui Charles cu Camilla nu este nimic în comparație cu modul în care te comporți acum“, îi scria supărat socrul. Fără îndoială: între Diana și Filip a izbucnit un „adevărat război”. O tot insulta cu diverse ocazii și ieșea sfidător din cameră când ea apărea la orizont. Iar ea, le tot spunea prietenelor ei cât de mult îl ura și chiar răspândea zvonuri că ar fi vrut să o omoare.

Elisabeta nu susținea duritatea soțului său, considerând că era necesar să continue să acționeze în mod diplomatic, Filip însă – fiind ferm de poziția sa, era foarte furios pe aceasta că tot amâna procesul de divorț. Neînțelegerile privind divorțul au durat timp de încă trei ani, perioadă în care, Diana continua să saboteze instituția monarhiei, subminând nu doar bazele Coroanei, ci și pe cele ale căsătoriei dintre Philip și Elisabeta.

În 1995, Prințesa de Wales a acordat un interviu scandalos BBC. Regina fiind îngrozită de acțiunile nurorii sale, nu și-a arătat deranjul, confirmând totuși valabilitatea invitației ei de a petrece Crăciunul la Sandringham – Diana a refuzat.

Refuzul acesteia a fost ultima picătură de răbdare a lui Philip, care se zvonește că după acest incident practic a forțat-o pe soția să scrie cererea de divorț. Diana a părăsit curtea regală, iar ducele de Edinburgh nu a iertat-o ​​niciodată pentru tot ce făcuse familiei sale.